Polévka z bílého chřestu

by Meg

Tak co, už máte chřestu dost? Ještě než skončí jeho sezóna, chtěla bych sem přidat recept na polévku z bílého chřestu, která je, stejně jako všechny zeleninové mixované polévky, prostě úžasná.

Suroviny:

  • svazek bílého chřestu
  • cibule
  • brambora
  • zeleninový vývar/kuřecí vývar (dle vaší preference)
  • čerstvý tymián
  • smetana
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo, olivový olej
  • pečivo, zelený chřest (s bylinkovým máslem) na ozdobu

Postup:

Protože chřest neměli v chlazené části obchodu, tak jsem ho naložila do studené lázně, aby se osvěžil.

Koupání chřestuPotom následovalo samozřejmě očištění – u bílého chřestu oloupání s počátkem pod hlavičkou a zaříznutí dřevnatých konců. Zelený chřest byl krásně mladý a tam stačilo ulomit spodní kousky. Z oloupaných slupek chřestu je možné připravit vývar a použít ho do polévky.

Základ polévkyNa másle a olivovém oleji jsem osmahnula cibulku a na ní bramboru a kousky chřestu. Vše jsem zalila vývarem, přidala jsem tymián, lehce osolila, opepřila a nechala vařit do změknutí.

Ochucení polévky

Mezitím jsem si připravila zelený chřest – osušila jsem ho a dala upéct/pod gril do trouby rozpálené na 200°C. Takhle mladý chřest se dá vytáhnout už za 10 minut, já ho nechala o něco déle, aby zhnědly hlavičky a byly krásně křupavé.

Zelený chřest

Rozkrájela jsem ho na kousky, na pánvi rozpustila bylinkové máslo a chřest v něm nechala obalit.

Chřest s bylinkovým máslem

V troubě jsem pak ještě upekla  bagety potřené bylinkovým máslem.

Bagetky s bylinkovým máslem

Z polévky jsem vyndala stonky tymiánu a rozmixovala ji tyčovým mixérem za přilévání smetany. Následovala samozřejmě ochutnávka, přidání špetky soli, pepře a muškátového oříšku.

Čerstvě umixovaná polévka

A mohlo se podávat :)

Chřestová polévkaChřestu prostě není nikdy dost!

You may also like

4 comments

Madla 03. 06. 2013 - 11.43

Ach, to jsou tak úžasné fotky! Loni a předloni jsem chřestovala jak o závod (až si doma drahý stěžoval, protože mu chřest nejspíš lezl i ušima…), ale letos nemůžu na pěkný chřest nikde narazit. Holt jak na malém městě není poptávka, není ani nabídka…
Každopdáně, jestli nějaký najdu, bude z něj určitě tahle báječně fotogenická polévka.

Reply
Meg 03. 06. 2013 - 11.56

Díky :)) No, já při včerejší návštěvě odešla s prázdnou, v Tescu i v Albertu měli jen bílý a velmi tenký, oloupat ho, nic by nezbylo… Snad ještě na nějaký natrefím :)

Reply
Jana 07. 06. 2013 - 9.38

Jááá mááám hlad:))) Mňam..ta tvoje polévka vypadá božsky

Reply
Meg 07. 06. 2013 - 14.20

Díky :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc