Chlebíčková pomazánka “Sloní žrádlo”

by Meg

Někdy máte prostě chuť na takové ty retro recepty. A já jsem si vzpomněla, když se mi dostal do rukou Gothaj original Selection od Schneideru, že jsme kdysi dělávali pomazánku “Sloní žrádlo”. A že jsem ji neměla už spoooustu let. Tak jsem se do ní pustila. Pikantní pomazánka, která je výborná na chlebíčkách i jednohubkách. Proč se jí říká Sloní žrádlo, to úplně netuším. Možná proto, že se jí vždycky sní na akcích tolik, že jí mají lidi tendenci připravovat množství jako pro slony :D

Protože je základ téhle pomazánky salámový, chce to sáhnout po takovém salámu (Gothaji), který vám bude chutnat i samotný. S tímhle Gothajem řady Selection jsme doma rozhodně neměli problém :)

Suroviny

Na marinádu:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce klasického octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce dobrého kečupu
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička mletého chilli
  • sůl, pepř

Na pomazánku:

  • svařená marináda
  • 500 g Gothaj originál Selection
  • 2 menší/střední cibule (dle chuti)
  • 4 středně velké nakládané okurky
  • 200 – 300 g majonézy

Na chlebíčky:

  • veka nebo bagetky
  • vařená vejce
  • sterilovaná zelenina
  • uzenina dle chuti

Postup:

Suroviny na marinádu – olej, ocet, hořčici, kečup, cukr a chilli – dáme do kastrůlku. Přidáme špetku soli a mletého pepře a svaříme na mírném plameni – stačí pár minut, aby se suroviny propojily v hladkou směs.

Suroviny ke svaření

Gothaj nastrouháme na hrubo, přidáme k němu najemno nakrájenou cibuli a nakrájené nebo nastrouhané okurky.

Nastrouhaný základ pomazánky

Přidáme svařenou marinádu a promícháme.

Pomazánka se svařenou marinádou

Přidáme majonézu – můžeme začít s menším množstvím a postupně doplnit dle chuti.

Přidání majonézy

Pomazánku dobře zamícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a pepř.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Rozkrájíme si veku nebo bagetu a namažeme ji pomazánkou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Obložíme dle chuti – pomazánka je sama o sobě dost výrazná, tak se dá použít s minimem ozdob i na jednohubky. Ale pokud si chcete vyhrát, tak fantazii se meze rozhodně nekladou.

Chlebíčky se Sloním žrádlem

Já jsem na chlebíčky přidala plátek vařeného vejce, tenký plátek pikantní klobásy, ruličku paprikáše a doma nakládané plátky okurek a papriku. Všichni byli velmi spokojení :)

Chlebíčky se Sloním žrádlem

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc