Moc rádi chodíme na obědy do čínských restaurací a tak je jasné, že se u nás občas podobné chutě objeví i u jídel vařených doma. Minule mi při nákupech padlo do očí čínské zelí (neplést s pekingským!), které můžete také nalézt pod názvy bok choy nebo pak choi. Doma jsem pak jenom rozmrazila kuřecí prsa a přidala zbytek surovin, které máme v zásobách vlastně pořád. Mrkev, cibule i rýže u nás patří ke standartní výbavě, stejně jako sojová a rybí omáčka nebo třeba rýžový ocet. A taky chilli papričky.
Vznikla rychlá a chutná večeře, která byla tedy trochu pálivější (vážně se ještě jednou omlouvám! :D ). Ale pálivost si může každý určit sám a já pro příště radši trochu uberu, abych svého milého neodradila :)
Suroviny:
- 50-60 dkg kuřecího masa
- 1 velká cibule
- 2-3 mrkve
- 2 hlávky čínského zelí (bok choy, pak choi)
- 2 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- čerstvě mletý pepř
- chilli papričky dle chuti
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 dcl vody
- rostlinný olej na smažení
k podávání:
- sezam
- vařená rýže
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky, přidáme k němu sojovou omáčku, rybí omáčku, rýžový ocet, třtinový cukr a párkrát nad ním otočíme mlýnkem s pepřem.
Pokud chceme, přidáme i chilli papričky dle chuti (já zde přidala malou lžičku sušených chilli vloček i se semínky a pálivé to bylo na poměry většiny lidí až moc, takže se řiďte vlastní chutí! :) ). Necháme asi půl hodiny odležet.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme do ní nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle je opečeme.
K zelenině přidáme maso a také ho na silném plameni orestujeme. (Maso vyndáme z marinády a tu v míse necháme, budeme ji potřebovat později).
Když už je maso hotové, přidáme nakrájené čínské zelí – hlavně jeho bílé části. Smažíme asi 2 minuty.
Přidáme i zelené části, promícháme a necháme smažit asi 1-2 minuty.
Ke zbytku marinády v míse přidáme asi 1 dcl vody a lžíci kukuřičného škrobu, dobře promícháme a nalijeme k masu. Necháme provařit a ochutnáme, případně doladíme dle chuti. Maso by ale mělo být díky marinádě slané a ochucené dost, takže případně upravíme pálivost.
Podáváme s bílou rýží a sezamem.