Taky tak milujete pórkovou polévku? Vždycky jsem byla nadšená, když ji děda vařil. Patřila k mým nejoblíbenějším. Občas si ji uvařím, ale tahle krémová verze má taky něco do sebe – a děti mi ji snědí daleko snáz, když je bez viditelných kousků zeleniny. Když do ní dám i brambory, nemusím ji zahušťovat moukou a je tak bez lepku, jen je pak potřeba samozřejmě použít i krutony z bezlepkového pečiva.
Krémová pórková polévka
Course: Krémové polévky, Polévky6
porcí30
minutes20
minutes50
minutesSuroviny
3 pórky (střední až velké)
2 stroužky česneku
3 střední brambory
250 ml smetany ke šlehání
1 litr vody nebo zeleninového (případně zředěného kuřecího) vývaru
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 bobkový list
několik snítek tymiánu
sůl, pepř, muškátový oříšek
- K podávání
krutony z bílého chleba
čerstvý tymián
opečené plátky pórku
olivový nebo dýňový olej
Postup
- Pórky nakrájejte na drobnější kousky, pokud chcete, nechte si stranou pár hezkých celých plátků na ozdobu.
- Zbytek dejte spolu s máslem a olejem do hrnce a na středním plameni osmahněte, aby pórek zavadl (změkl a trochu zmenšil objem).
- Pak přidejte na drobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zamíchejte.
- Nakonec přidejte oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Vše spolu asi minutu až dvě orestujte a zalijte vodou/vývarem tak, aby byla většina zeleniny ponořená.
- Do hrnce přidejte i smetanu.
- Pak přidejte i bobkový list, několik snítek tymiánu, lžičku soli, špetku pepře a muškátového oříšku. Přikryjte pokličkou a nechte cca 15 minut mírně povařit, aby byly brambory měkké.
- Mezitím si můžete na troše másla dozlatova opéct plátky pórku.
- A také nasucho nebo na troše másla opéct dozlatova kostičky chleba. Před koncem restování je případně ještě lehce osolte.
- Z uvařené polévky vyndejte bobkový list a stonky tymiánu. Rozmixujte ji, nejlépe ve stolním mixéru – udělá hladší konzistenci než tyčový mixér. Pokud stolní mixér nemáte, a chcete polévku opravdu jemnou, použijte tyčový mixér a pak ještě polévku propasírujte přes síto. Ale polévka bude dobrá i bez tohoto kroku.
- Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce, pokud je hodně hustá, můžete ji ještě trochu zředit vodou či vývarem (já většinou použiju trochu vody, se kterou vyplachuji mixér). Ochutnejte ji, a podle potřeby přidejte sůl, pepř, či muškátový oříšek.
- Podávejte s krutony, případně opečeným pórkem a několika lístky čerstvého tymiánu. Pokud chcete, můžete ji ještě zakápnout trochou olivového nebo dýňového oleje.
4 comments
Porkovou máme doma rádi, ale dělám ji s majorankou (kvůli malým dětem také mixuji). Dnes vyzkoušeno podle Vás a těžko říct, která je lepší🙂
Mňam, i s majoránkou zní skvěle!
Akorát jsem ji sundala z plotny a to je teda žraso :) moc děkuji za receptík,určitě jsem nevařila naposledy :)
Díky mockrát, jsem ráda, že chutná :)