Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

by Meg

Když se řekne slovo vdolky, lidé z různých koutů republiky si představí různá jídla. Pro nás jsou vdolky klasické pečené bochánky, většinou sypané mákem, které se podávají k polévkám. K těm hutnějším, jako je hrachová, dršťková nebo třeba gulášová. Spolu s nimi pak tvoří naprosto plnohodnotné jídlo. Jinde si lidé ihned představí vdolky bavorské, jinde moravské, někde prý i frgály. A někde tyto naše klasické vdolky ani neznají.

Uvařila jsem domácí gulášovou polévku a k ní upekla tyhle vdolky – a lehce jsem jimi manžela zaskočila, protože v nich na první pohled viděl spíš makovky (loupáky). Podoba tu na první pohled je a i když je těsto lehce nasládlé, tak tolik sladké jako loupáky nejsou. Ale když od oběda ještě zbydou, namazané máslem jsou v doprovodu medu nebo marmelády ke kávě naprosto fantastické.

Suroviny:

makové vdolky:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička soli
  • bílek nebo celé vajíčko na potření
  • mák na posypání

gulášová polévka:

  • 2 cibule
  • cca 250 g předního hovězího masa
  • sádlo
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
  • hovězí vývar (nebo voda)
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku (nebo dle chuti)
  • majoránka dle chuti
  • sůl, pepř
  • jíška nebo mouka rozmíchaná ve vodě na případné zahuštění

Postup:

Začneme přípravou vdolků – do vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme cukr a lžíci mouky a dobře společně rozmícháme. Necháme vzejít kvásek (5 – 10 minut).

Droždí do mléka

K napěněnému kvásku přidáme oba druhy mouky, žloutek, změklé máslo a sůl. Pomocí robota nebo ručně vypracujeme hladké těsto.

Příprava těsta

Mísu s bochánkem těsta překryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem (45 – 60 minut).

Hladké těsto před kynutímMezitím můžeme začít připravovat polévku. Na sádlo dáme smažit cibulku a občas ji promícháváme.

Cibulka na sádle

Cílem je, aby začala hezky hnědnout. Pak k ní přidáme hovězí maso nakrájené na malé kostky.

Hovězí maso

Jakmile je maso ze všech stran zatáhnuté, přidáme k němu sladkou i pálivou papriku a společně vše chvíli zasmažíme (30 – 60 vteřin). Pak směs zalijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a na středním plameni necháme zvolna vařit, aby se maso uvařilo do měkka.

Zasmažení papriky

Jakmile je těsto vykynuté, začneme z něj tvořit vdolky.

Vykynuté těsto na vdolky

Lžící ukrajujeme kousky těsta, tvarujeme z nich kulaté bochánky a ty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Z této várky jsem jich udělala 16. Bochánky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Vytvarované vdolky

Když je maso v polévce měkké, přidáme do ní brambory nakrájené na kostičky.

Přidáme brambory

Přidáme také prolisovaný stroužek česneku.

Přidáme česnek

A majoránku. Polévku vaříme, až budou brambory měkké. Ochutnáme ji a dle potřeby přidáme sůl, pepř, majoránku nebo česnek. Pokud ji chceme zahustit, přidáme buď jíšku nebo mouku rozmíchanou v trošce vody. Já jsem na toto množství použila dvě menší lžíce mouky. (Pamatujte na to, že po zahuštění moukou je potřeba polévku ještě nejméně 10 minut vařit.)

Přidáme majoránkuTroubu rozpálíme na 200°C. Vykynuté vdolky potřeme rozšlehaným bílkem nebo celým vajíčkem a posypeme makem.

Vdolky před pečenímVdolky dáme do trouby a teplotu stáhneme na 180°C. Pečeme asi 15 – 20 minut, dozlatova.

Upečené vdolky

Správně upečené pečivo je zlatavé i zespodu.

Upečené vdolky

Ještě vlažné vdolky můžeme podávat s gulášovou polévkou.

Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

A pokud nám vdolky zbydou, dáme si je kávě s máslem a medem nebo dobrou marmeládou :)

Makové vdolky s domácí gulášovou polévkou

You may also like

18 comments

Stepanka 12. 10. 2016 - 16.55

Tak pro nás jsou vdolky vdyzcky na sladko! Ty bavorské, Mňam :D jinak hezký recept. Je zajímavé jak ta česká kuchyně rozmanitá :D

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.41

Díky, taky se mi to líbí, je vždycky co objevovat :))

Reply
Martina Mikulášová 18. 10. 2016 - 11.42

Obdivuji, že si někdo dává s vařením a pečením takovou práci. :) Já si na podobné lahůdky raději zajdu do restaurace z důvodu lenosti. :D

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.46

Nemůžu si pomoct, prostě mě to baví a občas to potřebuji jako odpočinek od práce u počítače :)

Reply
marsi 30. 11. 2016 - 12.57

Na obrázku to vypadá tak lákavě. Dnes jsem uvařila a upekla. Je to výborné. Kombinaci gulášové polévky a sladkého mám moc ráda.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.44

Díky :)) Mně zase až tak sladké nepřijdou :))

Reply
Makové vdolky 26. 02. 2017 - 21.25

Meg, skvělý recept a krásné fotky. Hospodyňky na makové vdolky už zapomněly, přitom je dělaly o sobotách naše babičky právě s nějakou sytou polévkou. Já sáhla po “frankfurtské” či lépe řečeno přesnídávkové s párkem. Maková panenka

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.11

Děkuji :)) Tak tak, mívali jsme je doma celkem často :)

Reply
Zelňačka s klobásou - Meg v kuchyni 12. 05. 2017 - 9.47

[…] jak mletou papriku, tak smetanu. A máme ji tak nejradši :) Když ji ještě doplní klasické polévkové vdolky, vydá i za oběd. Do polévky jsme tentokrát pro web Jak na velké věci použili klobásu na […]

Reply
Eliška 21. 07. 2018 - 9.38

Ahoj Meg, recept naprosto je dokonalý! Zkoušela jsem oboje a naprostá báseň! :-) chtěla bych se zeptat, jestli by šly vdolky použít jako hamburgerové housky… Viděla jsem u tebe recept přímo na hamburgerové housky ale dělají se den předem, tak jsem si říkala, jestli by nešly použít i tyto :-)

Reply
Martina 13. 01. 2021 - 8.49

Děkuju! Recept na tyhle vdolky už dlouho hledám! Dělala je babička k čočce s vejcem a řikali jsme jim bandůry :-D (Šumava)

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.13

Jé, to jsem ráda, že jsem mohla pomoct!

Reply
Lyudmila Šmahová 09. 02. 2021 - 13.57

Dneska jsem dělala podle vašeho receptu vdolky a byly excelentní 🤩. Moc děkuji za recept.

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.21

To mě moc těší!

Reply
Jita 12. 03. 2022 - 20.23

Manžel mě po 6ti letech požádal, jestli bych udělala jeho dětské jídlo a to jest vdolky s gulášovou polévkou. Já samozřejmě myslela bavorské, ale dnes mě vyvedl z omylu. Děkuji za Vaši stránku hned zítra vařím. Jsme také z Pardubic

Reply
Meg 22. 03. 2022 - 7.32

To mám velkou radost, snad vám budou chutnat :)

Reply
Katka 04. 03. 2023 - 8.50

Zkusila jsem poprvé a velká dobrota. Moc jsme si všichni pochutnali!!. Super recept.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.32

Bezvadné, děkuji :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc