Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

by Meg
41 komentářů

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.

Po shlédnutí How to cook like Heston, část Vejce, jsem si říkala, že musím všechno vyzkoušet. Takže jsem začala a hodila do hrnce s 80°C vodou talíř. A na konci procesu jsem měla dokonalé ztracené vejce… Video ke shlédnutí je zde: http://www.youtube.com/watch?v=Pux9JRiGRHY.

Vezmete si prostě co nejčerstvější vejce a ještě ho necháte trochu odkapat, aby se zbavilo vodnaté části bílku.

Připravíte si hrnec s vodou, dáte do něj obráceně talířek a vodu necháte na 80°C – vajíčko do ní přesunete a necháte vařit – no prostě pobývat ve vodě 4 minuty.

Nejdřív jsem se lekla, vajíčko se mi začalo nekontrolovatelně sesouvat ke kraji hrnce, ale po chvíli se nechalo pomalu přesvědčit, aby pěkně zůstalo na talířku. Já si už předtím připravila věci na toast, takže jsem opekla chleba.

A připravila na talířek.

Přidala rajče.

Sýr.

List salátu.

A nakonec vajíčko. Sůl. Pepř. A pažitku.

Jediná věc, co zbývala, bylo rozříznout vajíčko.

A světe div se, ono to vyšlo. Při téhle přípravě (narozdíl od vejce hozeného do víru vroucí vody) není bílek převařený, je měkký, ale udělaný dostatečně, zato žloutek je vážně krémový… no prostě dokonalost sama. Heston Blumenthal rozhodně ví, co dělá.  A už se nemůžu dočkat, až toho vyzkouším daleko víc.

Další videa:

Určitě toho naleznete i víc, a pokud se vám něco zalíbí, nebo jste už třeba i něco vyzkoušeli, určitě dejte vědět!

41 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

41 komentářů

Lucie 31. 05. 2012 - 12.02

Zrovna vcera jsem se vztekala nad ztracenym vejcem k chrestu :-) Takze diky, urcite zkusim.

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.38

Ja minule prave tez :)) Kdyztak dej vedet :)

Reply
Lucie 16. 06. 2012 - 18.07

tak se prave cpu chtestem se ztracenym vejcem a je to dokonalost sama.. sice se mi vajicko trosku sesunulo, takze tvar nic moc, ale ta chut! Diky moc za recept

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 11.02

Jsem rada, ze to melo uspech :) ja diky :)

Reply
toffo 31. 05. 2012 - 13.16

Geniální! Díky.

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.38

Neni zac :))

Reply
Michaela 31. 05. 2012 - 14.10

Toto som nikdy neskusala, vzdy sa mi to zdalo tazke…. od teba to vyznieva ako hodit ho tam pravou zadnou a je to hotovo :) Super prispevok.

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.38

No, sice jsem se toho bala, ale vazne to bylo v pohode :) Diky :)

Reply
Jana 31. 05. 2012 - 20.02

Jéé tak to super už od pohledu:))) Mňam

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.44

:) Moc doporucuju ty videa, je toho daleko vic :)

Reply
Ire 31. 05. 2012 - 20.53

Nádhera, moc pěkné fotky!

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.44

Diky :)

Reply
Madla 01. 06. 2012 - 13.01

Tý vado, tohle vypadá dokonale blbuvzdorně! Jsem ujetá na ztracená vejce (až mi to někdy doma vyčítají), takže tenhle trik určitě vyzkouším (akorát nevím, jak budu odhadovat těch 80 stupňů, bo kuchyňský teploměr doma nemám :-()

Reply
Meg 03. 06. 2012 - 20.23

No a nemas treba i ten zavarovaci? vubec nevim, jak by to slo odhadnout, teplomer se hodi :)

Reply
Madla 05. 06. 2012 - 14.21

Bohužel, ani ten :-( Inu, asi bych měla zase něco investovat do zařízení kuchyně :-)

Reply
marcellina 07. 06. 2012 - 13.08

Heston is amazing, isn’t he? You have got that poached egg perfect!

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.53

Thank you, Heston is truly amazing! :)

Reply
Lucia 07. 06. 2012 - 20.47

jeej super, ja som ho este nikdy nerobila ale takto to urcite vyskusam:-))

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.53

Diky, snad se zadari :)

Reply
Terezka 10. 06. 2012 - 20.04

Tak to zkusím taky, podle V. Friče to byla katastrofa, octově chutnající vejce, ble… http://life.ihned.cz/c1-53852720-naucte-se-uvarit-ztracene-vejce-neumi-to-ani-rada-profesionalu-ale-pro-vas-to-bude-hracka
teď je tedy na řadě Heston, tak uvidíme… :)))

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.54

Doufam, ze se povede a bude chutnat, ja byla nadsena :)

Reply
Lenka 11. 06. 2012 - 12.44

Ztracené vejce jsem dělala třikrát… jednou bez jakéhokoliv “studia”, to byla katastrofa. Pak jsem si přečetla 2 tipy, jeden dělat vejce ze začátku v naběračce a druhý hodit ho do víru. U obou tvar vydržel, ale bílek byl strašně nasáklý vodou a vejce mi vůbec nechutnalo. Zkusím to tedy ještě napočtvrté :)

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.59

Snad se zadari :))

Reply
Retsu 11. 06. 2012 - 17.15

To je piplačka, jsem to vyzkoušel a bílek byl všude možně rozházenej po hrnci jen ne u žloutku. :D Ale něco tam zůstalo, bych se zase moc podcenil. :) Nakonec to vypadalo podobně jak na videu a fotkách od tebe jen bylo méně bílku a při vyndávání se mi to lehce roztrhlo. :)

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 11.00

Jej, a vejce bylo cerstve? Nejlepe ho hodit pred pripravou syrove do studene vody a jestli klesne, tak se nebat ho pouzit. Ale diky za ozkouseni :))

Reply
Retsu 22. 06. 2012 - 12.00

Bylo čerstvé, zkoušel jsem ho hodit do vody. Navíc jsem vzal vejce co se zrovna přineslo od slepic. :) Možná máme jen špatné slepice. :D

Reply
Milan 16. 10. 2016 - 23.04

Anglicky na wikipedii pisou, ze vejce ma byt aspon 12 hodin od sneseni, jinak se oddeli bilek od zloutku

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.41

Tak vida! Díky za info :)

Jenda 14. 06. 2012 - 12.02

Tak to vypadá parádně. Musim vyzkoušet někdy…

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 11.01

Diky :) Dej vedet :)

Reply
HaF 14. 06. 2012 - 22.30

Nádhera, miluji tekutý žloutek!!!!!!!!!!!!! A ta poslední fotka – ty barvy lákají k sežrání (promiň,jinak to napsat nejde). Slintám a to mám jít spát, nemožné!

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 11.01

Hh, dekuju :)

Reply
Veronika 13. 07. 2012 - 19.52

Tak jsem si lehce zanadávala… Těšila jsem se na ztracená vejce, na Tvých obrázcích vypadá nádherně.. Jenže první čtyři se mi různě roztékaly a utíkaly z talířku. Jak děláš, že se talířek vlivem tepla nenakloní a vejce ti tak nesjede na bok? A jak ho pak z talířku dostáváš, protože mě se přichytilo a když jsem se ho snažila z talířku sundat, rozbilo se… A poslední, asi nejdůležitější otázka: jak to sníst aniž by mi všechno z toustu spadlo a já měla vejce po celém obličeji?:) (přítel říkal, že tohle už nemám nikdy dělat, protože ho frustruje, že mu to utíká…:))

Reply
Meg 14. 07. 2012 - 22.06

Tak to me moc mrzi :( Talirek mi v hrnci drzi moc pekne – pasuje do nej tak akorat, sice se mi jednou svezlo vejce ke strane, ale zase se mi povedlo ho nahnat zpet :) Na talirek se mi taky nikdy nechytlo – leda me napada, davat ho dolu pomaleji, aby stihl ten spodek trochu zatuhnout a nenalepil se na talirek. A co se tyce jezeni – no ztracena vejce, to je proste pri jidle zabava :D ale mozna v nejhorsim by byl na miste pribor :)

Reply
Ota 18. 07. 2012 - 9.10

Udělal jsem podle návodu 4 vejce. Kamarád, co jedno dostal, měl při prvním kousnutí všechno na zemi. Problém byl salát a rajče. Já jsem to jedl bez rajčete a šlo to. Musí se jíst opatrně.

Reply
westruše 14. 10. 2012 - 15.49

miluju tekutý žloutek, toust vypadá úúúúžasně.

Reply
Meg 19. 10. 2012 - 11.51

Diky :)) Taky ho mam moc rada.

Reply
Janina 05. 01. 2014 - 9.45

A jak se vaří víc vajíček dohromady?

Reply
Meg 08. 01. 2014 - 16.15

No, pravděpodobně ve víc hrncích, anebo postupně ;)

Reply
Lidka 13. 10. 2014 - 16.33

Prosím, je voda okyselená octem nebo osolená? Nebo se vejce pouští do čisté vody? Děkuji. Lidka

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.36

Dobrý den,
omlouvám se za pozdní reakci. Voda je čistá :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít