Mléčná rýže s jahodami

by Meg

Není to zas tak dlouho, co jsem byla u Marysity nalákána na sladké rizoto.  Já sice sladká jídla moc nemusím, ale u nás se vždycky najde někdo, kdo si dá s radostí. Mě hlavně zaujalo přidání kokosového mléka – a zrovna jsem doma malou plechovku měla. Protože jsem chtěla jen lehkou variantu chuti a použít jahody, nedávala jsem do něj skořici.

Suroviny:

  • 130 g rýže na rizoto (Arborio), nebo obyčejné kulatozrnné
  • 125 ml kokosového mléka
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cukr podle chuti
  • jahody

Postup:

Rýži propláchneme, dáme do hrnce s plnotučným mlékem a vaříme asi 10 min. Asi taky záleží dost na typu rýže, ale pokud by vám vypila veškeré mléko, tak mějte po ruce přichystáno víc, pro jistotu, a přidejte dle potřeby.

Pak přidejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt, povařte dalších 10 minut. Rýže by měla být krémovitá. Pak už ji jen za tepla dejte do misek a přidejte jahody.

Můžete taky přidat trochu máty nebo meduňky.

U receptu byly uvedeny 3-4 porce, ale pokud máte sladkou rýži rádi… to je na porci pro jednoho. Věřte mi, takové milovníky mám doma, a množství z 200 g rýže bylo pro tři lidi rozhodně málo :)

You may also like

20 comments

Jana 07. 05. 2012 - 20.55

Miluju mléčnou rýži, takže určitě zkusím..a krásné fotky

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.38

Dekuju :) Ja dneska dokoupila Arborio ryzi kvuli tomu :)

Reply
Lucie 07. 05. 2012 - 22.22

wau, to vypadá super, hned bych si dala, a krásné fotky :-)

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.38

Diky moc :)

Reply
Vanda 08. 05. 2012 - 9.03

Umíš to krásně nafotit i navařit! Tvoje recepty mi vždycky udělají radost a sbíhají se mi sliny. Miluju mlěčnou rýži dělanou doma, ale rýžový nákyp nemusím. Moje děti o mlěčnou rýži nestojí, nebo teda dělala jsem jednou s jablky a o tu nestáli. Tohle si udělám pro sebe a nedám jim nic:-)

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.39

Ja na ty sladka jidla nejsem moc, no, ale dobre to bylo :) Diky!

Reply
Alis 08. 05. 2012 - 12.30

Sladká jídla také moc nemusím, ale sladkou rýži mám moc ráda. Tenhle recept určitě vyzkouším!!! Díky za inspiraci!!

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.40

Ja dekuju za navstevu a mily komentar :)

Reply
Lucia 08. 05. 2012 - 21.22

mnaaam, mliecna ryza je fantazia a este s kokosovym mliekom, to uz je jedna basen. A jahody k tomu, no nemam slov:-))

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.46

Dekuji :))

Reply
Madla 09. 05. 2012 - 9.46

Připravit u nsá doma sladké jídlo na oběd by bylo doslova harakiri, protože oba mí hlavní strávníci na sladké moc nejsou. Já sice taky ne, ale mléčnou rýži mám moc ráda (dělám ji takhle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1109/jednoduse-bajecna-sladka-ryze), takže i tu tvou určitě brzy vyzkouším. A třeba se mladší dítko pomamí a budeme sladkou rýži mlsat spolu.
Ty fotky máš vážně úžasné!

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.47

Presne tu si pamatuju, ze jsem na ni u tebe koukala :) Dekuju moc :)

Reply
Papaja 09. 05. 2012 - 21.19

Ještě před pár lety bych si takto upravenou rýži prostě nedala. Poté jsem jí přišla na chuť, ale tohle? A navíc s tak úžasnými fotkami? To bych brala všema deseti! Vážně úžasné! :-)
P.

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.48

Jee, diky moc, od tebe pochvala za fotky moc potesi :)

Reply
Veronika 12. 05. 2012 - 16.37

Předvčerem jsem se pokusila ji připravit ke včerejší snídani. A musím říct, že se velmi povedla! Moje verze byla sice s borůvkama, ale taky moc dobrá. Jen jsem ji připravovala poněkud déle než Ty, protože mám strach rýži vařit v mlíce na větším ohni, vždycky se mi někde přichytí, takže mi to trvalo přes půl hodiny.

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.49

Mnam, boruvky zni taky moc dobre :) Jsem rada ze se povedlo :)

Reply
HaF 12. 05. 2012 - 22.39

Mňam, kdo by odolal! Tvá mléčná rýže vypadá skvěle.

Reply
Meg 14. 05. 2012 - 10.49

Diky :))

Reply
nada 23. 10. 2015 - 21.08

Tak já dělám rýžový nákyp. Ale zjistila jsem, že jenom a pouze v mléce tu rýž prostě neuvařím a neuvařím. Tak ted to dělám tak, že ji nejdřív vařím do poloměkka ve vodě a teprve pak v mléce. A je dobrá, věřte mi. Ale ta vaše na fotkách vypadá taky fantasticky. Moje vnoučátka milují ten rýžový nákyp s borůvkami. Trochu nezvyklá kombinace, nu, což, oni z toho vyrostou. A když ne, tak se bude dělat takto dál. Zdravím , Meg, at se vám v životě daří. Ještě bych vám chtěla poděkovat uza váš veb, hlavně za fotky u každého receptu. Je to přehlednější a srozumitelnější. Třeba u receptu na jablešné rúžičky, jsem nikdy nepřišla na to, jak se to má vlastně balit, takže díky.

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.37

Děkuju vám moc za milý komentář. A díky za tip na vaření rýže, musím to vyzkoušet. Mějte se krásně a ať se vám také daří!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc