Dlouhotrvající zima mě zase vtáhla do skoro neustálých myšlenek na misky s horkými a hustými polévkami. Tak jsem neodolala a nachystala takový zimní krém – krémovou polévku z pečeného celeru, brambor a česneku. Poměr surovin uvádím přibližný, tak, jak jsem polévku zhruba chystala já. Ale iniciativě se meze nekladou, klidně si polévku přizpůsobte svým chutím a domácím skladovým zásobám :)
Suroviny:
Na polévku:
- 1 střední celer
- 1 petržel
- několik kousků menších brambor
- několik stroužků česneku (dle chuti)
- 1 velká cibule
- olivový olej
- sůl, pepř
- tymián
- voda, zeleninový nebo kuřecí vývar (1,5 litru)
- 250 ml smetany ke šlehání
Na dokončení / ozdobu:
- Schwarzwaldská šunka
- kousky pečené zeleniny
- čerstvý tymián
- opečená bageta
Postup:
Troubu rozehřejeme na 200°C. Zeleninu dobře omyjeme. Pokud má pěknou slupku, můžeme ji na jednotlivých kusech ponechat. Brambory, celer i petržel pokrájíme na kousky a promícháme je s olivovým olejem, dáme na plech s pečícím papírem. Přidáme pár stroužků česneku ve slupce.
Zeleninu pečeme přibližně 20 minut, pak ji zkontrolujeme, zejména menší kousky. Pokud jsou již měkké (kontrolujeme vpichem vidličky), vyndáme je a větší a tvrdší kousky necháme ještě pár minut dopéct dle potřeby.
Pokud chceme polévku zdobit pečenou schwarzwaldskou šunkou, dáme ji na plech po zelenině a pečeme 5 – 10 minut dokřupava.
V hrnci si rozpálíme asi lžíci olivového oleje a opečeme na něm cibuli nakrájenou na kostičky.
Jakmile cibule změkne, přilejeme vodu nebo vývar a přivedeme k varu. Upečenou zeleninu (část si můžeme nechat na ozdobu) zbavíme dle potřeby slupky, např. česnek a celer, a jinak pokrájíme na menší kousky. Vhodíme je do hrnce a přidáme dvě nebo tři snítky tymiánu. Lehce osolíme a opepříme.
Polévku vaříme cca 5 – 10 minut a pak ji rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme i smetanu.
Polévku znovu přivedeme k mírnému varu, dochutíme solí a pepřem dle potřeby. Pokud by byla příliš hustá, můžeme ji ještě zředit vodou.
Podáváme ji s kousky pečené zeleniny, čerstvým tymiánem a na sucho opečenou bagetou.
A pokud chceme, můžeme přidat upečenou schwarzwaldskou šunku, rozdrobenou na kousky, případně polévku zakápnout olivovým olejem.