První chřestování

Musím na vás vybalit jedno ohromné tajemství, co už tak strááášně dlouho tížilo mou duši… Do nedávna jsem byla chřestem nepolíbená. Takže když konečně nastala sezona chřestu, a objevil se v obchodech, moje srdce zaplesalo radostí i strachem a já koupila první balíček zeleného a bílého nadělení. Už dlouho jsem samozřejmě viděla recepty a obrázky a bylo toho tolik, že jsem nevěděla co vybrat.

Nakonec jsem se rozhodla pro přístup “od každého trochu”. Musela jsem přece vyzkoušet vařený chřest s holandskou omáčkou. A pak jsem viděla chřest u Cuketky s miso máslem. A u Chez Lucie, podle Hanky Michopulu.

Podle rad jsem chřest ještě před přípravou nechala vykoupat v hodně studené vodě, protože jsem nevěděla, jak dlouho už pobyl v regálu. Ale naštěstí vypadal celkem dobře – a taky pak dobře chutnal :) Taky jsem ho oloupala – bílý kousek od hlavičky a zelený zhruba ve spodní třetině, a odkrojila konce.

Pustila jsem se do první úpravy – chřest jsem hodila na rozpálenou grilovací pánev a v obyčejné pánvi jsem rozpustila máslo, smíchala s miso pastou. Co bych tu rozepisovala – detailní návod najdete přímo u zdroje – viz http://www.cuketka.cz/?p=6407. Grilovaný chřest, rozkouskovaný, pak v másle doplnila nasekaná pažitka. A sušená šunka, nějak jsem nemohla odolat.

Byla to bašta, všichni užírali :)) Ale v podstatě se jednalo jen o takový předkrm, protože hlavní využití většiny chřestu teprve mělo přijít – připravila jsem vodu na vaření chřestu a suroviny na holandskou omáčku. Zase se vůbec není třeba rozepisovat a zase použiji stejný zdroj – podle mě rychlý a jednoduchý recept na chřest s holandskou omáčkou zde – http://www.cuketka.cz/?p=113. Ruce mi neomdlévaly, a během chvilky bylo hotovo, nevím, daleko víc problémů by udělala ručně šlehaná majonéza :)

Ještě jsme přidali Gran Moravii a byla to mňamka :) Chuťově tedy u mě vítězil chřest zelený, ale ještě jsme neskončili. Připravila jsem ančovičkové máslo a ztracená vejce – podle Lucie. A ještě jsem přidala Schwarzwaldskou šunku. A no… klidně i tu holandskou omáčku… :D

Na talíři totální mišmaš, ale v puse jaká dobrota! Rozhodně rozhodnutí využít chřest nelituju a těším se na další dobroty :)

10 comments on “První chřestování

  • Bebe , Direct link to comment

    Jeden balíček bílého chřestu jsem dnes přihodila do nákupního košíku… takže mi od tebe docela přišla vhod rada, že se loupe celý :-) vždycky jsem totiž brávala jen ten zelený (který dneska v obchodě neměli). Už se těším na nějakou tu chřestovou ňamku :-)

  • Jana , Direct link to comment

    Já jsem zas nepolíbená domácím vařením chřestu tak třeba na to konečně taky dojde..klidně bych ochutnala tvé pokusy hned teď –mňam

    • Meg , Direct link to comment

      Byla to fakt moc mnamka – jsem rada, ze jsem ochutnala miso variantu, protoze mi zbylo z pripravy bucku. Ale i ten s holandskou omackou stal za hrich :))

  • Madla , Direct link to comment

    Krásné chřestové hrátky – jednoduché a sexy! Já si až te´d uvědomila, že naprostou klasiku – chřest s holandskou na blogu nemám – to je ostuda! U nás zatím byla chřestová klasika – chřest zapečený se šunkou a parmezánem a chřestovo-bramborová hrášková polévka.
    A další svazek bílého chřestu je v lednici. Kde jsi sehnala chřest zelený? Já ať koukám, kam koukám, tak nacházím jenom chřest bílý.

    • Meg , Direct link to comment

      Jeee, ty tvoje jidla zni skvele! Ja dneska v Globusu nenasla nic… Ale oba chresty jsem kupovala v Albertu minule :)

  • Iri Novak , Direct link to comment

    Zrovna před chvílí jsem si chřest přinesla domů. Bílý. Chystala jsem se na polívku, ale když čtu o tom na másle … no a škoda, že nebyl zelený, no.)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít