The Daring Cooks’ March 2014 Challenge: Dress it up!

The Daring Cooks’ March 2014 Challenge: Dress it up!

Březnová výzva Odvážných pekařů se málem nekonala. Naštěstí byla ale celkem jednoduchá a jedna ze surovin se mi dosti náhodně připletla do cesty. Na výzvu jsem si hned vzpomněla a měla jsem jasno.

Tento měsíc bylo naším úkolem stvořit zálivku na salát a pak ji něčím vhodným doprovodit. A protože jsem se zúčastnila setkání foodbloggerů (report snad už brzy), na kterém jsme obdrželi ančovičky, Caesar salát na sebe nenechal dlouho čekat.

For March’s Daring Cooks’ Challenge, Ruth, Shelley and Sawsan asked us to totally veg out! We made salads and dressings, letting the sky be the limit as we created new flavors and combinations that reflect our own unique tastes.

Mnou uváděný recept berte jako přibližný návod. Poměr surovin na zálivku mám „slepený“ z několika receptů všude možně na internetu a hlavně podle vlastních chutí. Zálivka z tohoto množství vystačí na 2-5 použití, závisí na velikosti porcí a také na štědrosti v jejím používání. Z jednoho kuřecího prsa máme většinu dvě porce.

Salát jsem doplnila česnekovými máslovými krutony a kuřecím masem.

Suroviny:

  • římský salát
  • parmazán

krutony:

  • plátky světlého pečiva (toastový chléb, ciabatta, veka, francouzská bageta…)
  • máslo
  • stroužek česneku

kuřecí maso:

  • kuřecí prso
  • olivový olej
  • sůl, pepř

zálivka:

  • 2 žloutky
  • 2-4 ančovičky (silně dle vaší chuti)
  • lžička hořčice (dijonská)
  • lžička Worcesteru
  • lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4-6 lžic slunečnicového oleje
  • kousek parmazánu

Postup:

Kousek másla rozehřejeme v rendlíku na mírném plameni a přidáme do něj prolisovaný stroužek česneku.

Rozpouštění máslaPromícháme a odstavíme z ohně.

Rozpuštěné máslo s česnekemPlátky pečiva roztrháme rukou na malé kousky a vsypeme je do másla. Důkladně promícháme a potom dáme na plech.

Příprava česnekových krutonů

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C dozlatova.

Zlatavé česnekové krutony

Kuřecí prso omyjeme a rozkrojíme na dva tenčí plátky. Osolíme je a opepříme.

Smažení kuřecích prsouNa olivovém oleji je pomalu opečeme dozlatova.

Dozlatova smažená kuřecí prsa

Mezitím můžeme připravit zálivku. Stejně jako majonézu ji připravuji ve vysoké nádobě a tyčovým mixérem.

Žloutky s ančovičkamiPřipravíme všechny suroviny: žloutky, ančovičky, hořčici, citronovou šťávu i oba druhy olejů.

Základ zálivkyA promícháme ponorným mixérem. Krémová zálivka je na světě.

Umixovaná zálivkaPokud nám přijde moc hutná, můžeme ji lehce zředit lžící nebo dvěma vody. Podle potřeby přidat špetku pepře a také strouhaný parmazán. A na závěr ještě jednou promixovat.

Dochucení zálivkyPak už je čas omýt a natrhat římský salát.

Natrhaný římský salátV míse ho většinou promíchám s necelou lžící zálivky, aby se lehce obalily všechny listy a měly tak chuť.

Římský salát se zálivkouPřendáme ho do talíře, posypeme krutonky a ještě lehce pokapeme zálivkou.

Příprava salátu CaesarPřidáme nakrájené kuřecí maso.

Příprava salátu CaesarA pár plátků parmazánu.

Salát CaesarA jeden z nejdokonalejších salátů je na světě.

Základní verze Caesaru je samozřejmě bez kuřecího masa. Však jeho stvořitel, Caesar Cardini, také přišel na tento salát ve chvíli, kdy měl k dispozici minimum ingrediencí. A přesto dokázal něco neuvěřitelného.

Většina odpůrců ryb si na tomto salátu smlsne jedna báseň. Jen se jim pak maličko zkřiví úsměv, když jim prozradíte, že v tom byla ančovička. Pokud ryby nejíte, nebojte se a dejte Caesaru šanci. Rybí chuť neucítíte, ančovičky v tomhle jídle poskytují tzv. umami chuť, díky které vám to prostě bude chutnat o třídu víc.

Caesar salát

Jsem ráda, že jsem si díky výzvě znovu udělala můj oblíbený salát. A co vy, jaké jsou vaše nejlepší salátové zálivky?


Related Posts

Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Domácí lučina (s pečenou bramborou, hovězím steakem a salátem s pečenou řepou)

Domácí lučina (s pečenou bramborou, hovězím steakem a salátem s pečenou řepou)

Už několikrát jsem si říkala, že musím vyzkoušet domácí lučinu. Jejích verzí jsem si přečetla hned několik, ale začala jsem s tou nejjednodušší z nich. S lučinou podle Lucie: http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/04/domaci-lucina.html. Samozřejmě jsme ji nejedli jen tak. Hned ten den po odkapání jsme ji vyzkoušeli spolu s pečenou bramborou a salátem jako přílohu […]



10 thoughts on “The Daring Cooks’ March 2014 Challenge: Dress it up!”

  • Salát vypadá výtečně, věřím, že ančovičky tam dodají navíc parádní chuť, mě spíš odrazují ty syrové žloutky. To je důvod, proč jsem si Ceasar zatím doma nikdy nedělala, protože při receptu na zálivku vždycky na syrových žloutcích ztroskotám… :-o

    • Popravdě mě nedělá problém používat syrová vejce. Chovy bývají kontrolované, ale my ještě většinou používáme domácí vajíčka od šťastných slepiček… Nerisknu si je v případě přípravy pokrmů pro těhotné, kojící a malé děti, ale jinak jsem z vajec problémy nikdy nezažila. Pokud se opravdu bojíte těch žloutků, tak použijte už kupovanou majonézu, dochuťte ančovičkami, případně ostatními dle receptu (záleží na konkrétním druhu majonézy) a myslím, že si taky pochutnáte :)

  • Ceasar salát zbožňuju a už dlouho jsem si ho chtěla zkusit doma. Odhodlala jsem se teprve až díky Vám. Nedala jsem maso, ale i tak byl naprosto dokonalý :).

  • Och, tak ten bych si dala s chutí! Já ančovičky zbožňuju, a v Caesaru navíc ani nejsou téměř cítit. Jen je škoda, že ho v restauracích spíš neumí, tvá verze by klidně mohla být vzorová :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít