Pečená řepa ala carpaccio s ochuceným tvarohem

by Meg

Venku uz zase tak nádherně svítí sluníčko, že si to přímo říká o něco lehkého, zeleninového, co by připomnělo tu letní atmosféru. Dobře, ty teploty by mohly stoupnout ještě o trochu, ale já mám z takového počasí náladu o 100% lepší :) Přece je ale potřeba využít hlavně sezónní zeleninu.

Miluju řepu. Někteří lidé s ní mají nevyřešené vztahy (ahoj tati!), zvláště s tou nakládanou, ale já ji můžu vážně jakkoliv. Naštěstí i zbytku rodiny nevadí a v téhle podobě všem chutnala vážně moc.

Už ani nevím, kde jsem vzala způsob pečení řepy – asi jsem ho kdysi někde přečetla na internetu, a od té doby jsem se ho nepustila, protože takhle připravená řepa skoro připomíná pečené brambory v popelu :)

Suroviny:

  • menší červené řepy
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tvaroh
  • sůl, pepř
  • sardelková pasta

Postup:

Řepu omyjeme a osušíme, a připravíme si alobal. Řepu na něj umístíme, zakápneme olivovým olejem, posypeme trochou soli a důkladně utěsníme. Dáme na plech a pečeme při 200-220°C dvě hodiny.

Někomu se to může zdát jako dlouhá doba, ale vážně to stojí za to. Mezitím si ochutíme tvaroh sardelkovou pastou, solí a pepřem. Po uplynutí dvou hodin můžeme počkat, až řepa zchladne, nebo ji na chvíli ponoříme do studené vody. Osušíme a oloupeme.

Nakrájíme na plátky a doplníme tvarohem.

Můžeme ještě pokapat olivovým olejem, lehce osolit a opepřit. A rychle konzumovat, než se do ní pustí někdo jiný :)

You may also like

27 comments

Vanda 21. 03. 2012 - 20.07

S tvarohem to musí být také výborné!

Reply
Meg 25. 03. 2012 - 15.07

Diky, ted bych si ale dala tvou variantu s kozim syrem :)

Reply
Madla 21. 03. 2012 - 20.19

Jé, tak to už je čtvrté lákadlo z řepy, do něhož bych se chtěla pustit. V naší rodině řepu bohužel miluju jen já, ale kašlu na zbytek rodiny a tuhle pečenou rudou krásku si brzy připravím.

Reply
Meg 25. 03. 2012 - 15.07

Kasli, kasli, a ono je to treba jeste naucis :)

Reply
Andrea 06. 11. 2012 - 21.46

ja jsem velka milovnice repy a uz jsem ji naucila jist mnoho lidi. Doporucuji zacit s nakrajenou na tenke platky a osmazit a lehce osolit a zakamuflovat do topinky se smazenym vejcem (jeste lepsi to je se syrem a osmazenou cibulkou a slaninou). To chutna kazdemu.
Potom jsou odpurci vetsinou pristupnejsi dalsim experiementum s repou.

Dejte si chutnat

Reply
Jana 21. 03. 2012 - 21.10

Tak a dost, konečně se odhodlám a o víkendu tuhle řepu udělám k večeři :) teda pro přítele asi jako předkrm..ale zda to bude jíst toť otázka..ale já jsem hodně zvědavá, čerstvou řepu jsem ještě nejedla, pouze tu nakládanou a tu mám ráda. Takže díky za inspiraci..a jsem moooc zvědavá

Reply
Meg 25. 03. 2012 - 15.08

Odhodlala ses? :) Ja bych si ji dala zase hned :)

Reply
Honza 26. 03. 2012 - 10.36

Pro milovníky červené řepy přikládám recept na polévku. Pro svoji jednoduchost ji dělám často místo boršče. Zkuste ji, je opravdu výborná.
”Řepačka − polévka z červené řepy: (Kluci v akci)
Na červenou řepu často zapomínáme. Přitom by si zasloužila, díky svému obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, velkou pozornost. Pouhého půl hrnku obsahuje významné množství kyseliny listové, hořčíku, draslíku a vitaminu C. Navíc oplývá nádhernou barvou.
Suroviny (8 porcí):
1/2 kg červené řepy, 1 cibule, 1 mrkev, 1 brambora, 1 rajský protlak, voda nebo vývar, slunečnicový olej, ocet, mletý pepř, sůl.
Postup: Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé tenké plátky, stejně tak mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké klínky, bramboru na kostičky.
Cibuli orestujeme na oleji dosklovata, přidáme nakrájenou červenou řepu, orestujeme, zarestujeme rajský protlak, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme, až je řepa poloměkká, přidáme mrkev a brambory. Vaříme doměkka, dochutíme octem, mletým pepřem a solí.
/Zdroj: Internet, ceskatelevize, kluci-v-akci, leden 2012/

Reply
Meg 30. 03. 2012 - 20.29

Diky, na polevku se casem chystam tez :)

Reply
Šnédarka 07. 09. 2017 - 21.31

Ano, tento recept je moc dobrý, dělám ji pravidelně, jen pro naše masožrouty do ní přidávám kousek uzeného, nebo klobásku .-)

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.21

Díky, polévku budu muset vyzkoušet!

Reply
Lucie 27. 03. 2012 - 9.10

Pecena repa je nej… A ten tvaroh zni velmi lakave, mnam :-)

Reply
Meg 30. 03. 2012 - 20.30

No uz ji taky asi budu brzo opakovat :)

Reply
Veronika 01. 04. 2012 - 12.58

Nádherné fotky! Už delší dobu přemýšlím, že bych něco provedla s řepou – mají ji v krámku pod kanceláří, vypadá hezky… jen jsem netušila co s ní. Toto vypadá jako schůdná varianta, jen se pozeptám, nemáte nějaký jiný nápad čím nahradit sardelovou pastu? Přítel ryby nerad, takže budu muset vymyslet něco jiného, co by se k řepě hodilo…

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.45

Diky :) sardelova pasta je pikantne slana, zas tolik po rybach citit neni, kdyz se ji moc neda – vetsinou to lidi ani nepoznaji. Ale zrovna vcera byla repa zase k veceri a dali jsme si k ni tvaroh rozmichany s bryndzou :)

Reply
Klára 01. 04. 2012 - 20.50

Tak jsme doma zrovna dojedli řepu :-) bylo do fakt super, brzy budem dělat asi znovu :)

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.48

Jee, to jsem moc rada, diky! u nas byla vcera na veceri :)

Reply
Veronika 04. 04. 2012 - 9.30

Včera večer jsem dělala tento pokus… A možná jsem někde udělala chybu, ale strašně špatně se loupala, málem jsem u toho zešílela. Celkově ta řepa nebyla špatná, ale pořád mi připomínala ten známý kompot. Dovedu si ji představit jako část přílohy nebo oblohy k něčemu, ale samotná mě nenadchla. Vypadala krásně, ale moje chuťové buňky až tak nadšené nebyly. I tak děkuji za zajímavý recept, myslím, že někdy do nějakého salátu nebo něčeho podobného použiju:)

Reply
Meg 04. 04. 2012 - 16.09

Aha, skoda, ze nedoslo k az takovemu nadseni :) Repa je asi proste repa, a ja muzu hodne i ten kompot. Moc diky za odezvu :)

Reply
Katka 22. 08. 2012 - 8.45

Pečená repa sa v našom jedálničku včera nadobro usídlila :-)

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.51

Bezva zprava, dekuji :))

Reply
Katka 08. 01. 2014 - 17.58

Tento recept určitě vyzkouším :) Sardelová pasta je běžně k sehnání?

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.08

Přijde mi že ano, ale bývá občas někde zastrčená, tak je lepší se po ní optat :)

Reply
Karel 21. 09. 2014 - 20.03

Recept prověřen, vyzkoušen a upraven.

Místo jogurtu byly použity tyto ingredience:
– sýr feta
– kopr
– parmezán
– olivový olej
– slunečnicová semínka

Feta rozdrobená na plátky řepy, poté přidán kopr, který jsem nahrubo posekal, hoblinky parmezánu, orestovaná slunečnicová semínka, vše zakápnuté olivovým olejem… Pepř dle chuti, nejlépe čerstvě namletý :)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.27

Hlavně, že chutnalo :)

Reply
Šnédarka 07. 09. 2017 - 21.35

A ještě jeden recept se řepou, tedy také od “konkurence”. Snad Meg nebude vadit, ale je to můj další zdroj dobrot.
Takže Šebestiánský salát z Herbáře:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2098-sebestiansky-salat-s-domaci-majonezou/

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.21

Rozhodně nevadí, dobrých receptů není nikdy dost!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc