Nakládaný Sedlčanský hermelín s hruškovým chutney
Nakládaný Sedlčanský hermelín s hruškovým chutney
Porce Doba přípravy
2hermelíny 1hodina
Porce Doba přípravy
2hermelíny 1hodina
Suroviny
Hermelíny
Pokyny
Chutney
  1. V kastrůlku rozehřejeme máslo a dáme na něj restovat na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Jakmile začne cibule měknout, přidáme k ní lžíci třtinového cukru a necháme ho rozpustit.
  3. K cibuli a cukru přisypeme na kostičky nakrájenou hrušku a dobře promícháme.
  4. Přidáme nasekané bylinky (tymián a rozmarýn) a lžíci až dvě červeného balsamica.
  5. Nakonec přidáme lehce nasekané brusinky. Hrušky podusíme do měkka a necháme odpařit tekutinu. Ochutnáme a dle potřeby přidáme sůl a pepř. Chutney necháme zchladnout.
Plnění sýrů
  1. Sýry podélně rozkrojíme a opatrně vydlabeme.
  2. Vydlabanou část jednoho sýra dobře rozmícháme se lžící až dvěma hruškového chutney.
  3. Touto směsí naplníme obě poloviny sýra a spojíme je k sobě. Případné zbylé chutney uschováme do uzavírací sklenice do lednice.
Nakládání
  1. Sýr vložíme do vhodné, čisté sklenice a přidáme k němu větvičky bylinek a několik kousků brusinek.
  2. Přidáme druhý sýr a případně další bylinky a brusinky. Sýry zalijeme olejem a sklenici buď alespoň na týden uložíme do lednice, nebo ji necháme cca tři dny při pokojové teplotě a pak ji vložíme do lednice. Rozležení sýrů bude hodně záležet na tom, jak zralý sýr byl v okamžiku nakládání.
  3. Naložené sýry podáváme nejlépe s bagetou nebo bílým chlebem a zbylým hruškovým chutney.
Poznámky k receptu

Tipy na závěr

  • Sklenice by měla mít dostatečnou velikost, aby po vložení sýrů a jejich zalití olejem zbyl ještě na výšku cca centimetr volného místa.
  • Nejvhodnější jsou sklenice s klipem a gumovým těsněním, které dobře zamezí přístupu vzduchu a případnému zkažení obsahu.
  • Samozřejmostí je také sklenice čistá a suchá.