Králík pod peřinou, pečený na zelenině

by Meg
7 komentářů

Když v práci zmínil kolega možnost odkoupení domácího králíka, neváhala jsem ani chvíli. Vzpomněla jsem si totiž na všechna ta skvělá jídla, která dělával děda, když je ještě choval. A já se rozhodla, že jedno z těch nejmilejších musím vyzkoušet taky. U tohoto jídla jsme vždycky dědovi říkali, že musí přidat na zelenině, protože ta je na něm to nejlepší.

Podávali jsme ho nejčastěji s vařenými bramborami, ale tentokrát jsem skvělé, malé nové brambory od dědečka upekla v troubě.

Pro začátek vás musím ještě trochu varovat – tento příspěvěk obsahuje fotku králíka i s vnitřnostmi, tak snad se tu nenajdou povahy, kterým by tato fotka udělala špatně :)

Během dne, kdy jsem králíka pekla, jsem dědovi volala třikrát. Nejdříve o přesný recept, potom už nad samotným králíkem o instrukce, jak s ním konkrétně naložit. A co s vnitřnostmi. Dle původních informací měl mít jen játra, nakonec jsem našla i ledvinky, srdíčko a plíce (ano, tohle jsem dělala poprvé a trochu jsem panikařila). Takže teď už mám králičí anatomii skoro v malíčku ;) A jakmile bude možnost, králíka bych opět brala a vyzkoušela z něj další recept z domácí kuchařky.

Suroviny:

  • 2 – 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 2 cibule
  • 20 dkg slaniny
  • kousek másla
  • celý králík (i játra)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 housky (a mléko na jejich namočení)
  • 30-50 dkg mletého vepřového masa (krkovice, bůček)
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, majoránka
  • brambory a hladkolistá petržel k podávání

Postup:

Cibuli, slaninu a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, které promícháme v pekáčku a přidáme máslo.

Nakrájená zelenina se slaninou a máslem

Králíka naporcujeme na kousky, játra si schováme na nádivku a ledvinky s ním můžeme upéct. Srdíčko případně schováme spolu s upečenými kostmi na polévku.

Králík a jeho játra

Každý kousek králíka z obou stran osolíme a opepříme a všechny naskládáme na zeleninu. Pečeme při cca 200°C hodinu až hodinu a půl, až bude maso upečené a zlatavé.

Naporcovaný králík

Housky natrháme na kousky a namočíme do mléka.

Namočené housky

Přidáme k nim mleté vepřové maso (množství podle toho, jaké máte rádi množství nádivky typu sekaná), osolíme.

Mleté vepřové maso

Játra rozmixujeme spolu s česnekem.

Játra s česnekem

Přidáme je k mletému masu, opepříme a okořeníme majoránkou, promícháme.

Příprava nádivky

Upečeného králíka přendáme na studený talíř, aby rychleji vystydnul a dalo se s ním manipulovat. Veškeré maso obereme od kostí a ty si třeba schováme na vývar. Při téhle obíračce jsem mimochodem zjistila, že králičí maso rozhodně není bez chuti a mám pocit, že do výsledného jídla ho mohla putovat tak půlka, jak jsem neustále ochutnávala.

Upečený králíkObrané maso natrháme na kousky a rozložíme na zeleninu.

Obraný králík

A rozetřeme na něj nádivku.

Přikrytý králík

Pekáč dáme do trouby, kde upečeme nádivku dozlatova (cca 45 minut, já dala společně s masovým pekáčem upéct i plech brambor).

Pečené brambory

Upečená nádivka

Brambory jsem smíchala před podáváním s máslem a hladkolistou petrželkou a na talíři je osolila.

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

Obsah pekáče rozkrájíme na kostky a dáme na talíř. Nezapomeneme vybrat veškerou zeleninu, která k danému kousku patří.

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

A podáváme. Dobrou chuť!

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

vilemína 25. 07. 2014 - 12.48

Pěkná peřinka pro králíčka! Velmi zřídka se též dostanu k domácímu, chlazení nebo mražení chudáčci se mu nemohou rovnat – a hlavně jsou tam ty vnitřnosti, což přidá hned plno dalších chutí.

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.26

Díky :) Tohle bylo odmala mé oblíbené jídlo :)

Reply
DeeDee 11. 05. 2015 - 23.17

Ou toe naaaadhera to musim hned zejtra vyzkouset.

Reply
DeeDee 12. 05. 2015 - 17.32

Odzkouseno. VYNIKAJICI ZNAMENITA VYBORNA pochoutka…. Sice sem nemela k dispozici vnitrnosti..ale i tak mmmmmm lahoda

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.47

Díky :)

Reply
Sekané biftečky z králíka – jedno z nejmilejších jídel mého dětství | Meg v kuchyni 30. 10. 2015 - 9.15

[…] nebo na smetaně. Jenže u nás se takto králík připravoval minimálně. Mívali jsme ho spíše s nádivkou, v podobě biftečků a nebo […]

Reply
Sekané biftečky z králíka – jedno z nejmilejších jídel mého dětství | Tvoje denní dávka foodblogerů! 30. 10. 2015 - 10.10

[…] nebo na smetaně. Jenže u nás se takto králík připravoval minimálně. Mívali jsme ho spíše s nádivkou, v podobě biftečků a nebo […]

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc