Čokoládové řezy s dvoubarevným arašídovým nugátem, marcipánem a slaným karamelem

by Meg

Tyhle čokoládovo-nugátové řezy jsem poprvé pekla před dvěma lety, tehdy ve formě dortu. Chutnal tolik, že jsem ho pak musela brzy opakovat a celé jsem to nafotila. Jenže jsem si pořádně nezapsala poměry surovin a než se mi podařilo sednout k počítači a recept napsat, tak už se mi vypařily z hlavy. A tak recept ležel v šuplíku a čekal na to, až ho udělám znovu, abych si odhadované poměry ověřila ve skutečnosti. No a konečně se zadařilo.

Tentokrát jsem pekla řezy, ve čtvercové dortové formě o průměru 25 cm. Dala by se použít i o něco větší forma (26-28cm), menší bych nedoporučovala bez zmenšení množství surovin, pak by byly řezy zbytečně vysoké a špatně by se krájely. Marcipán je podle mě nejlepší kupovaný, kupuji mandlový z cukrářských potřeb, viz Poznámky na konci receptu. Do nugátu používám arašídové máslo, v tomto receptu mi zatím nejlépe fungovalo hladké z Lidlu (myslím, že jsem koupila v rámci amerického týdne). Jedna sklenice je pro tento recept akorát.

Recept je uvedený na 16 porcí, to jsou takové hezké kostky, ale pokud byste krájeli menších kousků více, vůbec nic se nestane. Tyhle řezy jsou totiž poměrně syté a sladké, takže méně je možná v tomto případě rozhodně lépe. Ale zarytí čokoholici s tímto prohlášením asi vůbec nebudou souhlasit!

Čokoládové řezy s dvoubarevným arašídovým nugátem, marcipánem a slaným karamelem

Course: Moučníky, Řezy
Porce

16

porcí
Příprava

2

hours 
Pečení

30

minutes
Chlazení

10

hours 
Čtvercová forma

25

cm
Total time

12

hours 

30

minutes

Extra čokoládové, hutné arašídové nugátové řezy, pro milovníky sladkého a čokolády naprostá lahůdka.

Suroviny

  • Korpus – brownies
  • 125 g másla

  • 200 g hořké čokolády

  • 4 vejce

  • 200 g třtinového cukru

  • 125 g hladké mouky

  • 2 lžíce (nebo cca 25 g) kakaa

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky soli

  • Tmavý nugát
  • 200 g arašídového másla

  • 200 g hořké čokolády

  • 200 g smetany ke šlehání

  • Světlý nugát
  • 300 g bílé čokolády

  • 200 g arašídového másla

  • 200 g smetany ke šlehání

  • Slaný karamel
  • 200 g krupicového cukru

  • 90 g másla

  • 70 g smetany ke šlehání

  • větší špetka soli

  • K sestavení
  • 3 lžíce meruňkové nebo rybízové zavařeniny

  • cca 300-400 g marcipánu

  • volitelné mléčná čokoláda a čokotransfer fólie na ozdobu

Postup

  • Brownies
  • Čokoládu nalámejte na kousky a spolu s máslem dejte do misky nad vodní lázeň.Rozehřátí čokolády a másla
  • Rozehřejte, rozmíchejte do hladka a nechte cca 20 minut zchladnout, občas můžete promíchat.Čokoládová směs
  • Mezitím si formu na pečení vyložte pečícím papírem, já použila dva pruhy křížem přes sebe. Jeden z nich byl delší (ten spodní), aby pak za něj šly řezy z formy dobře vytáhnout.Připravená forma
  • Troubu dejte rozehřát na 170°C. Do mísy dejte vejce s cukrem. Žloutky s cukrem
  • Vyšlehejte je do světlé pěny.Žloutky vyšlehané do pěny
  • Pak k nim za pomalého šlehání přilijte čokoládovou směs.Přidání čokoládové směsi
  • Do směsi vajec a čokolády přisypte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a rozmíchejte. Na tuto část já v robotu používám K metlu, vejce jsem šlehala balónovou metlou. Přidání ostatních ingrediencí
  • Hotovou směs dlouho nešlehejte, jen dobře zamíchejte, aby se spojila. Pro jistotu můžete pořádně zamíchat ručně stěrkou, aby někde na stěnách nebo na dně nezůstaly nerozmíchané kousky.Hotové těsto na brownies
  • Těsto na brownies nalijte do připravené formy a uhlaďte.Brownies těsto ve formě
  • Pečte 25-35 minut, podle zkušeností s vaší troubou. Těsto by v tomto případě mělo být docela propečené.Upečené brownies
  • Upečené brownies nechte vychladnout a pak korpus potřete meruňkovým džemem.Potření marmeládou
  • Rozválejte marcipán na cca velikost formy a vložte ho do ní. Případně odkrojte podle potřeby.Přidání marcipánu
  • Tmavý arašídový nugát
  • Do mísy, která může nad vodní lázeň, vložte čokoládu, smetanu a arašídové máslo.Odměřené suroviny na tmavý nugát
  • Vše spolu nad parou dobře rozehřejte a rozmíchejte.Rozehřívání nugátové směsi
  • Vznikne krásný, lesklý a hladký krém.Rozehřátý tmavý arašídový nugát
  • Ten natřete na marcipán do formy a dejte do lednice chladit, mělo by to trvat minimálně cca 3 hodiny, aby stihla vrstva alespoň trochu zatuhnout.Tmavý nugát ve formě
  • Světlý arašídový nugát
  • Po zatuhnutí tmavého nugátu připravte stejným způsobem světlý – bílou čokoládu, smetanu a arašídové máslo dejte nad vodní lázeň, rozehřejte a rozmíchejte do hladka.Suroviny na světlý arašídový nugát
  • Směs pak natřete do formy na tmavý nugát a dejte zase do lednice zatuhnout.Světlý nugát ve formě
  • Slaný karamel
  • Cukr dejte do vyššího hrnce a nechte ho na středním plameni zkaramelizovat.Rozehřívání cukru
  • Přidejte do něj máslo a rozmíchejte.Přidání másla do karamelu
  • Přilijte smetanu.Přidání smetany do karamelu
  • Nakonec přidejte sůl podle chuti a dobře rozmíchejte.Přidání soli do karamelu
  • Karamel slijte do mísy přes cedník.Přecezení karamelu
  • Hladký karamel nechte chvíli za občasného promíchání zchladnout a pak ho nalijte na světlý nugát do formy.Hladký karamel
  • Nechte celé řezy dobře vychladit, ideálně přes noc, ale dvě až tři hodiny na závěr by měly stačit. Pak je můžete vytáhnout z formy a nakrájet.Hotové nugátové řezy
  • Něco navíc – ozdoby z čokolády za pomoci čokotransfer folie
  • Řezy můžete nechat tak, jak jsou, nebo je ozdobit třeba čokoládou (nebo kopečkem šlehačky). Já jsem sice už večer spěchala, ale ještě jsem připravila ozdoby pomocí čokoládové transfer fólie.
    140 g mléčné čokolády jsem rozehřála na cca 45°C, přidala jsem na kousky nasekaných 60 g čokolády a rozmíchala. Nechala jsem celou směs pomocí míchání zchladnout na cca 26°C . Rozehřátí / temperování čokolády
  • Pak jsem ji znovu ohřála na 29°C, abych ji ztemperovala.Temperovaná čokoláda
  • Čokoládu jsem rozetřela na čokotranfer fólii (je na ní natištěný vzor kakaovým máslem).Roztírání čokolády na transfer folii
  • Dala jsem na ni druhou (čistou) fólii, zamotala a dala do lednice. Pokud byste čokoládu nechali na fólii lehce zatuhnout, mohli byste do ní vykrájet/obtisknout různé tvary a pak teprve dát zatuhnout do lednice. Měli byste tak hezčí a pravidelné ozdoby. Na ty jsem já ale neměla čas :DRolování fólie
  • Ztuhlou čokoládu jsem pak stáhla z fólie a přitom lámala na kousky, kterými jsem řezy zdobila.Nalámaná čokoláda

Poznámky

  • Marcipán i čokoládovou transfer fólii kupuji v cukrářských potřebách – např. v eshopu Vše na dorty, který je ve Svítkově v Pardubicích. Takže pokud jste z Pardubic a okolí, dají se cukrářské potřeby objednat online a pak vyzvednout osobně ve Svítkově.
    Marcipán jsem koupila tento: https://www.vsenadorty.cz/modelovaci-hmoty/marcipan-pravy-1-3-1-kg/
    A výběr fólií na ozdoby z čokolády naleznete zde: https://www.vsenadorty.cz/cokotransferove-folie/
  • Hladké arašídové máslo jsem koupila v rámci Amerického týdnu v Lidlu, jedna sklenice má něco přes 400 g, takže se přesně hodí do tohoto receptu.

You may also like

5 comments

Vilemina 04. 08. 2020 - 7.19

Takový dort by vnučkám určitě chutnal, milují čokoládu. Nejdřív na ně zkusím ten nugàt z ara másla.

Reply
Meg 07. 09. 2020 - 11.30

U nás doma má fakt velký úspěch :)) snad bude chutnat!

Reply
Andrea 04. 12. 2021 - 11.11

Mam dojem, ze jsem s tim tmavym nugatem delala neco blbe, zkousela jsem ho dvakrat a pokazdy se mi brutalne srazil, i kdyz jsem tam pridala cokoladu :((( bily v pohode, netusis, v cem muze byt problem?

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 17.00

Jé, tak to mě mrzí! Takhle se to těžko odhaduje, co to bylo za čokoládu a arašídové máslo?

Reply
Ancovickaaa 14. 12. 2024 - 12.03

Ahoj, perfektní recept, moc děkuji.
K tmavém arašidovemu nugatu by mě zajímalo kolika procentni jsi použila horkou čokoládu a smetanu?

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc