The Daring Bakers’ May 2012 Challenge – Challah Back, Y’all!

by Meg
16 komentářů

Májová výzva Odvážných pekařů nás mohla tak trochu naladit na vánoční notu – naším úkolem bylo stvořit cosi s jménem Challah – židovský chléb pečený na sváteční příležitosti. Prvotní zaujmutí neznámým názvem pak po shlédnutí obrázku vystřídal povzdech “Hele, vánočka…”. Od Ruth z The Crafts of Mommyhood jsme dostali tři recepty a já se pustila do medové varianty.

Nevím, co mě přimělo si pořádně neprostudovat celý recept, takže než jsem si to uvědomila, zadělala jsem těsto na dva veliké bochníky… Aspoň jsem si tedy vyzkoušela dva způsoby pletení ze šesti.

Challah (bílá medová)

  • 1 a 1/2 hrnku (360 ml ) vlažné vody
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce (18 g) suchého droždí – když už vánočka… použila jsem cca 50-60 g čerstvého
  • 1/2 hrnku (120 ml) medu
  •  1 lžíce oleje
  • 4 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 700g hladké mouky, plus víc  – rozhodně je potřeba víc
  • 1 vejce rozšlehané se lžící vody na potření

Postup:

Ve velké míse smíchejte půl hrnku vody, lžíci cukru a droždí. Nechte vzejít aspoň tak pět minut, aby se směs napěnila.

Přidejte do mísy zbývající vodu, med, olej, vejce, sůl a mouku. Hněťte rukou (no to by mě mohlo, tohle množství) nebo mixérem, dokud není těsto hladké – vážně budete muset přidávat mouku (asi deset minut). (Do těsta by se taky určitě daly přidat rozinky, oříšky…)

Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte tak hodinku a půl odpočívat. Pak vytáhněte obra.

Vyklopte ho a rozdělte na půl. Já každou půlku pletla ze šesti.

Ruth vytvořila i videa, podle kterých se dalo postupovat, takže jsem vyzkoušela tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view&current=035.mp4 :

A taky tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view&current=034.mp4

Bochníky dejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě tak 30 minut nakynout.

Troubu rozehřejte na cca 175°C a vykynuté bochníky potřete vajíčkem s vodou. Můžete posypat čím chcete (mák, mandle, oříšky…). Pečte 30-40 minut dozlatova a nechte vychladnout.

První styl pletení udělá spíše nižší tvar.

Druhý už vytvaruje vážně jak dvoupatrovou vánočku.

Těsto bylo nadýchané a rozhodně spíš než domácí vánočce se podobalo té kupované. Neříkám, že to nešlo sníst (zvlášť s kávou, čajem či kakaem a spoustou másla/marmelády/karamelizovaného kakaového kondenzovaného mléka), ale té domácí, dědově, to rozhodně nesahá ani po kotníky (teda vlastně tak spodní kůrku).

16 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

16 komentářů

Martina 27. 05. 2012 - 12.00

Já dělala celozrnnou a rozhodně si nemůžu stěžovat, protože byla vážně chutná. Ale musí se to sníst do tří dnů, pak už to není dobrý. :-(

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.23

Nás je tu naštěstí hodně a myslím, že ze zbytků by mohla být žemlovka s tvarohem :)

Reply
marcellina 27. 05. 2012 - 12.28

Beautiful challah! Yes, it is a very fluffy soft bread, isn’t it! I love it thickly spread with jam, too!

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.24

Thank you :) Yes, with jam it’s the best… Well or maybe with butter and honey :)

Reply
Anula 27. 05. 2012 - 13.04

Beautiful challah – love the colour of it! Great job :)
Pozdrawiam, Anula.

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.24

Thank you very much :)

Reply
Jana 27. 05. 2012 - 13.20

Ta vysoká je fakt krásná. Dělala jsem tu samou a chutnala mi, ale asi to bude tím, že jsem trochu divná a kupovaná vánočka mi chutná. :-)

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.25

Tak zase nemůžu říct, že by nechutnala, ale když jsme zvyklí na tu domácí, tak tu asi jen tak něco nepřebije :)

Reply
BOURBONNATRIX 27. 05. 2012 - 14.10

your loaf looks great! how can’t believe how big it is!

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.29

Thanks, I like to use fresh yeast and so it seems it’s even fluffier with it :)

Reply
Shelley C 27. 05. 2012 - 18.21

Your challah came out beautifully – you braided your loaves perfectly, and the crumb looks outstanding. Wonderful job!

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 18.31

Thank you :) I enjoyed braiding the loaves really much :)

Reply
Jana 27. 05. 2012 - 20.50

Překrásně zapletené :) jsi fakt moc šikovná !:)

Reply
Meg 27. 05. 2012 - 21.16

Děkuju :))

Reply
Madla 28. 05. 2012 - 21.00

Tý jo, jawš borec! Já bych si do toho zapletla obě ruce :-) Tuhle výzvu asi zkoušet nebudu, mám potíže zaplést vzhledně i obyčejné pletýnky, na vánočku jsem si ještě netroufla a pokud je tohle sušinka, nemá u nás šanci (kupovanou vánočku fakt nesnáším), ale tobě se moc povedla!

Reply
Meg 29. 05. 2012 - 5.47

Diky :)) Klidne vyzkousej to zapleteni, ja jsem premyslela, ze na spraveni chuti bych ji udelala z naseho klasickeho receptu :))

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít