Grissini

by Meg

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Grissini jsem vyzkoušela podle dvou receptů a oba byly naprosto skvělé. Protože moc ráda používám čerstvé droždí, tak se mírně kloním k tomuto receptu: http://cuocadolce.blogspot.cz/2012/01/grissini-vasen-italskych-kralu.html. Pokud ho ale nemáte doma a nechce se vám na nákup, a zároveň máte ve stálých zásobách droždí sušené, pak se pusťte do: http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/2012/08/grissini-torinesi.html.

Na menší party jsem do těchto tyčinek přidala sušená rajčata a do druhého typu olivy a mozarellu. K namáčení jsem umíchala dip ze zakysané smetany a parmazánu a cibulový dip podle Dity P.

Suroviny:

  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl (2-3 lžičky do těsta)
  • hrubá sůl na posypání

Postup:

Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, tak v téhle chvíli přidáme i doplňující ingredience, například pokrájené olivy a mozarellu.

Anebo sušená rajčata.

Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.

Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.

Vyklopíme ho na vál  a lehce rozválíme.

Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaný olivovým olejem. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C.

Tyčky pečeme 20-30 minut do zlatova.

Mezitím si můžeme připravit dipy k namáčení.

Cibulový dip podle Dity P.

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule nakrájené najemno
  • 225 g zakysané smetany
  • 60 g smetanového sýra nebo žervé
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hrst pažitky nasekané najemno

V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm pomalu opékáme, až zezlátne.  Necháme zchladnout. V misce smícháme cibuli, zakysanou smetanu, sýr, ocet a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pažitku. Vychladíme v lednici. (Moje cibule najemno byly tentokrát velmi jemné čtvrt plátky a bohužel jsem neměla po ruce pažitku. I bez ní to bylo ale moooc dobré.)

Parmazánový dip:

  • kelímek zakysané smetany
  • trochu smetanového sýra nebo žervé
  • 50-100 g parmazánu

Vše smícháme, sýr přidáme podle chuti, případně dosolíme a dopepříme.

Oba dipy pak podáváme k chlebovým tyčkám.

Olivové i rajčatové byly naprosto skvělé.

Kromě oliv a rajčat a různých druhů sýrů můžete přidat třeba i bylinky dle chuti.

Tímto bych vám také chtěla popřát hodně zdraví, štěstí a splněných přání do nového roku. To bohužel píše ta, co přelom 2012/2013 zřejmě stráví v posteli. Ale aspoň se tak konečně našel čas na sepsání nafoceného receptu a brzy zase přibudou další. Přeji štastný nový rok!

You may also like

29 comments

Jana 30. 12. 2012 - 21.32

Jéé Grissini ty jsou skvělé, ty druhé mám také v plánu vyzkoušet z čerstvého droždí , ale bohužel nějak nestíhám jelikož jdu do práce:( Tak se musím spokojit jen s pomazánkami a tahle cibulová je naprosto skvělá !:))) Už jsem ji s úspěchem dělala několikrát. A máš krásné fotečky:)

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.54

Dekuju ti :)

Reply
Kaya 30. 12. 2012 - 21.32

Milá Meg, do nového roku vše co si přeješ, grissini udělám zítra na večerní párty. Díky za inspiraci!

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.54

Diky diky, jsem rada, ze jsem inspirovala :)

Reply
Hanka 30. 12. 2012 - 21.54

Já ti také přeju vše nej do nového roku, hlavně zdraví. A taky spoustu dalších úžasných receptů, ať mám kam chodit pro inspiraci :-)

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.54

Budu se snazit pokracovat, dekuji moc!

Reply
La Cuoca 31. 12. 2012 - 9.41

Tvoje grissini jsou naprosto famózní a vypadají opravdu profesionálně! Musím přiznat, že já se bez nich neobejdu, nejen na Silvestra, jejich výhodou totiž je, že dlouho vydrží. Já teď ujíždím na trochu exotických kombinacích – grissini sypu černým hořčičným semínkem nebo sezamem. Velký efekt nadělají, když se umístí do průhledné sklenice a obmotají třeba nějakým ubrouskem. Měj se v Novém roce krásně, ať ti grissini přinesou mnoho štěstí!

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.56

Dekuju mockrat! Rozhodne jsem je nedelala naposledy a zcela jiste to neni posledni recept inspirovany tebou :) Preji tez krasny novy rok!

Reply
Kulíšek 31. 12. 2012 - 10.42

Přiznám se, že jsem grissini ještě nedělala a je mi líto, že jsem se tady nepodívala dříve, protože jinak bych je už měla napečené. Máš pravdu, že se na silvestra skvěle hodí. Přeji šťastný nový rok 2013! :)

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.57

Diky, taktez preji!

Reply
toffo 31. 12. 2012 - 14.45

Skvostné fotky, jako vždy. Já snad na ně ještě zadělám. Pekla jsem podle tebe letos medová hnízda, patřila k těm čtyřem druhům cukroví, které jsem měla sílu umotat. Jsou skvělá. Ať jsi brzy plná zdraví, síly a elánu k dalším kuchařským metám. Vše nejlepší do nového roku! M.

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.57

Tak co, zadelala? :) Jsem moc rada, ze hnizda zaujala, diky!

Reply
toffo 04. 01. 2013 - 19.05

to víš, že ne, měla jsem velký voči ;-)

Reply
Meg 06. 01. 2013 - 13.44

to znam moc dobre :))

Reply
Madla 31. 12. 2012 - 20.44

Mňam, grissini miluju a ty tvoje vypadají vážně skvostně! A hodí se prakticky k čemukoli :-) Oba dipy musím vyzkoušet, ten parmazánový si přímo říká o naplnění do slaných větrníčků :-)
Milá Meg, opožděně přeju do nejn do nového roku hlavně hodně zdraví, síly a elánu a spoustu kuchařských nápadů, bez kterých bychom se tu neobešli :-)

Reply
Meg 02. 01. 2013 - 14.58

Diky Madlo, oba byly super a ten cibulovy podle Dity P… No jako cokoliv podle ni proste lahudka :)

Reply
Bohunka 04. 01. 2013 - 6.53

Dobrý den. Slané tyčky peču často, ale nenapadlo mě tam přidávat něco jiného krom bylinek a koření. A dip jsem nedělala ještě nikdy, těším se na víkend, až vyzkouším.
Úžasné fotky jako vždy a skvělá inspirace. Vždy se moc těším na email s novinkou od vás. Děkuji vám, jste pro mne velký vzor.
Krásný den a spoustu inspirace a krásný fotek i v roce 2013.
Bohunka

Reply
Meg 06. 01. 2013 - 13.43

Dobrý den, těší mě, když si mohu přečíst takové pozitivní reakce. Moc vám děkuji za přízeň a budu se snažit přinášet další recepty a fotky :) Vše nejlepší do nového roku!

Reply
Jana 09. 01. 2013 - 10.43

slo by to udelat i z bezlepkove mouky?

Reply
Meg 10. 01. 2013 - 9.19

V pečení s bezlepkovou moukou nemám absolutně žádné zkušenosti, bohužel nemůžu poradit :( Lepek je důvod, proč těsto drží pohromadě a v případě bezlepkové mouky je potřeba to dále řešit – ale osobně jsem to vážně nikdy nezkoušela.

Reply
Elena 18. 01. 2013 - 19.56

Meg, robila som ich nedávno, skvelý recept, čo sa nezjedlo doma, zobrala som do prace a pomaly som z nich ujedala, dlho nevydržali :) Vďaka!

Reply
Meg 27. 01. 2013 - 17.37

Jsem moc rada, ze se povedly a chutnaly! :)

Reply
Lucka 16. 02. 2013 - 11.38

Skvělý recept, hrozně mě nadchl, takže se ho chystám co nejdřív vyzkoušet. Miluju váš blog, je tady hrozně moc úžasných receptů, které chci udělat. Jsem Vaše věrná fanynka:-)

Reply
Meg 18. 02. 2013 - 17.47

Jeee, dekuji moc :)

Reply
Poslední objevy z internetu – 5 zajímavých stránek – Anduina 05. 01. 2014 - 18.25

[…] jsem narazila, když jsem hledala něco k zakousnutí na silvestrovskou oslavu – našla jsem recept na grissini a k tomu moc hezký blog. Pěkné fotky, dobře popsané recepty a sympatická […]

Reply
Kájina 19. 04. 2015 - 11.25

Milá Meg, upekla jsem na manželovo narozeniny a hned jsem musela předat všem recept, mnou pořádaná oslava byla díky Tvému receptu nezapomenutelná ;-), všem moc ochutnalo. Nezbila ani jedna tyčinka ;-)

Reply
Kájina 19. 04. 2015 - 11.26

Nezbyla, omlouvám se za překlep ;-)

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.01

Jů, jsem moc ráda, že se tak povedly a chutnaly :)

Reply
Michaela 19. 08. 2018 - 13.29

Diky za super recept – jeste doplnim, ze skvela kombinace je rajcata s bazalkou, nebo jen s rozmarynem (cerstvym) po uvaleni jsem testo posypala detskou krupickou (pro krupavost a efekt) a tycky zamotavala do spiraly. :-) pekny den! Míša

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc