Jahodovo – třešňová marmeláda s vanilkou

Jahodovo - třešňová marmeláda s vanilkou

Já vím, že jahodová sezóna už vlastně končí, ale pokud byste měli ještě na zahrádce nějaké jahody a k tomu pár třešní, chtěla bych vám nabídnout možnost je zpracovat. Když jsem byla malá, tak jsme mívali poměrně dost domácího ovoce a každý rok se tak zpracovávalo na několik způsobů. Domácí marmelády – tedy vlastně džemy, dřeň, která se mrazila… Postupem času se naše zahrádka umenšila a tak se skoro přestalo zavařovat (až na okurky). Když jsem letos narazila na chuťově výborné ovoce na trzích, nemohla jsem odolat.

A tak jsem se pustila poprvé v životě do marmelády. Vím, správně bych měla říkat džem, podle sjednocené legislativy v EU. Marmeláda je jen z citrusových plodů a navíc vzniká želírováním ovocných šťáv… Ale u nás se vždycky říkalo jen marmeláda, i když tam byly kousky ovoce.

K výrobě domácí zavařeniny se nabízí všelijaké želírovací přípravky, tak jsem se na ně podívala v obchodech. Nepochopila jsem, proč bych k ovoci měla přidávat ztužený rostlinný tuk, palmový olej nebo všelijaké gumy. Takže jsem se pustila do ovoce s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou. A udělala jednu z nejlepších marmelád, kterou jsem kdy jedla.

Suroviny:

  • 900 g jahod
  • 300 g třešní
  • 600-800  g cukru
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového extraktu (mám domácí)

Postup:

Omyjeme jahody…

Umývání jahod… i třešně.

Umývání třešní

A pokrájíme na kousky.

Krájení ovoce

Ovoce můžeme nakrájet/nasekat na hrubo a případně poté ještě rozmačkat.

Krájení jahod

Promícháme s cukrem.

Ovoce s cukrem

A přidáme citronovou šťávu.

Přidání citronové šťávy

A vanilkový extrakt – já používám domácí (vanilkové lusky naložené ve vodce).

Přidání vanilkového extraktu

Směs dáme na střední plamen, a vaříme až se cukr rozpustí. Jakmile ovoce začne měknout, můžeme ho ještě rozmačkat.

Mačkání ovoce

Během vaření pak sbíráme pěnu.

Sbírání pěny

Po 20-30 minutách můžeme vyzkoušet na talířku, jestli už džem tuhne. Pokud jsme s ním spokojení, tak naplníme sklenice vypláchnuté horkou vodou, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Plnění marmelády

Konzistence vypadá asi takhle:

Barva marmelády

A výsledná vychladnutá sklenice.

Jahodovo - třešňová marmeláda s vanilkouJe to vážně jedna z nejlepších marmelád/džemů, které jsem kdy jedla. Kousky ovoce, akorát sladká (je potřeba přizpůsobit množství cukru sladkosti ovoce) a vonící po vanilce. Ať žije léto :)

8 comments

  1. Dobrý den, kde prosím seženu vanilkový extrakt? V běžných samoobsluhách jsem na něj nenarazila, děkuji :)

  2. Zrovna sem taky doma vyráběla, akorát ovoce v opačném poměru. A použila jsem klasický vanilkový lusk, ten se dá koupit skoro všude.

  3. Super, u nás je jahodová sezóna v plném proudu, třešní máme taky plno, takže půjdu do něj :-) já teď dělala třešňový džem se skořicí, mňam, ale dík Pektogelu mi ztuhl nějak moc :-)

  4. To vypadá super. My máme tenhle rok nějakou extrémní úrodu třešní, takže jsem celý víkend trhala a vypeckovávala, no, není to moje zrovna oblíbená činnost :D Máme ale takové ty chrupky, z těch džem bohužel nejde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *