Naše oblíbené trhané vepřové maso z trouby (pulled pork)

by Meg

Milujeme trhané maso, ale stejně jako s vepřovými žebry jsme opatrní, kde si ho dáváme. Už se nám v restauracích několikrát stalo, že jsme dostali na stůl suché cosi, co bylo utopené v kečupové omáčce, jen aby se to vůbec dalo žvýkat.

A tak jsme si vyzkoušeli upéct vlastní. Po několikátém pokusu jsme vyladili poměr koření a vyzkoušeli si, jak nám nejvíc chutná. Konečně se můžu o recept podělit!

Na trhané maso se obecně hodí vepřová plec nebo krkovice. Krkovici mám raději, protože je o něco šťavnatější, a nehrozí jí takové usušení. Ideální jsou větší kousky, třeba i 2-3 kila, my tentokrát pekli maso, které mělo cca 1600g. Maso může být i s kostí, musíte ale počítat, že ta vám prodlouží čas pečení. Dvoukilové kousky bez kosti většinou pečeme na 150°C 3-4 hodiny.

Trhané vepřové maso (pulled pork)
Maso natrhané hned po dopečení

Aby se maso příliš nevysušilo, podlévá se tekutinou, ideálně už nějakou ochucenou. Čili například pivem nebo ciderem. My v poslední době volíme spíš cider (jablečný nebo hruškový), jednak kvůli absenci hořkosti a lehké ovocné chuti, druhak kvůli tomu, že je pak recept i bezlepkový. Ideálně použijte to, co vám chutná. My tentokrát použili cider hruškový.

Protože je tohle maso pečené v troubě, lehkou uzenou příchuť, jako mívá americké ze smokeru, mu dodává uzená paprika. Pokud byste ji chtěli ještě o něco více podpořit, můžete použít uzenou sůl, nebo dokonce dochucovadlo liquid smoke (tekutý kouř). S tím ale opatrně. Můžete s ním maso lehce pokapat ke konci pečení, ale nepřežeňte to, aby pak maso neneslo zbytečnou umělou chuť.

Trhané vepřové maso z trouby (pulled pork)

Course: Bez lepku, Burgery a sendviče, Party, Z vepřového masa
Porce

8

porcí
Příprava

30

minutes
Pečení

4

hours 
Celkový čas

4

hours 

30

minutes

Suroviny

  • Trhané maso
  • 1,5 – 2 kg vepřové krkovice

  • 3 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžíce soli

  • 2 lžičky uzené papriky

  • 1 lžička římského kmínu

  • 1 lžička sušené cibule

  • 1 lžička sušeného česneku

  • trocha mletého černého pepře

  • 2 lžíce oleje na opečení masa

  • 330 ml piva nebo cideru na podlití (my použili hruškový cider)

  • Na dokončení
  • BBQ omáčka dle chuti – my použili BBQ omáčku jako z KFC (recept)

Postup

  • Smíchejte cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a pepř. Troubu rozpalte na 200°C.Koření na trhané maso
  • Kořením důkladně potřete maso ze všech stran. Do pánve nalijte olej, rozpalte ji a maso na ní ze všech stran opečte.Osmažení masa
  • Opečené maso dejte do zapékací nádoby s víkem, ideálně takové, která dobře drží teplo. Já používám litinový hrnec z IKEA, ale určitě by šla použít i skleněná zapékací mísa s víkem.Opečené maso
  • Maso podlijte zhruba 330 ml tekutiny – můžete použít vodu, ale rozhodně je fajn mu tekutinou přidat další chuť. Můžete použít pivo nebo třeba i cider, nám v poslední době chutnalo maso podlité právě hruškovým ciderem. Každý můžete vyzkoušet, co vám bude chutnat, každopádně pokud použijete cider, bude recept bezlepkový.Podlití masa
  • Takto podlité maso zakryjte víkem a vložte do rozpálené trouby, teplotu stáhněte na 150°C. Maso před pečením
  • Maso nechte přikryté péci alespoň tři hodiny, po nich už můžete vyzkoušet, jestli je měkké, když se do něj píchne. Pokud ne, znovu ho zakryjte a pečte minimálně další půlhodinu, pak test znovu opakujte. Samozřejmě hodně záleží na velikosti masa, nám většinou dvoukilový kousek trvá 3-4 hodiny.Test upečení masa
  • Pokud je maso měkké, zkuste vidličkou maso odloupnout, pokud se rozpadá, je už hotové.Test rozpadání masa
  • Z hrnce odeberte většinu tekutiny a maso natrhejte.Trhání masa vidličkami
  • Ideální je si pomoci dvěma vidličkami, obzvlášť, pokud je maso ještě hodně horké.Trhané vepřové maso (pulled pork)
  • Do natrhaného masa přidejte po částech výpek, tak, aby ho maso mohlo vstřebat a bylo šťavnaté, ale aby v něm neplavalo. Nám se tentokrát vše vypeklo tak akorát, že jsem nakonec do masa zamíchala vše. Ale není to pravidlem.Podlití masa výpekem
  • K masu pak přidejte podle chuti i BBQ omáčku a promíchejte. Někdo jí dává hned větší množství, já mám radši, když se dá omáčky jen trochu a pak se případně přidá podle chuti do samotného jídla. Každopádně musíte ochutnat, abyste byli sami spokojení. Ideální je, pokud BBQ omáčka dodá chuť, ale nepřehluší samotné maso.Přidání BBQ omáčky
  • Maso pak podávejte podle chuti – můžete ho dát do baget, tortill, nebo třeba jednoduchých měkkých housek, jako jsme je měli my. Recept na ně přidám na blog co nejdříve.
    Housky jsme jen rozkrojili, položili na ně list salátu, přidali trhané maso, pokapali BBQ omáčkou a pro mírnou pikantnost přidali marinovanou červenou cibuli. Paráda :)Trhané vepřové maso (pulled pork)

You may also like

59 comments

Anna 22. 04. 2021 - 12.22

Zkoušela jsem trhané vepřové asi dvakrát.. na potřetí jsem se nechala zlákat tímto receptem.. a jinak už ho dělat nebudu! Rozpadá se, je šťavnatý, ta chuť je naprosto dokonalá, mňam!

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.31

Jé, to jsem moc ráda, že vám náš recept chutná!

Reply
Natálie 30. 09. 2022 - 22.35

Meg,
přidám se k ostatním, byla to velká paráda! Některé suroviny jsem musela nahradit, ale i tak pecka. Skvělá byla i naložená cibule dle vašeho receptu…celkově jen chvála!!

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.33

Mám radost, že chutnalo! :)

Reply
Zdenini 23. 05. 2021 - 8.01

Ahoj Meg.
Tak jsem také dal na tvůj recept. Masko je v solarku zatím první hodinu, tak jsem moc zvědavý jak bude ve finále vypadat. Při opékání masa na pánvi se mi “trochu” přichytnul ten cukr, tak byl všude smrad ale věřím, že jsem to zvládl na pána :)
Jak bude hotovo, dám vědět ;)

Reply
Zdenini 23. 05. 2021 - 11.34

Edit: ta uzená paprika tam dělá velkou show! Moc dobrý je to!!! :)

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.34

Tak to jsem vážně moc ráda!

Reply
Hana 25. 08. 2021 - 10.04

Dobrý den. Chtěla bych trhané maso následně uchovat/zavařit ve sklenících pro pozdější spotřebu. Myslíte, že je to vhodné? Díky za odpověď

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.41

Dobrý den, teoreticky to možné je, pokud jste zvyklá zavařovat maso (myslím tím hlavně dvojí zavaření kvůli rizikům). Já maso doma nezavařuji, maximálně si ho po porcích mrazím.

Reply
pavel 07. 07. 2022 - 21.13

Ahoj, pokud ho chceš šťavnaté zavařit, připrav ho den dopředu s tím kořením a druhý den ho několik hodin táhni v hrnci rovnou ve sklenicích při 80°C cca 5 hodin. nech vychladnout a druhý den opakuj. Uvidíš, bude to žůžo.
Pavel

Reply
Jana 09. 10. 2021 - 21.26

Danieli, zatím peču přesně podle receptu na zkoušku 0.6 kg krkovičky a po 2,5 hod. je zatím pořád jako pečená, nedá se trhat. Podlila jsem černým pivem a peču na 100° C. Suchá není. :-)

Reply
Bára 10. 10. 2021 - 11.49

Milá Meg,
odolala jsem tendenci maso předem marinovat a recept dodržela do puntíku. Vyplatilo se – výsledek je opravdu povedený. Chuťově i konzistencí naprosto super. Takže mnohokrát děkuji 😊.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.48

Díky mockrát, jsem fakt ráda!

Reply
Jana 10. 10. 2021 - 16.52

17:51
Příště to zkusím z plecka nebo s větším množstvím krkovice, maso i po pečení přes 3 hodiny bylo upečené, krájet šlo a bylo vynikající, ale natrhat se prostě nedalo. Je to o druhu masa (výrobce), ne chyba receptu. Ukládám do oblíbených záložek. .-)

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.49

Jsem ráda, že vám chutnalo!

Reply
Jéňa 12. 10. 2021 - 12.51

Tady Pan Daniel asi v životě nevařil :-)
Meg , Váš recept je naprosto skvělý , snad poprvé se mi stalo že jsem jel jen podle receptu a vše bylo jak má :-) prostě výborné
Zkusil jsem i Vaše houstičky a jsou boží…
S pečením jsem problém neměl , maso cca 1,2kg a po těch 2,5 hodinách hotovo , rozpadlo se to skoro samo :-)
a chuť, no to byla jedna báseň…
děkuji za recept

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.49

Jé, děkuju mockrát, jsem fakt ráda, že se povedlo a chutnalo :)

Reply
Ondra 16. 10. 2021 - 18.15

Tak jsem zkusil Váš recept. Top!!!!!! Maso se vidličkou krásně oddělovalo. K tomu jsem udělal ty bulky podle vašeho receptu. Dochutil BBQ omáčkou a…fakt super. Takto si to pamatuju z USA. Děkuji mockrát!!! Udělala jste nám moc hezký večer plný chutného jídla.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.50

Jé, děkuju mockrát, jsem nadšená, že chutnalo! :)

Reply
Karel 04. 11. 2021 - 20.18

Výborně, teď jsem dodělal a super, dal jsem jen více cukru, papriky a česneku a na housky rozpěrka sýr 🙂✌️

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.52

Super, jsem ráda, že chutnalo!

Reply
Markéta 07. 11. 2021 - 10.17

Vynikající recept, povedl se napoprvé. Maso šťavnaté, rodina spokojená, slavim úspěch😀Dekuji

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.52

Bezva! Díky mockrát za vyzkoušení!

Reply
Martina 29. 12. 2021 - 12.27

Prosím jak děláte tu nakládanou cibuli? Děkuji za odpověď.

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 9.52

Na zhruba 4 střední cibule: 270 g vody, 130 jablečný ocet, 30 g cukr, 10 g sůl. Vodu dávám horkou z konvice, rozpustí se cukr a sůl, přidám ocet a teplé to naleju na cibuli do zavařovací sklenice od okurek. Nechám zchladnout a dám do lednice. Dá se použít už za dvě hodiny, lepší samozřejmě druhý den. Většinou je sníme během 2-3 dnů, ale v lednici by měly vydržet až dva týdny.

Reply
Lukáš 29. 12. 2021 - 12.51

Trhané maso občas dělám. Váš recept vypadá dobře. Ale nelíbí se mi, když se dává do jídla náhražka. A to podle mě průmyslově vyráběný cider (jak píšete) je. Navíc to není ani cider, ale je to náhražka perry (tak se říká hruškové verzi cideru). A to nemluvím o vysokým podílu přidaného cukru. Když už, tak jste si měli dát tu práci a koupit řemeslný.
Já osobně dávám jablečný a nebo hruškový mošt. A když nemám, dávám svůj vyrobený cider. Navíc není cider jako cider. Takže nemohu souhlasit s tím, když píšete, že dáváte cider, aby nebyl hořký. Je spousta cideru, které jsou s vysokým obsahem taninů a tím pádem cítíte jejich hořkost.
Zítra vyzkouším váš recept, jen tedy přidám hruškový mošt.
Doufám, že to nezní nějak špatně. To není můj cíl příspěvku. Jen chci ukázat na to, že průmyslově vyráběné věci z krámu lze nahradit kvalitou a mít lepší chuťový zážitek 🙂

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 10.58

Díky za komentář. Chápu vás, ale většina lidí shánět řemeslný cider apod. shánět nebude… Aby to nebylo hořké, tak dávám právě tento cider, anebo jablečný mošt. Já to popravdě dost střídám, a dávám co je po ruce – ale takto to chutnalo každému, kdo ochutnal, proto jsem recept sepsala :)

Reply
Lucka J. 16. 01. 2022 - 12.43

Tak tohle byla velká paráda. Krkovici normálně nejíme, ale překonala jsem předsudky (tlusté maso bléééé) a udělala snad poprvé přesně podle receptu, včetně hruškového cideru. Co vám budu povídat, bylo to geniální! K tomu vaše houstičky a tortilly…neděle jako malovaná.
Děkuji!

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 10.59

To jsem moc ráda! Já děkuji :)

Reply
Jita.vrtule 19. 01. 2022 - 12.07

Díky za prima recept, Meg. Dělala jsem už několikrát, občas teda v časově ekonomičtější verzi 200st a cca 2-2.5 hod na zhruba 3/4kg masa v litiňaku pod poklicí a rozpadá se taky. Ale kořenící směs a BBQ omáčku jedině podle tebe, ta nám moc chutná.

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 10.59

Mám z toho velkou radost, děkuju :)

Reply
Jan 23. 01. 2022 - 16.23

Nadhera, taky jinak uz delat nebudu. Udelal jsem si par uprav, jako ze jsem do masa krom koreni dal i trochu bbq omacky a nechal par hodin odlezet. Maso jsem pak zatahl odkryte na 220 v troube na cca 30min. A pak 3hodiny a bylo krasne hotove. Dobry napad s ciderem, dal jsem jablecny a bylo to skvele

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 11.00

Super, jsem moc ráda, že to takhle funguje!

Reply
Katka 30. 01. 2022 - 9.58

Díky za recept, dnes vyzkouším 👏👏👏

Reply
Markéta 19. 03. 2022 - 20.23

Také bych chtěla vyzkoušet, zítra se na to vrhnu ☺️ ale chci se zeptat jestli by to šlo i v pomalém hrnci

Reply
Meg 22. 03. 2022 - 7.35

Určitě! Když maso dělám v pomalém hrnci, dávám ho na menší teplotu ideálně přes noc :)

Reply
Vojtěch 23. 03. 2022 - 18.43

Nejlepší recept co znám. Používám pokaždé a dodržuji striktně recept a pokaždé maximální spokojenost :-)

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.37

Děkuju! Z toho mám velkou radost :)

Reply
Nela 01. 05. 2022 - 1.00

Úžasný recept, moc díky za něj. Nikdy by mě nenapadlo, že se takhle snadno dá vykouzlit takové blaho na talíři.

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.42

Já děkuji! Jsem ráda, že chutná :)

Reply
Nina 17. 05. 2022 - 13.47

Dobrý den, dá se stejným způsobem i se stejným kořením použít hovězí maso?

Děkuji.

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.25

Dobrý den, se stejným kořením určitě můžete, ale vůbec vám teď neřeknu ideální časy. Chtělo by to ještě asi snížit teplotu a pečení prodloužit, případně zkusit třeba v pomalém hrnci.

Reply
Milan 28. 09. 2022 - 15.32

Ahojky bezva recept, já použil cider lesní ovoce nic jinýho jsem nesehnal, 8 hodin při 100 stupních se vyplatilo, a, na poslední cca. hodinku jsem přiložil celej banán. Jak mám rád maso, tak ten banán nasycenej ciderem byl uplně nejvíc. Díky

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.33

Je to zajímavá kombinace, ale jestli vám chutnalo, tak jsem ráda :))

Reply
Jana 06. 01. 2023 - 12.12

Dobrý den chtěla bych se zeptat na jaký program v troubě se to peče? Moc děkuji za odpověď.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.22

Dobrý den, protože se maso peče přikryté, je to v podstatě jedno, já peču nejvíc na horkovzduch.

Reply
Robert 15. 01. 2023 - 14.35

Neremcám neupravuji recepty, Teda až na náký patvary z kečupu ;) jen doporučuji vpichovy teploměr, nebo sondu. Teplotu uvnitř masa si každej vygůglí ;)

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.26

Teploměr je fajn, ale u tohohle receptu je stejně nejjednoduší maso zkusit natrhat a když to nejde, přidat na pobytu v troubě :)

Reply
Luky 27. 01. 2023 - 16.34

To ta paprika nezhořkne, když jí takhle spálím na oleji?

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.27

Maso opékám z každé stranu minutu, max dvě – paprika nezhořkne.

Reply
Kateřina 02. 03. 2023 - 10.12

Děkuju za recept, je naprosto dokonalý. Uzená paprika v něm nadělá spoustu parády (ne nezhořkne, jak se někdo ptal, maso se jen zatáhne, nespálí) a římský kmín, který normálně nemám ráda, tomu dodá šmrnc. Když jsem dělala recept poprvé, seděla jsem pak s mísou natrhaného masa na klíně u televize a ládovala se jím jen tak, bez přílohy, bez housky. Bomba ❤️

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.32

Já děkuji za vyzkoušení, tomu říkám nejlepší využití ! :D

Reply
Kateřina 03. 04. 2023 - 11.54

Tak já se taky přidávám s děkovnou řečí za recept :) moc děkuju, je to naprostá pecka. Chutná i bráchovi a to je dooost velká pochvala samo o sobě :) hruškový cider úplně super a olizovala se celá rodina. Jdu na Vaše další recepty a ještě jednou moc díky.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.34

Díky mockrát!

Reply
Jarča 25. 07. 2023 - 16.18

Dobry den, dnes jsem udelala po druhe a musim rict, ze asi zadny jiny recept zkousek nechci🤭 moc nam to chutna a doma me taky pochvalili. Nikdy jsem uzenou papriku na nic nepouzila…az ted. ❤️ Podlila jablecno-hruskovym ciderem a protoze milujeme i tu stavu, tak jsme ji tam proste nechali. 😁😁😁 dekuju za super recept. Jarča.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.38

Dobrý den, Jarčo, díky mockrát za vyzkoušení. Jsem ráda, že jste uzenou papriku objevila, já ji miluju do všeho možného :)

Reply
Anička 19. 04. 2024 - 14.10

Nejlepší recept na trhačku!Použili jsme plec. Jelikož jsem “ořezávací typ”- nesnáším v mase flaxy apod., bylo plecko na víc kousků. To ale ničemu nevadilo. Maso obalené dle receptu, položené na pokrájené dvě cibule, které pomohly čupr sosíku, dělané v troubě asi 6 hodin… zase se mi sbíhají sliny… Nikdy už žádný jiný recept! Mimochodem děkuji za tip..Hruškový cider je TOP!!!

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 9.09

Děkuju! Naprosto chápu, taky jsem někdy ořezávací typ :D

Reply
Roman 01. 11. 2024 - 12.22

Tak tohle bylo žrádlo! Můj první pokus o trhaný vepřový a už ho jinak dělat nebudu..
Dělal jsem jen dvě porce, takže jsem chtě nechtě koupil krkovici jako plátky a i přes kratší vlákna se to na konci vše hezky spojilo.
Pečeno na 160 dvě hodiny, podlité jablečným džusem smíchaným s výpekem z pánve a bomba.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc