Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Grissini jsem vyzkoušela podle dvou receptů a oba byly naprosto skvělé. Protože moc ráda používám čerstvé droždí, tak se mírně kloním k tomuto receptu: http://cuocadolce.blogspot.cz/2012/01/grissini-vasen-italskych-kralu.html. Pokud ho ale nemáte doma a nechce se vám na nákup, a zároveň máte ve stálých zásobách droždí sušené, pak se pusťte do: http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/2012/08/grissini-torinesi.html.

Na menší party jsem do těchto tyčinek přidala sušená rajčata a do druhého typu olivy a mozarellu. K namáčení jsem umíchala dip ze zakysané smetany a parmazánu a cibulový dip podle Dity P.

Suroviny:

  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl (2-3 lžičky do těsta)
  • hrubá sůl na posypání

Postup:

Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, tak v téhle chvíli přidáme i doplňující ingredience, například pokrájené olivy a mozarellu.

Anebo sušená rajčata.

Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.

Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.

Vyklopíme ho na vál  a lehce rozválíme.

Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaný olivovým olejem. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C.

Tyčky pečeme 20-30 minut do zlatova.

Mezitím si můžeme připravit dipy k namáčení.

Cibulový dip podle Dity P.

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule nakrájené najemno
  • 225 g zakysané smetany
  • 60 g smetanového sýra nebo žervé
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hrst pažitky nasekané najemno

V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm pomalu opékáme, až zezlátne.  Necháme zchladnout. V misce smícháme cibuli, zakysanou smetanu, sýr, ocet a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pažitku. Vychladíme v lednici. (Moje cibule najemno byly tentokrát velmi jemné čtvrt plátky a bohužel jsem neměla po ruce pažitku. I bez ní to bylo ale moooc dobré.)

Parmazánový dip:

  • kelímek zakysané smetany
  • trochu smetanového sýra nebo žervé
  • 50-100 g parmazánu

Vše smícháme, sýr přidáme podle chuti, případně dosolíme a dopepříme.

Oba dipy pak podáváme k chlebovým tyčkám.

Olivové i rajčatové byly naprosto skvělé.

Kromě oliv a rajčat a různých druhů sýrů můžete přidat třeba i bylinky dle chuti.

Tímto bych vám také chtěla popřát hodně zdraví, štěstí a splněných přání do nového roku. To bohužel píše ta, co přelom 2012/2013 zřejmě stráví v posteli. Ale aspoň se tak konečně našel čas na sepsání nafoceného receptu a brzy zase přibudou další. Přeji štastný nový rok!


Related Posts

Podzim, bramboráčky a tak trochu retro jídlo

Podzim, bramboráčky a tak trochu retro jídlo

Hnusné počasí pokračuje. Ano, stále mi vadí, že už není léto. Že je tma, když jedu do práce a obvykle taky, když jedu z ní. Času na vaření je málo a když už se někdy k večeru čas najde, tak je tma a nedá se fotit – tedy dá, ale […]

Rillettes

Rillettes

Tak. Máme po Vánocích – můžeme tedy začít cvičit, jíst dietně, a tak dále pokračovat v různých předsevzetích… Nicméně je zima, větrno, zkrátka takové fuj počasí a to se do čerstvého zeleninového salátu někdy těžko přesvědčuje (i když upřímně já si vezmu hůlky a můžu ho tak dlabat kdykoliv). Do takového […]



28 thoughts on “Grissini”

  • Jéé Grissini ty jsou skvělé, ty druhé mám také v plánu vyzkoušet z čerstvého droždí , ale bohužel nějak nestíhám jelikož jdu do práce:( Tak se musím spokojit jen s pomazánkami a tahle cibulová je naprosto skvělá !:))) Už jsem ji s úspěchem dělala několikrát. A máš krásné fotečky:)

  • Já ti také přeju vše nej do nového roku, hlavně zdraví. A taky spoustu dalších úžasných receptů, ať mám kam chodit pro inspiraci :-)

  • Tvoje grissini jsou naprosto famózní a vypadají opravdu profesionálně! Musím přiznat, že já se bez nich neobejdu, nejen na Silvestra, jejich výhodou totiž je, že dlouho vydrží. Já teď ujíždím na trochu exotických kombinacích – grissini sypu černým hořčičným semínkem nebo sezamem. Velký efekt nadělají, když se umístí do průhledné sklenice a obmotají třeba nějakým ubrouskem. Měj se v Novém roce krásně, ať ti grissini přinesou mnoho štěstí!

    • Dekuju mockrat! Rozhodne jsem je nedelala naposledy a zcela jiste to neni posledni recept inspirovany tebou :) Preji tez krasny novy rok!

  • Přiznám se, že jsem grissini ještě nedělala a je mi líto, že jsem se tady nepodívala dříve, protože jinak bych je už měla napečené. Máš pravdu, že se na silvestra skvěle hodí. Přeji šťastný nový rok 2013! :)

  • Skvostné fotky, jako vždy. Já snad na ně ještě zadělám. Pekla jsem podle tebe letos medová hnízda, patřila k těm čtyřem druhům cukroví, které jsem měla sílu umotat. Jsou skvělá. Ať jsi brzy plná zdraví, síly a elánu k dalším kuchařským metám. Vše nejlepší do nového roku! M.

  • Mňam, grissini miluju a ty tvoje vypadají vážně skvostně! A hodí se prakticky k čemukoli :-) Oba dipy musím vyzkoušet, ten parmazánový si přímo říká o naplnění do slaných větrníčků :-)
    Milá Meg, opožděně přeju do nejn do nového roku hlavně hodně zdraví, síly a elánu a spoustu kuchařských nápadů, bez kterých bychom se tu neobešli :-)

  • Dobrý den. Slané tyčky peču často, ale nenapadlo mě tam přidávat něco jiného krom bylinek a koření. A dip jsem nedělala ještě nikdy, těším se na víkend, až vyzkouším.
    Úžasné fotky jako vždy a skvělá inspirace. Vždy se moc těším na email s novinkou od vás. Děkuji vám, jste pro mne velký vzor.
    Krásný den a spoustu inspirace a krásný fotek i v roce 2013.
    Bohunka

    • Dobrý den, těší mě, když si mohu přečíst takové pozitivní reakce. Moc vám děkuji za přízeň a budu se snažit přinášet další recepty a fotky :) Vše nejlepší do nového roku!

    • V pečení s bezlepkovou moukou nemám absolutně žádné zkušenosti, bohužel nemůžu poradit :( Lepek je důvod, proč těsto drží pohromadě a v případě bezlepkové mouky je potřeba to dále řešit – ale osobně jsem to vážně nikdy nezkoušela.

  • Meg, robila som ich nedávno, skvelý recept, čo sa nezjedlo doma, zobrala som do prace a pomaly som z nich ujedala, dlho nevydržali :) Vďaka!

  • Skvělý recept, hrozně mě nadchl, takže se ho chystám co nejdřív vyzkoušet. Miluju váš blog, je tady hrozně moc úžasných receptů, které chci udělat. Jsem Vaše věrná fanynka:-)

  • Milá Meg, upekla jsem na manželovo narozeniny a hned jsem musela předat všem recept, mnou pořádaná oslava byla díky Tvému receptu nezapomenutelná ;-), všem moc ochutnalo. Nezbila ani jedna tyčinka ;-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít