Rybízobrusinky (Rybíz ala brusinky)

by Meg
3 komentáře

Každý rok se snažím nějakým způsobem rozšířit náš sortiment zavařovaných skleniček, abychom je pak mohli na podzim a v zimě vytáhnout a těšit se ze zpracované úrody. Loni jsem dostala od ségry skleničku rybízu, zavařeného jako brusinky. Byl výborný a tak jsem si letos řekla, že je na čase se do nich pustit taky. Abych recept úplně nekopírovala, udělala jsem v něm malé změny, ale pořád platí, že jsou skvělé. Použila jsem do nich hnědý cukr místo bílého, který jim dal lehce karamelový nádech a koření jsem do směsi dávala vyvařit vcelku. Teď už se jen těším na to, až budeme dělat svíčkovou nebo švédské masové kuličky :)

Rybíz je u nás prostě dostupnější než brusinky a i když je v nich samozřejmě rozdíl poznat, bez obav ho můžete v této podobě použít tam, kde byste použili zavařené brusinky.

Suroviny:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 700 g hnědého cukru
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • 2 svitky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků
  • rum

Postup:

Rybíz omyjeme a odstraníme z něj stopky.

Červený rybízRybíz, cukr, kyselinu citronovou a koření smícháme v hrnci a přivedeme pomalu k varu. Vaříme asi patnáct minut, až směs ztmavne a na stěnách hrnce začne mírně želírovat. Během vaření z ní odebíráme pěnu.

Rybíz s cukrem a kořenímNakonec ze směsi odstraníme koření a naplníme ji do čistých, vyvařených skleniček. Navrch dáme lžíci rumu. Dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.

Plnění skleniček Po vychladnutí obrátíme skleničky zpět a vyzkoušíme, zda víčka dobře drží. Pokud se některá nechytla, je třeba je zkonzumovat přednostně (nebo je ještě můžeme zkusit zavařit).

RybízobrusinkyZ tohoto množství můžeme připravit asi 5-8 malých skleniček (např. od jogurtů).

Mohlo by se vám líbit

3 komentáře

Katka 24. 07. 2016 - 20.07

Vypadá to dobře, určitě vyzkouším, akorát ty tam nedavas nic, aby to alespoň trochu zatuhlo?

Reply
Meg 25. 07. 2016 - 7.08

Nene, nedávám :) Zatuhne to samo, díky přírodnímu pektinu. Rybíz má jeden z nejvyšších obsahů pektinu v ovoci a povařením dostatečně zhoustne. Čas uvedený v receptu by měl stačit na takovou tu brusinkoidní konzistenci :)

Reply
Katka 27. 07. 2016 - 8.24

Moc, děkuji za odpověď! O víkendu jdu na to, tak se mi to snad povede ?☺

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít