Každý rok se u nás na podzim koná jedna z nejdůležitějších akcí roka. Zodpovědný je za ni můj dědeček, který letos objednal 25 kilogramů krouhaného zelí, abychom ho mohli naložit a po zbytek doby si užívat domácí kysané zelí. Protože jsem byla jen taková podrž, přidej (a hlavně foť :) ), tak přináším krátký souhrn z průběhu.
Postup:
Na kilo zelí připadne asi jedna cibule nakrájená na tenké plátky, 15 g soli a špetka kmínu.
Všechno je potřeba pořádně promíchat a promačkat – zelí ubude na objemu a zkřehne. Můj děda takto míchá a mačká zelí ručně po třech kilech a pak ho napěchuje do kameninového hrnce.
To pak zakryje dřevěným prkénkem, zatíží a zakryje víkem. Do žlábku se nalije voda, která umožní zelí izolovat a přitom mu dovolí kvasit.
Takhle si nám zelí bublalo na chodbě a ještě si tak celkem dva až tři týdny pobude v teple, pak se odstěhuje do sklepa a my se budeme těšit, až si o posvícení dáme první letošní zelí s pečenou husokachnou.
2 comments
jééé miluju domácí zelí… škoda že bydlím v tak malém bytě :-( asi bych se sem už nevešla, kdybych si koupila další věc do kuchyně :D ale udělala jsi mi chutě… Mňaaam
No, v tom je výhoda bydlet v domě :))