Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.

Po shlédnutí How to cook like Heston, část Vejce, jsem si říkala, že musím všechno vyzkoušet. Takže jsem začala a hodila do hrnce s 80°C vodou talíř. A na konci procesu jsem měla dokonalé ztracené vejce… Video ke shlédnutí je zde: http://www.youtube.com/watch?v=Pux9JRiGRHY.

Vezmete si prostě co nejčerstvější vejce a ještě ho necháte trochu odkapat, aby se zbavilo vodnaté části bílku.

Připravíte si hrnec s vodou, dáte do něj obráceně talířek a vodu necháte na 80°C – vajíčko do ní přesunete a necháte vařit – no prostě pobývat ve vodě 4 minuty.

Nejdřív jsem se lekla, vajíčko se mi začalo nekontrolovatelně sesouvat ke kraji hrnce, ale po chvíli se nechalo pomalu přesvědčit, aby pěkně zůstalo na talířku. Já si už předtím připravila věci na toast, takže jsem opekla chleba.

A připravila na talířek.

Přidala rajče.

Sýr.

List salátu.

A nakonec vajíčko. Sůl. Pepř. A pažitku.

Jediná věc, co zbývala, bylo rozříznout vajíčko.

A světe div se, ono to vyšlo. Při téhle přípravě (narozdíl od vejce hozeného do víru vroucí vody) není bílek převařený, je měkký, ale udělaný dostatečně, zato žloutek je vážně krémový… no prostě dokonalost sama. Heston Blumenthal rozhodně ví, co dělá.  A už se nemůžu dočkat, až toho vyzkouším daleko víc.

Další videa:

Určitě toho naleznete i víc, a pokud se vám něco zalíbí, nebo jste už třeba i něco vyzkoušeli, určitě dejte vědět!

41 comments on “Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít