Nakládaný Sedlčanský s hruškovým chutney a brusinkami

by Meg

Nakládané sýry jsou taková klasická hospodská lahůdka k pivu. Někdy ale rozhodně není nad to si je udělat doma. Většina z nás zná sýry nakládané s cibulí a různými papričkami, ale variant, jak sýr naložit, je prostě nespočet. Já jsem se tentokrát pustila do nakládání Sedlčanských hermelínů a vybrala jsem k nim hruškové chutney, které k nim podle mě báječně ladí.

Nakládaný Sedlčanský hermelín s hruškovým chutney
Vytisknout
Porce Doba přípravy
2 hermelíny 1 hodina
Porce Doba přípravy
2 hermelíny 1 hodina
Nakládaný Sedlčanský hermelín s hruškovým chutney
Vytisknout
Porce Doba přípravy
2 hermelíny 1 hodina
Porce Doba přípravy
2 hermelíny 1 hodina
Suroviny
Hermelíny
Pokyny
Chutney
  1. V kastrůlku rozehřejeme máslo a dáme na něj restovat na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Jakmile začne cibule měknout, přidáme k ní lžíci třtinového cukru a necháme ho rozpustit.
  3. K cibuli a cukru přisypeme na kostičky nakrájenou hrušku a dobře promícháme.
  4. Přidáme nasekané bylinky (tymián a rozmarýn) a lžíci až dvě červeného balsamica.
  5. Nakonec přidáme lehce nasekané brusinky. Hrušky podusíme do měkka a necháme odpařit tekutinu. Ochutnáme a dle potřeby přidáme sůl a pepř. Chutney necháme zchladnout.
Plnění sýrů
  1. Sýry podélně rozkrojíme a opatrně vydlabeme.
  2. Vydlabanou část jednoho sýra dobře rozmícháme se lžící až dvěma hruškového chutney.
  3. Touto směsí naplníme obě poloviny sýra a spojíme je k sobě. Případné zbylé chutney uschováme do uzavírací sklenice do lednice.
Nakládání
  1. Sýr vložíme do vhodné, čisté sklenice a přidáme k němu větvičky bylinek a několik kousků brusinek.
  2. Přidáme druhý sýr a případně další bylinky a brusinky. Sýry zalijeme olejem a sklenici buď alespoň na týden uložíme do lednice, nebo ji necháme cca tři dny při pokojové teplotě a pak ji vložíme do lednice. Rozležení sýrů bude hodně záležet na tom, jak zralý sýr byl v okamžiku nakládání.
  3. Naložené sýry podáváme nejlépe s bagetou nebo bílým chlebem a zbylým hruškovým chutney.
    Nakládaný Sedlčanský s hruškovým chutney
Poznámky k receptu

Tipy na závěr

  • Sklenice by měla mít dostatečnou velikost, aby po vložení sýrů a jejich zalití olejem zbyl ještě na výšku cca centimetr volného místa.
  • Nejvhodnější jsou sklenice s klipem a gumovým těsněním, které dobře zamezí přístupu vzduchu a případnému zkažení obsahu.
  • Samozřejmostí je také sklenice čistá a suchá.
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc