Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.
Grissini jsem vyzkoušela podle dvou receptů a oba byly naprosto skvělé. Protože moc ráda používám čerstvé droždí, tak se mírně kloním k tomuto receptu: http://cuocadolce.blogspot.cz/2012/01/grissini-vasen-italskych-kralu.html. Pokud ho ale nemáte doma a nechce se vám na nákup, a zároveň máte ve stálých zásobách droždí sušené, pak se pusťte do: http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/2012/08/grissini-torinesi.html.
Na menší party jsem do těchto tyčinek přidala sušená rajčata a do druhého typu olivy a mozarellu. K namáčení jsem umíchala dip ze zakysané smetany a parmazánu a cibulový dip podle Dity P.
Suroviny:
- 200 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- lžička cukru
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl (2-3 lžičky do těsta)
- hrubá sůl na posypání
Postup:
Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli a olivovému oleji. Pokud chceme, tak v téhle chvíli přidáme i doplňující ingredience, například pokrájené olivy a mozarellu.
Anebo sušená rajčata.
Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout.
Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.
Vyklopíme ho na vál a lehce rozválíme.
Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčky, které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaný olivovým olejem. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C.
Tyčky pečeme 20-30 minut do zlatova.
Mezitím si můžeme připravit dipy k namáčení.
Cibulový dip podle Dity P.
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule nakrájené najemno
- 225 g zakysané smetany
- 60 g smetanového sýra nebo žervé
- 1 lžíce bílého vinného octa
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hrst pažitky nasekané najemno
V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm pomalu opékáme, až zezlátne. Necháme zchladnout. V misce smícháme cibuli, zakysanou smetanu, sýr, ocet a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme pažitku. Vychladíme v lednici. (Moje cibule najemno byly tentokrát velmi jemné čtvrt plátky a bohužel jsem neměla po ruce pažitku. I bez ní to bylo ale moooc dobré.)
Parmazánový dip:
- kelímek zakysané smetany
- trochu smetanového sýra nebo žervé
- 50-100 g parmazánu
Vše smícháme, sýr přidáme podle chuti, případně dosolíme a dopepříme.
Oba dipy pak podáváme k chlebovým tyčkám.
Olivové i rajčatové byly naprosto skvělé.
Kromě oliv a rajčat a různých druhů sýrů můžete přidat třeba i bylinky dle chuti.
Tímto bych vám také chtěla popřát hodně zdraví, štěstí a splněných přání do nového roku. To bohužel píše ta, co přelom 2012/2013 zřejmě stráví v posteli. Ale aspoň se tak konečně našel čas na sepsání nafoceného receptu a brzy zase přibudou další. Přeji štastný nový rok!
29 comments
Jéé Grissini ty jsou skvělé, ty druhé mám také v plánu vyzkoušet z čerstvého droždí , ale bohužel nějak nestíhám jelikož jdu do práce:( Tak se musím spokojit jen s pomazánkami a tahle cibulová je naprosto skvělá !:))) Už jsem ji s úspěchem dělala několikrát. A máš krásné fotečky:)
Dekuju ti :)
Milá Meg, do nového roku vše co si přeješ, grissini udělám zítra na večerní párty. Díky za inspiraci!
Diky diky, jsem rada, ze jsem inspirovala :)
Já ti také přeju vše nej do nového roku, hlavně zdraví. A taky spoustu dalších úžasných receptů, ať mám kam chodit pro inspiraci :-)
Budu se snazit pokracovat, dekuji moc!
Tvoje grissini jsou naprosto famózní a vypadají opravdu profesionálně! Musím přiznat, že já se bez nich neobejdu, nejen na Silvestra, jejich výhodou totiž je, že dlouho vydrží. Já teď ujíždím na trochu exotických kombinacích – grissini sypu černým hořčičným semínkem nebo sezamem. Velký efekt nadělají, když se umístí do průhledné sklenice a obmotají třeba nějakým ubrouskem. Měj se v Novém roce krásně, ať ti grissini přinesou mnoho štěstí!
Dekuju mockrat! Rozhodne jsem je nedelala naposledy a zcela jiste to neni posledni recept inspirovany tebou :) Preji tez krasny novy rok!
Přiznám se, že jsem grissini ještě nedělala a je mi líto, že jsem se tady nepodívala dříve, protože jinak bych je už měla napečené. Máš pravdu, že se na silvestra skvěle hodí. Přeji šťastný nový rok 2013! :)
Diky, taktez preji!
Skvostné fotky, jako vždy. Já snad na ně ještě zadělám. Pekla jsem podle tebe letos medová hnízda, patřila k těm čtyřem druhům cukroví, které jsem měla sílu umotat. Jsou skvělá. Ať jsi brzy plná zdraví, síly a elánu k dalším kuchařským metám. Vše nejlepší do nového roku! M.
Tak co, zadelala? :) Jsem moc rada, ze hnizda zaujala, diky!
to víš, že ne, měla jsem velký voči ;-)
to znam moc dobre :))
Mňam, grissini miluju a ty tvoje vypadají vážně skvostně! A hodí se prakticky k čemukoli :-) Oba dipy musím vyzkoušet, ten parmazánový si přímo říká o naplnění do slaných větrníčků :-)
Milá Meg, opožděně přeju do nejn do nového roku hlavně hodně zdraví, síly a elánu a spoustu kuchařských nápadů, bez kterých bychom se tu neobešli :-)
Diky Madlo, oba byly super a ten cibulovy podle Dity P… No jako cokoliv podle ni proste lahudka :)
Dobrý den. Slané tyčky peču často, ale nenapadlo mě tam přidávat něco jiného krom bylinek a koření. A dip jsem nedělala ještě nikdy, těším se na víkend, až vyzkouším.
Úžasné fotky jako vždy a skvělá inspirace. Vždy se moc těším na email s novinkou od vás. Děkuji vám, jste pro mne velký vzor.
Krásný den a spoustu inspirace a krásný fotek i v roce 2013.
Bohunka
Dobrý den, těší mě, když si mohu přečíst takové pozitivní reakce. Moc vám děkuji za přízeň a budu se snažit přinášet další recepty a fotky :) Vše nejlepší do nového roku!
slo by to udelat i z bezlepkove mouky?
V pečení s bezlepkovou moukou nemám absolutně žádné zkušenosti, bohužel nemůžu poradit :( Lepek je důvod, proč těsto drží pohromadě a v případě bezlepkové mouky je potřeba to dále řešit – ale osobně jsem to vážně nikdy nezkoušela.
Meg, robila som ich nedávno, skvelý recept, čo sa nezjedlo doma, zobrala som do prace a pomaly som z nich ujedala, dlho nevydržali :) Vďaka!
Jsem moc rada, ze se povedly a chutnaly! :)
Skvělý recept, hrozně mě nadchl, takže se ho chystám co nejdřív vyzkoušet. Miluju váš blog, je tady hrozně moc úžasných receptů, které chci udělat. Jsem Vaše věrná fanynka:-)
Jeee, dekuji moc :)
[…] jsem narazila, když jsem hledala něco k zakousnutí na silvestrovskou oslavu – našla jsem recept na grissini a k tomu moc hezký blog. Pěkné fotky, dobře popsané recepty a sympatická […]
Milá Meg, upekla jsem na manželovo narozeniny a hned jsem musela předat všem recept, mnou pořádaná oslava byla díky Tvému receptu nezapomenutelná ;-), všem moc ochutnalo. Nezbila ani jedna tyčinka ;-)
Nezbyla, omlouvám se za překlep ;-)
Jů, jsem moc ráda, že se tak povedly a chutnaly :)
Diky za super recept – jeste doplnim, ze skvela kombinace je rajcata s bazalkou, nebo jen s rozmarynem (cerstvym) po uvaleni jsem testo posypala detskou krupickou (pro krupavost a efekt) a tycky zamotavala do spiraly. :-) pekny den! Míša