V tomhle počasí je potřeba něco teplého do žaludku, a to i když přijdete domů unavení po sportu. Chce to pak něco rychlého, jednoduchého a dobrého. V těhle chvílích ráda sázím na polévky, které mohou být hotové za chvilku a přitom zahřejí v žaludku i na duši.
Pro případy rychlého vaření mám vždycky v záloze plechovky rajčat a luštěnin – na tuhle polévku stačí rajčata a fazole. Vylepší se čerstvou bazalkou a mozarellou.
Suroviny (na dvě porce):
- 1 cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- plechovka dobrých, krájených rajčat (cca 400g)
- malá konzerva máslových fazolí (cca 210g)
- čerstvá bazalka
- mozarella, mléko
- sůl, pepř, lžička cukru
- toastový chléb
- olivový olej
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme drobněji nakrájenou cibuli a česnek.
Až změknou, přidáme rajčata a fazole.
Osolíme, opepříme a přidáme lžičku cukru (podle kyselosti rajčat). Do polévky také vložíme stonek bazalky.
Polévku necháme vařit, až jsou rajčata, cibule i fazole měkké a chutě se prolnou. Když by se tekutina moc odvařovala, tak přidáme trochu vody, aby nebyla polévka moc hustá. Nakonec vyndáme stonek bazalky.
Mezitím můžeme nastrouhat mozarellu, přidat k ní lžíci mléka, lehce osolit, opepřit a nasekat do ní pár lístků bazalky.
Toastový chléb opečeme a můžeme polévku servírovat. Z mozarellové směsi lžičkou vykrojíme noky a vložíme do talíře.
Někdo má rád, když chléb nasákne polévku do sebe, někdo si ho dá radši stranou. V obou případech je ale tahle polévka vynikající :)