V posledních čtrnácti dnech si doma nastálé počasí velmi užíváme. Teploty v kuchyni spojené s obývákem neklesají pod 30°C (i přes intenzivní větrání ve večerních hodinách) a nejčastěji je tam kolem 33-35°C. Asi se potom nebudete divit, když napíšu, že v těchto dnech neustále ujíždím na studené polévce gazpacho.
K narozeninám jsem totiž dostala dosud chybějící součást kuchyně – stolní mixér. A tento nový, skvělý dárek v kombinaci s počasím vykouzlil geniální osvěžení. Studená zeleninová polévka gazpacho je ideální do horkých dnů. Nejenže osvěží a dodá kupu vitamínů, je také velmi jednoduchá a hlavně rychlá na přípravu. A myslím, že v těchto vedrech většina z nás nechce u linky postávat moc dlouho…
Pokud patříte mezi fanoušky britského seriálu Red Dwarf / Červený trpaslík, určitě znáte následující scénku:
https://youtu.be/QXIQoMtrI0c?t=1384
LISTER: Tak, co je s tou polívkou gazpacho? Prosim tě, o co tenkrát šlo?
LISTER si sedne, aby vyslechnul příběh.
RIMMER: Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! (Brečí) A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.
LISTER: Ale, no tak. To se přece může stát každýmu.
RIMMER: Kdyby nám o tom řekli při základním výcviku! Místo, abychom šplhali nahoru a dolů po laně a kopali zákopy. (Křičí) Kdyby nám aspoň jednou řekli: „Polévka gazpacho se podává studená,“ mohl jsem být dneska admirál!!! (Potichu) A místo toho jsem úplná nula, je to tak.
LISTER: Ale, no tak. Nejsi nula.
KOCOUR: To je.
RIMMER: (Ke KOCOUROVI) Máš pravdu!
KOCOUR: Já vím, že mám pravdu.
RIMMER: Nikdy jsem se neodrazil ode dna. A víš proč? Protože jsem neměl ty správné bohaté rodiče. Vsadím se, že Todhunterovi servírovali gazpacho, hned jak ho odstavili. Ne, vsadím se, že to sál z prsu. Z jednoho prsu polévku gazpacho, z druhého zdarma dobře vychlazené šampaňské! (Stiskne své imaginární ňadro a vydá zvuk vyprsknutí sektu)
Zdroj: cervenytrpaslik.cz
Chudák Rimmer prostě nevěděl, že se má tato polévka podávat studená a nechal si ji při důležité večeři ohřát :D Myslím, že tyto choutky při teplotách 35+°C mít rozhodně nebudete!
Údajně prý kdysi gazpacho začalo jako polévka z vody, olivového oleje, česneku, octa a bílého chleba. Proto by v ní tyto ingredience rozhodně neměly chybět. Postupem času začala polévka obsahovat čerstvou zeleninu, případně i víno. Receptů na gazpacho existuje opravdu hodně, takže tento můžete brát jen jako takový odrazový můstek. Nebojte se experimentovat, zeleninu přidat či ubrat, prostě vyzkoušejte, co vám chutná. Můžete do ní přidat také bylinky jako je bazalka nebo koriandr, petržel nebo tymián – to co, máte po ruce a co máte rádi.
Suroviny:
- 2 papriky
- rajčata (asi 4 velká plus několik malých)
- 1 stroužek česneku
- 1/3 salátové okurky
- bílá část z jedné jarní cibulky
- 1 plátek toastového chleba
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šálek vody
- sůl, pepř, chilli
- volitelně: 1 dcl bílého vína
k podávání:
- olivový olej
- tradičně kousky zeleniny použité v polévce
- nebo cokoliv vás napadne, já měla například chuť na avokádo, olivy a sýr
Postup:
Omyjeme veškerou zeleninu.
Do mixéru vložíme na hrubé kousky nakrájené papriky, okurku, cibuli, česnek a rajčata. Přidáme natrhaný toastový chléb, který přelijeme vodou. K zelenině také přilijeme vinný ocet a olivový olej. Osolíme (na začátek půl lžičky soli), opepříme, a pokud máme rádi, přidáme i trochu chilli.
Směs rozmixujeme dohladka a ochutnáme. Podle chuti přidáme sůl, pepř, chilli nebo červený vinný ocet. Pokud by se nám polévka zdála příliš řídká, můžeme ještě přidat trochu chleba, pokud naopak hustá, můžeme přidat vodu nebo bílé víno.
Polévku dáme vychladit. Pokud ji budeme podávat ihned, můžeme ji ještě promixovat s dvěmi až třemi většími kostkami ledu, aby byla osvěžující.
Tradičně bych navrch polévky nakrájela drobné kostičky okurky, papriky a rajčat.
Ale tentokrát jsem prostě měla obrovskou chuť na avokádo a sýr a olivy, že jsem neodolala. Přidala jsem k nim cibulku a rajčata a bylo to naprosto skvělé.
A samozřejmě ke všemu přidala trochu olivového oleje.
Polévka gazpacho je úplně nejlepší, pokud máte k dispozici čerstvou a zralou zeleninu rovnou ze zahrádky. Se sladkými rajčaty od dědečka se tato polévka dělá sama :) Nejlepší na ní je, že nemusíte dodržovat úplně přesné poměry a množství, prostě dle momentální situace a chuti využijete, co máte k dispozici. A hlavně se díky ní dočkáte aspoň na chvíli parádního osvěžení.
11 comments
Vypadá to luxusně! určitě vyzkouším, jen se chci zeptat, jaký jste použila sýr? Balkánský? :) Děkuji za tip a přeji pěkný den
Prave som si jedno vyrobila a je to neskutocne dobreeee
Jéé, jsem moc ráda, že chutná :)
Teda vypadá to krásně , musím vyzkoušet
Ve vedru maximálně doporučuji :)
Miluju gazpacho! Gazpacho a studená hrášková polévka a salát Caprese jsou v těchle horkých dnech jediné, na čem doslova ujíždím. Ale děti mi ji studenou nejí, podle Rimmerova vzoru jim ji musím přihřívat :-)
Tak tak, naprosto sdílím tyhle jídla :) A někdy si ji asi taky zkusím ohřát, abych aspoň zkusila, jak chutná :D
Vyzkoušela jsem včera přesně podle receptu a výborné! :-)
Super, to mě moc těší :)
Myslím, ze v Andalusii by Vám urízli obe ruce.
Ani olivy, ani sýr, ani chili, ani avokádo, ani jarni cibule ale normální cibule a ani víno tam nikdy nikdo nedal (krome Vás).
Chápu, ze tohle je Vase “gazpacho”, ale nemúzete sidit lidi, kterí nikdy v Andalusii nebyli (a jak se zdá ani Vy…).
Hluboce se omlouvám, že jsem napsala něco takového, co Vás ponouklo k myšlence napsat takovou ošklivou věc. Opravdu si nemyslím, že takovéto věci by se měly psát / někomu přát. Nikde jsem navíc nepsala, že uvádím recept na typické gazpacho z Andalusie. Také jsem napsala, že to, co jsem dala navrch, se tam obvykle nedává a že bych tam normálně dala kostičky zeleniny, které jsou použity v polévce. Nešidím lidi, jen dávám k inspiraci to, co doma vařím.