Minulý týden jsem tak vyšla z nákupního centra a tam stánek s uzenými rybami. No co bych sobě i vám namlouvala, některé jejich ceny byly teda parádní a tak jsem se radši ani po dražších rybách nedívala. Ale jedna upoutala mou pozornost – uzený hejk. Protože jím doma ryby sama, poprosila jsem o malý kousek, který měl necelých dvacet deka a začala jsem pomalu plánovat večeři.
Věděla jsem, že mě doma čekají v lednici sušená rajčata a tak jsem se rozhodla pro “tatarák”, kdy jsem maso obrala od kostí, nakrájela na kostičky a trochu ochutila. Spolu se salátem a vajíčkem jsem měla rychlou a lehkou večeři.
Suroviny:
- uzená ryba dle chuti (ať už hejk, makrela, …) (necelých dvacet deka)
- sušená rajčata naložená v oleji (asi 4 poloviny) + lžička tohoto oleje
- půl lžičky hořčice (dijonská)
- červená cibulka (asi polovina malé)
- listová petrželka
- sůl, pepř, citronová šťáva, chilli (nebo chilli pasta)
- salát
- vejce
Postup:
Rybu důkladně obereme od kostí a nakrájíme na kostičky.
Přidáme na kostičky nakrájená sušená rajčata, lžičku oleje z nich, drobné kostičky cibulky, trochu nasekané petrželky, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pokud máte rádi jídla pikantnější, můžete přidat i trochu chilli (pasty). Všechno spolu opatrně, ale důkladně promícháme.
Uvaříme vajíčko/a tak, jak je máme rádi, já jsem cílila na ještě tekutý žloutek. Nápomocný mi byl tentokrát Thermomix, podle návodu jsem je vařila v páře 11 minut. Po uvaření jsem je rychle zchladila a opatrně oloupala.
Tatarák navršíme na listy salátu.
A podáváme s vajíčkem. Pokud chcete, přidejte i plátek oblíbeného pečiva, bez něj by se tohle dalo zařadit snad i do paleo stravy :)
6 comments
já jsem si tam koupila uzeného tolstolobika a byla to jedna z nejlepších ryb, co jsem asi jedla :) jinak recept opět super :)
Taky jsem po něm pokukovala, takže kdyžtak příště zksuím, díky :)
Týý bláho, to je parádnický recept! A nádherně to vypadá! Ryby miluju, sušená rajčata taktéž, tak asi vím, co budu podávat na blížící se oslavě svých narozenin.
Jééé to je milý :)
Dělala jsem tatarák z uzené makrely na topince na sucho z celozrnného chleba a olizovali jsme se až za ušima :-)
Mňam! Jsem ráda, že chutnal :)