Milujeme trhané maso, ale stejně jako s vepřovými žebry jsme opatrní, kde si ho dáváme. Už se nám v restauracích několikrát stalo, že jsme dostali na stůl suché cosi, co bylo utopené v kečupové omáčce, jen aby se to vůbec dalo žvýkat.
A tak jsme si vyzkoušeli upéct vlastní. Po několikátém pokusu jsme vyladili poměr koření a vyzkoušeli si, jak nám nejvíc chutná. Konečně se můžu o recept podělit!
Na trhané maso se obecně hodí vepřová plec nebo krkovice. Krkovici mám raději, protože je o něco šťavnatější, a nehrozí jí takové usušení. Ideální jsou větší kousky, třeba i 2-3 kila, my tentokrát pekli maso, které mělo cca 1600g. Maso může být i s kostí, musíte ale počítat, že ta vám prodlouží čas pečení. Dvoukilové kousky bez kosti většinou pečeme na 150°C 3-4 hodiny.
Aby se maso příliš nevysušilo, podlévá se tekutinou, ideálně už nějakou ochucenou. Čili například pivem nebo ciderem. My v poslední době volíme spíš cider (jablečný nebo hruškový), jednak kvůli absenci hořkosti a lehké ovocné chuti, druhak kvůli tomu, že je pak recept i bezlepkový. Ideálně použijte to, co vám chutná. My tentokrát použili cider hruškový.
Protože je tohle maso pečené v troubě, lehkou uzenou příchuť, jako mívá americké ze smokeru, mu dodává uzená paprika. Pokud byste ji chtěli ještě o něco více podpořit, můžete použít uzenou sůl, nebo dokonce dochucovadlo liquid smoke (tekutý kouř). S tím ale opatrně. Můžete s ním maso lehce pokapat ke konci pečení, ale nepřežeňte to, aby pak maso neneslo zbytečnou umělou chuť.
Trhané vepřové maso z trouby (pulled pork)
Course: Bez lepku, Burgery a sendviče, Party, Z vepřového masa8
porcí30
minutes4
hours4
hours30
minutesSuroviny
- Trhané maso
1,5 – 2 kg vepřové krkovice
3 lžíce hnědého cukru
1 lžíce soli
2 lžičky uzené papriky
1 lžička římského kmínu
1 lžička sušené cibule
1 lžička sušeného česneku
trocha mletého černého pepře
2 lžíce oleje na opečení masa
330 ml piva nebo cideru na podlití (my použili hruškový cider)
- Na dokončení
BBQ omáčka dle chuti – my použili BBQ omáčku jako z KFC (recept)
Postup
- Smíchejte cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a pepř. Troubu rozpalte na 200°C.
- Kořením důkladně potřete maso ze všech stran. Do pánve nalijte olej, rozpalte ji a maso na ní ze všech stran opečte.
- Opečené maso dejte do zapékací nádoby s víkem, ideálně takové, která dobře drží teplo. Já používám litinový hrnec z IKEA, ale určitě by šla použít i skleněná zapékací mísa s víkem.
- Maso podlijte zhruba 330 ml tekutiny – můžete použít vodu, ale rozhodně je fajn mu tekutinou přidat další chuť. Můžete použít pivo nebo třeba i cider, nám v poslední době chutnalo maso podlité právě hruškovým ciderem. Každý můžete vyzkoušet, co vám bude chutnat, každopádně pokud použijete cider, bude recept bezlepkový.
- Takto podlité maso zakryjte víkem a vložte do rozpálené trouby, teplotu stáhněte na 150°C.
- Maso nechte přikryté péci alespoň tři hodiny, po nich už můžete vyzkoušet, jestli je měkké, když se do něj píchne. Pokud ne, znovu ho zakryjte a pečte minimálně další půlhodinu, pak test znovu opakujte. Samozřejmě hodně záleží na velikosti masa, nám většinou dvoukilový kousek trvá 3-4 hodiny.
- Pokud je maso měkké, zkuste vidličkou maso odloupnout, pokud se rozpadá, je už hotové.
- Z hrnce odeberte většinu tekutiny a maso natrhejte.
- Ideální je si pomoci dvěma vidličkami, obzvlášť, pokud je maso ještě hodně horké.
- Do natrhaného masa přidejte po částech výpek, tak, aby ho maso mohlo vstřebat a bylo šťavnaté, ale aby v něm neplavalo. Nám se tentokrát vše vypeklo tak akorát, že jsem nakonec do masa zamíchala vše. Ale není to pravidlem.
- K masu pak přidejte podle chuti i BBQ omáčku a promíchejte. Někdo jí dává hned větší množství, já mám radši, když se dá omáčky jen trochu a pak se případně přidá podle chuti do samotného jídla. Každopádně musíte ochutnat, abyste byli sami spokojení. Ideální je, pokud BBQ omáčka dodá chuť, ale nepřehluší samotné maso.
- Maso pak podávejte podle chuti – můžete ho dát do baget, tortill, nebo třeba jednoduchých měkkých housek, jako jsme je měli my. Recept na ně přidám na blog co nejdříve.
Housky jsme jen rozkrojili, položili na ně list salátu, přidali trhané maso, pokapali BBQ omáčkou a pro mírnou pikantnost přidali marinovanou červenou cibuli. Paráda :)
59 comments
Zkoušela jsem trhané vepřové asi dvakrát.. na potřetí jsem se nechala zlákat tímto receptem.. a jinak už ho dělat nebudu! Rozpadá se, je šťavnatý, ta chuť je naprosto dokonalá, mňam!
Jé, to jsem moc ráda, že vám náš recept chutná!
Meg,
přidám se k ostatním, byla to velká paráda! Některé suroviny jsem musela nahradit, ale i tak pecka. Skvělá byla i naložená cibule dle vašeho receptu…celkově jen chvála!!
Mám radost, že chutnalo! :)
Ahoj Meg.
Tak jsem také dal na tvůj recept. Masko je v solarku zatím první hodinu, tak jsem moc zvědavý jak bude ve finále vypadat. Při opékání masa na pánvi se mi “trochu” přichytnul ten cukr, tak byl všude smrad ale věřím, že jsem to zvládl na pána :)
Jak bude hotovo, dám vědět ;)
Edit: ta uzená paprika tam dělá velkou show! Moc dobrý je to!!! :)
Tak to jsem vážně moc ráda!
Dobrý den. Chtěla bych trhané maso následně uchovat/zavařit ve sklenících pro pozdější spotřebu. Myslíte, že je to vhodné? Díky za odpověď
Dobrý den, teoreticky to možné je, pokud jste zvyklá zavařovat maso (myslím tím hlavně dvojí zavaření kvůli rizikům). Já maso doma nezavařuji, maximálně si ho po porcích mrazím.
Ahoj, pokud ho chceš šťavnaté zavařit, připrav ho den dopředu s tím kořením a druhý den ho několik hodin táhni v hrnci rovnou ve sklenicích při 80°C cca 5 hodin. nech vychladnout a druhý den opakuj. Uvidíš, bude to žůžo.
Pavel
Danieli, zatím peču přesně podle receptu na zkoušku 0.6 kg krkovičky a po 2,5 hod. je zatím pořád jako pečená, nedá se trhat. Podlila jsem černým pivem a peču na 100° C. Suchá není. :-)
Milá Meg,
odolala jsem tendenci maso předem marinovat a recept dodržela do puntíku. Vyplatilo se – výsledek je opravdu povedený. Chuťově i konzistencí naprosto super. Takže mnohokrát děkuji 😊.
Díky mockrát, jsem fakt ráda!
17:51
Příště to zkusím z plecka nebo s větším množstvím krkovice, maso i po pečení přes 3 hodiny bylo upečené, krájet šlo a bylo vynikající, ale natrhat se prostě nedalo. Je to o druhu masa (výrobce), ne chyba receptu. Ukládám do oblíbených záložek. .-)
Jsem ráda, že vám chutnalo!
Tady Pan Daniel asi v životě nevařil :-)
Meg , Váš recept je naprosto skvělý , snad poprvé se mi stalo že jsem jel jen podle receptu a vše bylo jak má :-) prostě výborné
Zkusil jsem i Vaše houstičky a jsou boží…
S pečením jsem problém neměl , maso cca 1,2kg a po těch 2,5 hodinách hotovo , rozpadlo se to skoro samo :-)
a chuť, no to byla jedna báseň…
děkuji za recept
Jé, děkuju mockrát, jsem fakt ráda, že se povedlo a chutnalo :)
Tak jsem zkusil Váš recept. Top!!!!!! Maso se vidličkou krásně oddělovalo. K tomu jsem udělal ty bulky podle vašeho receptu. Dochutil BBQ omáčkou a…fakt super. Takto si to pamatuju z USA. Děkuji mockrát!!! Udělala jste nám moc hezký večer plný chutného jídla.
Jé, děkuju mockrát, jsem nadšená, že chutnalo! :)
Výborně, teď jsem dodělal a super, dal jsem jen více cukru, papriky a česneku a na housky rozpěrka sýr 🙂✌️
Super, jsem ráda, že chutnalo!
Vynikající recept, povedl se napoprvé. Maso šťavnaté, rodina spokojená, slavim úspěch😀Dekuji
Bezva! Díky mockrát za vyzkoušení!
Prosím jak děláte tu nakládanou cibuli? Děkuji za odpověď.
Na zhruba 4 střední cibule: 270 g vody, 130 jablečný ocet, 30 g cukr, 10 g sůl. Vodu dávám horkou z konvice, rozpustí se cukr a sůl, přidám ocet a teplé to naleju na cibuli do zavařovací sklenice od okurek. Nechám zchladnout a dám do lednice. Dá se použít už za dvě hodiny, lepší samozřejmě druhý den. Většinou je sníme během 2-3 dnů, ale v lednici by měly vydržet až dva týdny.
Trhané maso občas dělám. Váš recept vypadá dobře. Ale nelíbí se mi, když se dává do jídla náhražka. A to podle mě průmyslově vyráběný cider (jak píšete) je. Navíc to není ani cider, ale je to náhražka perry (tak se říká hruškové verzi cideru). A to nemluvím o vysokým podílu přidaného cukru. Když už, tak jste si měli dát tu práci a koupit řemeslný.
Já osobně dávám jablečný a nebo hruškový mošt. A když nemám, dávám svůj vyrobený cider. Navíc není cider jako cider. Takže nemohu souhlasit s tím, když píšete, že dáváte cider, aby nebyl hořký. Je spousta cideru, které jsou s vysokým obsahem taninů a tím pádem cítíte jejich hořkost.
Zítra vyzkouším váš recept, jen tedy přidám hruškový mošt.
Doufám, že to nezní nějak špatně. To není můj cíl příspěvku. Jen chci ukázat na to, že průmyslově vyráběné věci z krámu lze nahradit kvalitou a mít lepší chuťový zážitek 🙂
Díky za komentář. Chápu vás, ale většina lidí shánět řemeslný cider apod. shánět nebude… Aby to nebylo hořké, tak dávám právě tento cider, anebo jablečný mošt. Já to popravdě dost střídám, a dávám co je po ruce – ale takto to chutnalo každému, kdo ochutnal, proto jsem recept sepsala :)
Tak tohle byla velká paráda. Krkovici normálně nejíme, ale překonala jsem předsudky (tlusté maso bléééé) a udělala snad poprvé přesně podle receptu, včetně hruškového cideru. Co vám budu povídat, bylo to geniální! K tomu vaše houstičky a tortilly…neděle jako malovaná.
Děkuji!
To jsem moc ráda! Já děkuji :)
Díky za prima recept, Meg. Dělala jsem už několikrát, občas teda v časově ekonomičtější verzi 200st a cca 2-2.5 hod na zhruba 3/4kg masa v litiňaku pod poklicí a rozpadá se taky. Ale kořenící směs a BBQ omáčku jedině podle tebe, ta nám moc chutná.
Mám z toho velkou radost, děkuju :)
Nadhera, taky jinak uz delat nebudu. Udelal jsem si par uprav, jako ze jsem do masa krom koreni dal i trochu bbq omacky a nechal par hodin odlezet. Maso jsem pak zatahl odkryte na 220 v troube na cca 30min. A pak 3hodiny a bylo krasne hotove. Dobry napad s ciderem, dal jsem jablecny a bylo to skvele
Super, jsem moc ráda, že to takhle funguje!
Díky za recept, dnes vyzkouším 👏👏👏
Také bych chtěla vyzkoušet, zítra se na to vrhnu ☺️ ale chci se zeptat jestli by to šlo i v pomalém hrnci
Určitě! Když maso dělám v pomalém hrnci, dávám ho na menší teplotu ideálně přes noc :)
Nejlepší recept co znám. Používám pokaždé a dodržuji striktně recept a pokaždé maximální spokojenost :-)
Děkuju! Z toho mám velkou radost :)
Úžasný recept, moc díky za něj. Nikdy by mě nenapadlo, že se takhle snadno dá vykouzlit takové blaho na talíři.
Já děkuji! Jsem ráda, že chutná :)
Dobrý den, dá se stejným způsobem i se stejným kořením použít hovězí maso?
Děkuji.
Dobrý den, se stejným kořením určitě můžete, ale vůbec vám teď neřeknu ideální časy. Chtělo by to ještě asi snížit teplotu a pečení prodloužit, případně zkusit třeba v pomalém hrnci.
Ahojky bezva recept, já použil cider lesní ovoce nic jinýho jsem nesehnal, 8 hodin při 100 stupních se vyplatilo, a, na poslední cca. hodinku jsem přiložil celej banán. Jak mám rád maso, tak ten banán nasycenej ciderem byl uplně nejvíc. Díky
Je to zajímavá kombinace, ale jestli vám chutnalo, tak jsem ráda :))
Dobrý den chtěla bych se zeptat na jaký program v troubě se to peče? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, protože se maso peče přikryté, je to v podstatě jedno, já peču nejvíc na horkovzduch.
Neremcám neupravuji recepty, Teda až na náký patvary z kečupu ;) jen doporučuji vpichovy teploměr, nebo sondu. Teplotu uvnitř masa si každej vygůglí ;)
Teploměr je fajn, ale u tohohle receptu je stejně nejjednoduší maso zkusit natrhat a když to nejde, přidat na pobytu v troubě :)
To ta paprika nezhořkne, když jí takhle spálím na oleji?
Maso opékám z každé stranu minutu, max dvě – paprika nezhořkne.
Děkuju za recept, je naprosto dokonalý. Uzená paprika v něm nadělá spoustu parády (ne nezhořkne, jak se někdo ptal, maso se jen zatáhne, nespálí) a římský kmín, který normálně nemám ráda, tomu dodá šmrnc. Když jsem dělala recept poprvé, seděla jsem pak s mísou natrhaného masa na klíně u televize a ládovala se jím jen tak, bez přílohy, bez housky. Bomba ❤️
Já děkuji za vyzkoušení, tomu říkám nejlepší využití ! :D
Tak já se taky přidávám s děkovnou řečí za recept :) moc děkuju, je to naprostá pecka. Chutná i bráchovi a to je dooost velká pochvala samo o sobě :) hruškový cider úplně super a olizovala se celá rodina. Jdu na Vaše další recepty a ještě jednou moc díky.
Díky mockrát!
Dobry den, dnes jsem udelala po druhe a musim rict, ze asi zadny jiny recept zkousek nechci🤭 moc nam to chutna a doma me taky pochvalili. Nikdy jsem uzenou papriku na nic nepouzila…az ted. ❤️ Podlila jablecno-hruskovym ciderem a protoze milujeme i tu stavu, tak jsme ji tam proste nechali. 😁😁😁 dekuju za super recept. Jarča.
Dobrý den, Jarčo, díky mockrát za vyzkoušení. Jsem ráda, že jste uzenou papriku objevila, já ji miluju do všeho možného :)
Nejlepší recept na trhačku!Použili jsme plec. Jelikož jsem “ořezávací typ”- nesnáším v mase flaxy apod., bylo plecko na víc kousků. To ale ničemu nevadilo. Maso obalené dle receptu, položené na pokrájené dvě cibule, které pomohly čupr sosíku, dělané v troubě asi 6 hodin… zase se mi sbíhají sliny… Nikdy už žádný jiný recept! Mimochodem děkuji za tip..Hruškový cider je TOP!!!
Děkuju! Naprosto chápu, taky jsem někdy ořezávací typ :D
Tak tohle bylo žrádlo! Můj první pokus o trhaný vepřový a už ho jinak dělat nebudu..
Dělal jsem jen dvě porce, takže jsem chtě nechtě koupil krkovici jako plátky a i přes kratší vlákna se to na konci vše hezky spojilo.
Pečeno na 160 dvě hodiny, podlité jablečným džusem smíchaným s výpekem z pánve a bomba.