Když se mi nechce vařit a přesto si chceme něco dobrého udělat k večeři, většinou to dovede krásně vyřešit nějaká pomazánka. U nás se v poslední době nejčastěji ujíždí na dvou tvarohových – a to tuňákové a paprikové, “budapešťské”. Tvaroh většinou míváme v lednici a konzervu tuňáka nebo sklenku nakládaných paprik doma taktéž.
Takže pokud by někdo chtěl obměnit svůj běžný rejstřík pomazánek a nebo třeba na tyhle už jen tak trochu pozapomněl, tak tu jsou:
Tuňáková tvarohová pomazánka:
- 250 g tvarohu
- konzerva tuňáka (nebo uzená makrela)
- 2 jarní cibulky
- lžíce majonézy
- lžíce olivového oleje
- 1/2 – 1 lžíce šťávy z citronu
- sůl, pepř, případně muškátový oříšek a pár kapek Worcesteru
Příprava je jednoduchá – do misky vyklopíme tvaroh, přidáme nadrobno pokrájené jarní cibulky, majonézu (nemusí být), olivový olej a citronovou šťávu. No a samozřejmě tuňáka – pokud ale máte tu možnost a chvíli času, doporučuji si místo něj někdy pohrát s uzenou makrelou a pečlivě ji obrat na dvakrát od kostí (pomazánka mi pak chutná víc než tuňáka). Taky trochu soli a pepře.
Všechno spolu zamícháme a podle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, nebo i pár kapek Worcesteru. Anebo se taky může přistrouhnout trochu muškátového oříšku. Pokud by se zdál tvaroh dost kyselý, můžeme vynechat citronovou šťávu nebo přidat špetku cukru.
Budapešťská tvarohová pomazánka
- 250 g tvarohu
- 1/2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 jarní cibulka
- 1/2 sklenky nakládané červené papriky
- sůl, pepř
Cibulku a papriku pokrájíme na drobno a smícháme s tvarohem a mletou paprikou. Dochutíme solí a pepřem. Stejně jako v případě tuňákové pomazánky by se dala přidat majonéza, pár kapek Worcesteru anebo třeba místo tvarohu použít Lučina.
Pomazánky si pak vychutnáme s oblíbeným pečivem a nebo si je necháme na svačinu, na druhý den chutnají ještě lépe :)
12 comments
Moc děkuji za inspiraci, tvarohové pomazánky mám moc ráda a tak s radostí vyzkouším ty Vaše :)
Diky, snad budou chutnat :)
mňaaam :-) to musím vyzkoušet… :-) díky za inspiraci
Ja dekuji za komentar :) Snad budou chutnat :)
Ty pomazánky přišly akorát včas! Nedávno jsme měli sardinkovou a vajíčkovou a jelikož je manžel dost pomazánkový tak mně docházely nápady. Budapešťskou má asi nejradši a kupuje si ji docela často. Určitě tu tvoji vyzkouším a uvidím, jestli dostanu pochvalu :-). Díky za recepty!
Bezva, snad chutnalo :) My taky pomazanky celkem muzeme, minule jsem delala i hermelinovou :))
U mě na blogu tě něco čeká!
Dekuji moc :))
Všechno na těch fotkách vypadá tak lákavě! Ráda zkusím tu s makrelou, myslím, že zítřejší nákup je jasný. Děkuju za inspiraci!
Díky, snad se tedy povede :)
Nápad pomazánky je to skvělý, ale něco se mi na té makrele úplně nelíbilo. Příště z ní budu muset obrat jen to světlé maso, protože když jsem ji obrala celou, byla celková pomazánka trošku nahořklá a nespravil to ani citron. Byla dobrá, ale tohle jí trošičku kazilo. Příště se mi povede ještě lépe. Budu Vaše recepty sledovat.
Tak to by me asi nenapadlo, ja jsem mela minule makrelu vybornou uplne celou, pri obirani jsem musela odolavat nutkani ji snist jen tak :)) Diky za komentar :)