Tatarák z uzeného hejka se sušenými rajčaty

by Meg

Minulý týden jsem tak vyšla z nákupního centra a tam stánek s uzenými rybami. No co bych sobě i vám namlouvala, některé jejich ceny byly teda parádní a tak jsem se radši ani po dražších rybách nedívala. Ale jedna upoutala mou pozornost – uzený hejk. Protože jím doma ryby sama, poprosila jsem o malý kousek, který měl necelých dvacet deka a začala jsem pomalu plánovat večeři.

Věděla jsem, že mě doma čekají v lednici sušená rajčata a tak jsem se rozhodla pro “tatarák”, kdy jsem maso obrala od kostí, nakrájela na kostičky a trochu ochutila. Spolu se salátem a vajíčkem jsem měla rychlou a lehkou večeři.

Suroviny:

  • uzená ryba dle chuti (ať už hejk, makrela, …) (necelých dvacet deka)
  • sušená rajčata naložená v oleji (asi 4 poloviny) + lžička tohoto oleje
  • půl lžičky hořčice (dijonská)
  • červená cibulka (asi polovina malé)
  • listová petrželka
  • sůl, pepř, citronová šťáva, chilli (nebo chilli pasta)
  • salát
  • vejce

Postup:

Rybu důkladně obereme od kostí a nakrájíme na kostičky.

Obrané maso z uzeného hejka

Přidáme na kostičky nakrájená sušená rajčata, lžičku oleje z nich, drobné kostičky cibulky, trochu nasekané petrželky, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pokud máte rádi jídla pikantnější, můžete přidat i trochu chilli (pasty). Všechno spolu opatrně, ale důkladně promícháme.

Suroviny

Uvaříme vajíčko/a tak, jak je máme rádi, já jsem cílila na ještě tekutý žloutek. Nápomocný mi byl tentokrát Thermomix, podle návodu jsem je vařila v páře 11 minut. Po uvaření jsem je rychle zchladila a opatrně oloupala.

Uvařená vajíčka

Tatarák navršíme na listy salátu.

Tatarák z uzeného hejka

A podáváme s vajíčkem. Pokud chcete, přidejte i plátek oblíbeného pečiva, bez něj by se tohle dalo zařadit snad i do paleo stravy :)

Tatarák z uzeného hejka

You may also like

6 comments

Magda 17. 02. 2015 - 12.20

já jsem si tam koupila uzeného tolstolobika a byla to jedna z nejlepších ryb, co jsem asi jedla :) jinak recept opět super :)

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.42

Taky jsem po něm pokukovala, takže kdyžtak příště zksuím, díky :)

Reply
Madla 27. 02. 2015 - 10.35

Týý bláho, to je parádnický recept! A nádherně to vypadá! Ryby miluju, sušená rajčata taktéž, tak asi vím, co budu podávat na blížící se oslavě svých narozenin.

Reply
Meg 02. 03. 2015 - 16.35

Jééé to je milý :)

Reply
Petra 22. 04. 2022 - 10.03

Dělala jsem tatarák z uzené makrely na topince na sucho z celozrnného chleba a olizovali jsme se až za ušima :-)

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.41

Mňam! Jsem ráda, že chutnal :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc