Každoročně je právě vaječná tlačenka občerstvením, které se musí podávat koledníkům. Pro Vás může být inspirací co s vykoledovanými vajíčky. Do základního receptu patří sice jen čtyři, ale klidně jich tam dejte víc – poměr surovin záleží vždy na chuti a aktuální dostupnosti.
Suroviny:
- 30 dkg měkkého salámu nakrájeného na plátky (šunkový, jemný,…)
- 1 sklenice Moravanky
- 1 sklenice majonézy (cca 440 ml)
- 4 vejce uvařené natvrdo
- 2 dcl vody
- 2 lžíce želatiny (většinou jeden sáček)
- sůl, pepř, popř. Vegeta (malá lžička) na ochucení
Postup:
Salám, zeleninu a vejce nakrájíme nadrobno. Rozhodně stojí za to dát si práci nakrájet to ručně, v cutteru se něco rozbilo moc a směs pak byla hodně jemná a při krájení se tlačenka rozsýpala. Z Moravanky většinou vyberu feferonku a někdy do směsi nedávám ani příliš tvrdé cibulky. Podle zamýšlených strávníků je také dobré přidat třeba trochu oliv.
Želatinu namočíme do vody, až nabobtná, rozpustíme (buď v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku). Do nakrájené směsi přidáme majonézu a ochutíme dle přání. Přilijeme rozpuštěnou želatinu a důkladně zamícháme.
Formu, nejlépe srnčí hřbet, si vyložíme buď potravinářskou folií nebo rozstřihnutým mikrotenovým sáčkem. Nalijeme do ní směs a dáme do lednice zatuhnout. Také směsí můžeme naplnit různé bábovičky apod. Nejlépe necháme odležet přes noc a už druhý den můžeme krájet na plátky a podávat třeba na vece, nebo s menšími kousky tlačenky dozdobit chlebíčky.
2 comments
zaděláno a je to v lednici jsem zvedava jak to dopadne :) znam pracovani s platkovou zelatinou ale pouzila jsem takovou sypkou co jsem mela doma tak doufam ze se to podari :)))
Ja jsem taky moc zvedava :) Letos jsem delala tlacenku ze trech davek… a mizi celkem rychle :) Snad bude chutnat!