Poslední týden se mi poměrně dobře daří nosit si do práce krabičky se snídaní, svačinami i obědem. Snídani u mě většinou zastane ovesná kaše spolu s oříškami, semínky a sušeným ovocem, oběd se mi taky podaří snadno vyřešit, jen se svačinami občas bojuji. Snažím se o to, abych jedla co nejvíc pestře, a abych se tím pokud možno neunudila :) Tenhle salát je do krabičky ideální záležitost, je rychle připravený, lehký a výborný. Zapotřebí je jen pár ingrediencí a já osobně do něj nepotřebuji přidávat ani sůl a pepř.
Suroviny:
na dvě porce:
- 2 menší bulvy fenyklu
- 1 sladké červené jablko
- šťáva z půlky citronu (dle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- volitelně: sýr dle vlastní chuti, vlašské ořechy
Postup:
Fenykl očistíme, rozkrojíme napůl a vykrojíme z něj tuhý košťál. Na ostrém struhadle ho nakrouháme na tenké plátky, nebo ho nasekáme na jemné plátky nožem.
To samé uděláme i s jablkem.
K fenyklu a jablku přidáme citronovou šťávu a olivový olej, dobře spolu promícháme. Ochutnáme a můžeme případně přidat špetku soli a pepře – já mám ale tento salát nejradši bez nich.
Tuto základní verzi můžeme podávat k jídlu dle naší fantazie (k masu, k pečivu, … ) anebo si salát dát jen tak, na svačinu.
Anebo k němu také můžeme přidat sýr dle chuti a vlašské ořechy. Vzhledem k tomu, že nám v Pardubicích otevřeli pobočku La Formaggeria Gran Moravia, kam už jsem samozřejmě musela několikrát zajít, dala jsem tentokrát do salátu sýr Verena Dolce, který se v sýrárně Orrero také vyrábí.
Se sklenicí vína je pak takovýto salát skvělou lehkou večeří.
1 comment
Vypadá to jako skvělá varianta salátu s jablky, asi tuto inovaci vyzkouším.
NEPLECHA NA PLECHU