Nedávno jsme se bavily s kamarádkou, co všechno se dá uvařit z paprik. Prozradila mi, že jejím oblíbeným receptem jsou sladkokyselé papriky podle Gordona Ramsayho a že už je dělala několikrát, k různým druhům masa. A že jsou naprosto fantastické – tak jsem je prostě musela vyzkoušet taky.
V originálním receptu je Gordon dělá s vepřovými kotletami, ale já jsem použila libovou vepřovou krkovici, kterou jsem zrovna měla doma. Pokud se chcete inspirovat videem samotného Gordona Ramsayho, můžete se podívat tady:
Protože jsem dopředu věděla, že jsou takhle připravené papriky skvělé (aby taky ne, když se připravují podobně jako cibulová marmeláda!), udělala jsem jich rovnou trojnásobnou dávku :) Uvádím tu ale původní množství na dvě porce.
Suroviny:
(na dvě porce)
na sladkokyselé papriky:
- 1 červená cibule
- 2 červené papriky (nejlépe silnostěnné, ale kapie také mohou být)
- 1 lžíce (hnědého) cukru
- 3 lžíce červeného vinného octa
- hrst bazalkových lístků
- sůl, pepř, olivový olej
na maso:
- 2 silnější kusy masa (150-200 g) – vepřové kotlety, krkovice, ale byla by výborná i kuřecí prsa s kůží nebo hovězí steak
- 2 stroužky česneku (i se slupkou)
- několik větviček tymiánu
- sůl, pepř, olivový olej
- máslo
Postup:
Papriky omyjeme, vykrojíme z nich semínka a nakrájíme je na delší, tenké proužky.
Cibuli zbavíme slupky a také nakrájíme na jemné proužky.
Na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje a přidáme na něj papriky s cibulí. Osolíme je, opepříme a přidáme k nim cukr.
Restujeme je na silném plameni asi 4-5 minut, až změknou, případně začnou zlatavět. (Pokud děláte větší množství, bude to trvat déle). Přidáme k nim vinný ocet.
Smažíme několik minut, až se ocet vyvaří, stáhneme teplotu a přidáme lžíci olivového oleje. Promícháme a necháme vařit asi 2-3 minuty.
Pak do paprikové směsi přimícháme bazalku nasekanou na proužky a asi po půl minutě odstavíme z tepla.
Papriky přemístíme do misky a pustíme se do přípravy masa.
Plátky masa osolíme a opepříme.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a maso na ni položíme. Přidáme i česnek (lehce zmáčknutý plochou stranou nože) a větvičky tymiánu. Opékáme z jedné strany cca 3-4 minuty, dozlatova.
Maso pak obrátíme a smažíme další 3-4 minuty, přidáme k němu pár tenkých plátků másla.
A ještě ho výpekem poléváme.
Až bude maso hotové, vyndáme ho z pánve a i s česnekem a tymiánem ho necháme odpočinout, občas ho můžeme přelít výpekem.
Na talíř dáme paprikovou směs, k ní maso a můžeme přidat i česnek s tymiánem.
Výsledek je opravdu báječný, takže obrovské díky, Pájo!
4 comments
och tie papriky milujem robim už niekolko rokov mnam mnam
Že jsou prostě báječné? :)
Tyjo, to vypadá úžasně! Taky miluju pečené papriky :)
Jojo, už bych si je zase mohla udělat :))