Zeleninová polévka s dýní v hlavní roli

by Meg

Nastal podzim, a kdyby si toho náááhodou někdo nestačil všimnout díky počasí, určitě by to pochopil ze všech těch dýní, co se objevují okolo. U někoho možná na zahrádce, pro jiné v supermarketech a taky na internetu, kde nalézám jeden lepší recept na dýně za druhým.

Prvně jsem si koupila dýni Hokkaidó a protože jsem prostě v tomhle počasí silně polévková, nemohlo být z ní nic jiného. Dýně byla celkem malá a abych tak nasytila celou rodinu (a sebe asi tak třikrát…), pomohla jsem jí i trochou jiné zeleniny. Míry proto berte lehce s rezervou, jsou tak nějak od oka, ostatně jako vždy, když se jedná o polévky.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 menší brambora
  • 1 dýně
  • několik lístků šalvěje (5-10?)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • voda nebo vývar (přiznávám se k použití kostky bez glutamanu)
  • zakysaná smetana, opečené kousky pečiva k servírování
  • máslo, olivový olej

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky, a vhodíme na rozehřáté máslo s trochou oleje. Česnek rozmáčkneme a buď ho vhodíme k cibuli vcelku a po chvíli vytáhneme, nebo ho nasekáme na jemno a necháme ho spolu s cibulí pomalu zesklovatět a zesládnout. Zvýšíme plamen a do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a celer. Dýni zbavíme semínek a případně oloupeme. Já jsem tak učinila, ale prý to není nutné, i ta slupka změkne – ale vzhledem k tomu, že jsem s ní vařila prvně, a tvrdá mi přišla dost, tak jsem ji okrájela. Semínka jsem propláchla, osušila a opražila na pánvi.

Očištěnou dýni pak stejně jako brambory nakrájíme na kostky a vhodíme do hrnce spolu s lístky šalvěje, lehce osolíme a opepříme. Po chvíli občasného míchání zalijeme vodou nebo vývarem a necháme tak půlhodinky vařit do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (lístky šalvěje jsem před tím vyndala) a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pak už jen polévku naservírujeme s kopečkem zakysané smetany a opečenými kostičkami chleba nebo jiného pečiva. Já jsem přidala ještě opražená semínka z dýně a pár malých smažených lístků šalvěje.

Takovéhle polévky jsou pro mě tím nejlepším, co si v chladnějším a větrnějším počasím dát. A jak bojujete s podzimním počasím vy?

You may also like

4 comments

Lucia 23. 10. 2011 - 7.21

Mnaaaam, taketo polievky milujem, musela byt super:-))

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.36

Byla bezvadná, jen jsem si ještě říkala, že takový parmazán by se na ni taky mohl hodit :)

Reply
Pavla 23. 10. 2011 - 7.57

Já jsem taky polívková, zvlášť v tomto počasí! Dýňovou polévku jsem už letos taky dělala a vydařila se! Tvoje vypadá báječně – nádherně nazdobená!

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.37

Díky, u tebe jsem už taky koukala a chytaly mě chutě :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc