Májová výzva Odvážných pekařů nás mohla tak trochu naladit na vánoční notu – naším úkolem bylo stvořit cosi s jménem Challah – židovský chléb pečený na sváteční příležitosti. Prvotní zaujmutí neznámým názvem pak po shlédnutí obrázku vystřídal povzdech “Hele, vánočka…”. Od Ruth z The Crafts of Mommyhood jsme dostali tři recepty a já se pustila do medové varianty.
Nevím, co mě přimělo si pořádně neprostudovat celý recept, takže než jsem si to uvědomila, zadělala jsem těsto na dva veliké bochníky… Aspoň jsem si tedy vyzkoušela dva způsoby pletení ze šesti.
Challah (bílá medová)
- 1 a 1/2 hrnku (360 ml ) vlažné vody
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce (18 g) suchého droždí – když už vánočka… použila jsem cca 50-60 g čerstvého
- 1/2 hrnku (120 ml) medu
- 1 lžíce oleje
- 4 velká vejce
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 700g hladké mouky, plus víc – rozhodně je potřeba víc
- 1 vejce rozšlehané se lžící vody na potření
Postup:
Ve velké míse smíchejte půl hrnku vody, lžíci cukru a droždí. Nechte vzejít aspoň tak pět minut, aby se směs napěnila.
Přidejte do mísy zbývající vodu, med, olej, vejce, sůl a mouku. Hněťte rukou (no to by mě mohlo, tohle množství) nebo mixérem, dokud není těsto hladké – vážně budete muset přidávat mouku (asi deset minut). (Do těsta by se taky určitě daly přidat rozinky, oříšky…)
Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte tak hodinku a půl odpočívat. Pak vytáhněte obra.
Vyklopte ho a rozdělte na půl. Já každou půlku pletla ze šesti.
Ruth vytvořila i videa, podle kterých se dalo postupovat, takže jsem vyzkoušela tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view¤t=035.mp4 :
A taky tohle: http://s1075.photobucket.com/albums/w440/tinkrsh/challah%20braiding/?action=view¤t=034.mp4
Bochníky dejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě tak 30 minut nakynout.
Troubu rozehřejte na cca 175°C a vykynuté bochníky potřete vajíčkem s vodou. Můžete posypat čím chcete (mák, mandle, oříšky…). Pečte 30-40 minut dozlatova a nechte vychladnout.
První styl pletení udělá spíše nižší tvar.
Druhý už vytvaruje vážně jak dvoupatrovou vánočku.
Těsto bylo nadýchané a rozhodně spíš než domácí vánočce se podobalo té kupované. Neříkám, že to nešlo sníst (zvlášť s kávou, čajem či kakaem a spoustou másla/marmelády/karamelizovaného kakaového kondenzovaného mléka), ale té domácí, dědově, to rozhodně nesahá ani po kotníky (teda vlastně tak spodní kůrku).
16 comments
Já dělala celozrnnou a rozhodně si nemůžu stěžovat, protože byla vážně chutná. Ale musí se to sníst do tří dnů, pak už to není dobrý. :-(
Nás je tu naštěstí hodně a myslím, že ze zbytků by mohla být žemlovka s tvarohem :)
Beautiful challah! Yes, it is a very fluffy soft bread, isn’t it! I love it thickly spread with jam, too!
Thank you :) Yes, with jam it’s the best… Well or maybe with butter and honey :)
Beautiful challah – love the colour of it! Great job :)
Pozdrawiam, Anula.
Thank you very much :)
Ta vysoká je fakt krásná. Dělala jsem tu samou a chutnala mi, ale asi to bude tím, že jsem trochu divná a kupovaná vánočka mi chutná. :-)
Tak zase nemůžu říct, že by nechutnala, ale když jsme zvyklí na tu domácí, tak tu asi jen tak něco nepřebije :)
your loaf looks great! how can’t believe how big it is!
Thanks, I like to use fresh yeast and so it seems it’s even fluffier with it :)
Your challah came out beautifully – you braided your loaves perfectly, and the crumb looks outstanding. Wonderful job!
Thank you :) I enjoyed braiding the loaves really much :)
Překrásně zapletené :) jsi fakt moc šikovná !:)
Děkuju :))
Tý jo, jawš borec! Já bych si do toho zapletla obě ruce :-) Tuhle výzvu asi zkoušet nebudu, mám potíže zaplést vzhledně i obyčejné pletýnky, na vánočku jsem si ještě netroufla a pokud je tohle sušinka, nemá u nás šanci (kupovanou vánočku fakt nesnáším), ale tobě se moc povedla!
Diky :)) Klidne vyzkousej to zapleteni, ja jsem premyslela, ze na spraveni chuti bych ji udelala z naseho klasickeho receptu :))