Boršč

by Meg

Když mě redakce časopisu F.O.O.D. oslovila, abych napsala a nafotila recept, který se ocitne v čísle k narozeninám časopisu, nemusela jsem dlouho přemýšlet. Zářijové číslo už tak nějak samo nahrávalo tomu, že bych mohla udělat něco, co se bude hodit k podzimu. Dlouho jsem už měla v hlavě boršč, který mě už tolikrát dokázal v restauracích zklamat. Nesčetněkrát jsem jedla jeho verzi bez červené řepy, či dokonce se sprejovou sladkou šlehačkou! A tak jsem se tomu rozhodla učinit přítrž a konečně ho uvařila doma. Se vším tím, co mi v boršči chutná…

Suroviny:

  • 750 g předního hovězího s kostí
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • pár kuliček černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 6 menších kousků červené řepy
  • 3 velká rajčata
  • 1 střední cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 2 brambory
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • krupicový cukr (nemusí být)
  • zakysaná smetana
  • kopr

Postup:

Maso zalijeme vodou, přidáme bobkový list, česnek, pepř a nové koření (můžeme přidat i např. cibuli) a dáme vařit na dvě hodiny, aby změklo (nebo 45 minut v tlakovém hrnci).

Maso na uvaření

Řepu oloupeme (nejlépe v rukavicích).

Loupání červené řepy

Nakrájíme na kousky a dáme vařit doměkka.

Vaření červené řepy

Cibuli a mrkev nakrájíme na proužky.

Nakrájená cibule a mrkev

Stejně tak zelí.

Nakrájené zelí

Rajčata naříneme do kříže a spaříme horkou vodu.

Spaření rajčat

Poté je oloupeme, zbavíme semínek a také nakrájíme na proužky.

Oloupaná rajčata

Brambory na kostičky.

Brambory

Cibuli a mrkev orestujeme na másle.

Smažení zeleniny

Přidáme rajčatový protlak a rajčata a zasmažíme.Smažení zeleniny na boršč

Vše zalijeme vývarem z hovězího masa a přivedeme k varu. Přidáme zelí.

Přidání zelí

Pokrájenou červenou řepu a vývar z ní.

Přidání řepy

Brambory…

Přidání brambor… a maso.

Přidání masa

Boršč necháme asi hodinu vařit, aby veškerá zelenina změkla a chutě se propojily. Na závěr dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud vám nestačí sladkost zeleniny a máte boršč radši sladší, přidejte i špetku cukru.

BorščNa talíři zdobte nejlépe kopečkem zakysané smetany a koprem.

BorščPřeji vám krásný podzim!

You may also like

18 comments

Jana 23. 09. 2014 - 15.20

varim ho podobne, mela jsem ho nedavno – a stejne jsem na nej zase dostala obrovskou chut :-)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.30

Já už zase taky :D

Reply
Madla 27. 09. 2014 - 19.52

Ach, tak to je opravdu poctivý a báječný boršč! Tenhle recept by se měly povinně naučit všechyn restaurace, co mají boršč v nabídce a tomu tvému nedosauje ani po kolena. Dostala jsem strašnou chuť na boršč, takže v pondělí ho dozajista spáchám. Už se na něj moc těším! Většinou sice dělám bezmasou variantu, ale tentorkát ho udělám pěkně poctivě.

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.36

Jééé, díky! :) Nejhorší je, že já už mám na něj zase taky chuť, ale asi bych ho měla příště udělat větší kotel, protože byl moc rychle pryč :(

Reply
Míša 01. 10. 2014 - 21.57

Boršč jsem nikdy v životě nejedla :D ale asi si ho podle tebe udělám :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.37

Doporučuju, je vážně výborný :)

Reply
Mortis 02. 10. 2014 - 10.27

Vypadá hezky, ale mám vzpomínky z dětství na jiný boršč. Ten, který se dělal u nás, byl mnohem hustší a bylo v něm mnohem víc řepy a brambor než masa a vody. Je to o zvyku, ale bylo to víc jídlo než polévka.:-)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.39

Na tom talíři se to nezdá (kousky byly navršeny doprostřed, aby bylo poznat, co v něm je), ale taky byl o dost hustší, než je např. v restauracích (a kde je ještě zahušťován moukou :( ). Řepu mám ráda, dávám jí vždy o něco víc, než byl původní recept… ale tak boršč se opravdu dělá všude jinak :)

Reply
iGurman 07. 10. 2014 - 8.45

Tak toto som už dávno nejedol. A dostal som chuť :-)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.45

Jsem ráda, do něj! :)

Reply
Šárka 10. 11. 2014 - 19.15

Dovařeno – celých 5 litrů! Ale určitě zítřek nepřežije :-) Jen jsem přidala domácí uzená žebra od tatínka – tedy maso z nich. Díky za recept. Boršč vařím jen na podzim a za celý rok vždy zapomenu jak jsem ho vlastně tvořila….

Reply
Meg 20. 11. 2014 - 9.35

Páni, nádhera! Já taky děkuju, hned bych si dala :)

Reply
Daniela 23. 02. 2015 - 5.27

Ahojky, mam namitku k tvemu borsci.Ten tvuj, je ceska varianta. Pravidelne jezdim naUkr a do Ruska, borsc miluji a tak, mam recept minimalne z 20 restauraci a domactnosti. Hovezi nepouzivaji vubec, divoke koreni take ne,cesnek take nedavaji. Na kousky kraji maso, cibuli, brambory. Zeli, mrkev, ripu strouhaji. Ripu, davaji do polevky syrovou, tesne pred zahustenim se lzici octa, aby neztratila barvu. Tot vse. Daniela.

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 8.04

Ahoj, dovolím si lehce nesouhlasit… Tento recept má původ v rodině z východu Ukrajiny, která má příbuzné i v Rusku. Problém je ten, že receptů a variant je obrovské množství, vzhledem k rozloze Ukrajiny i Ruska. Vem si, kolik je u nás, v Čechách, receptů na svíčkovou, nebo třeba rajskou. V podstatě si ji každá rodina dělá podle sebe. A Ukrajina a Rusko jsou země mnohem rozložitější – těch variant je ještě více. Já jsem navíc nikdy netvrdila, že tento boršč je ten pravý ukrajinský, nebo ruský. Napsala jsem, že je se vším tím, co mi v boršči chutná :)

Reply
Zuzka 27. 10. 2015 - 15.48

Tak jsem taky spáchala, ochutnala a chutná parádně. Věřím, že bude chutnat, i mému budoucímu tchánovi, který má k nám přijet na návštěvu:) Takže jeho kvalita je velmi důležitá :D

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.38

A chutnal? :) díky moc!

Reply
TOP 3 polévky odjinud 16. 08. 2018 - 7.59

[…] zdroj: megvkuchyni.cz […]

Reply
Jana 15. 12. 2023 - 9.26

Ten boršč je skvělý, dělala jsem ho už vícekrát a včera jsem recept opět zuřivě hledala na internetu. Poznámky o tom, zda je nebo není pravý zde v komentářích jsou nepodstatné. Má chutnat a to, alespoň za mne, platí 100%. V neděli budu dělat znovu. Díky za recept!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc