6,6K
Nakládané sýry jsou taková klasická hospodská lahůdka k pivu. Někdy ale rozhodně není nad to si je udělat doma. Většina z nás zná sýry nakládané s cibulí a různými papričkami, ale variant, jak sýr naložit, je prostě nespočet. Já jsem se tentokrát pustila do nakládání Sedlčanských hermelínů a vybrala jsem k nim hruškové chutney, které k nim podle mě báječně ladí.
Suroviny
Hermelíny
- 2 ks Sedlčanský hermelín klasický český nebo smetanový
- 1 ks hrušky
- 50 g sušené brusinky
- 1 ks cibule menší až střední
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1-2 lžíce červený balsamico ocet
- 1 lžíce čerstvé bylinky nasekaný tymián a rozmarýn
- sůl a pepř
K naložení
Pokyny
Chutney
- V kastrůlku rozehřejeme máslo a dáme na něj restovat na kostičky nakrájenou cibuli.
- Jakmile začne cibule měknout, přidáme k ní lžíci třtinového cukru a necháme ho rozpustit.
- K cibuli a cukru přisypeme na kostičky nakrájenou hrušku a dobře promícháme.
- Přidáme nasekané bylinky (tymián a rozmarýn) a lžíci až dvě červeného balsamica.
- Nakonec přidáme lehce nasekané brusinky. Hrušky podusíme do měkka a necháme odpařit tekutinu. Ochutnáme a dle potřeby přidáme sůl a pepř. Chutney necháme zchladnout.
Plnění sýrů
- Sýry podélně rozkrojíme a opatrně vydlabeme.
- Vydlabanou část jednoho sýra dobře rozmícháme se lžící až dvěma hruškového chutney.
- Touto směsí naplníme obě poloviny sýra a spojíme je k sobě. Případné zbylé chutney uschováme do uzavírací sklenice do lednice.
Nakládání
- Sýr vložíme do vhodné, čisté sklenice a přidáme k němu větvičky bylinek a několik kousků brusinek.
- Přidáme druhý sýr a případně další bylinky a brusinky. Sýry zalijeme olejem a sklenici buď alespoň na týden uložíme do lednice, nebo ji necháme cca tři dny při pokojové teplotě a pak ji vložíme do lednice. Rozležení sýrů bude hodně záležet na tom, jak zralý sýr byl v okamžiku nakládání.
Poznámky k receptu
Tipy na závěr
- Sklenice by měla mít dostatečnou velikost, aby po vložení sýrů a jejich zalití olejem zbyl ještě na výšku cca centimetr volného místa.
- Nejvhodnější jsou sklenice s klipem a gumovým těsněním, které dobře zamezí přístupu vzduchu a případnému zkažení obsahu.
- Samozřejmostí je také sklenice čistá a suchá.
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
previous post