Ostře řezané pusinky

by Meg

Kdykoliv dám na dort pusinky nebo někam dovezeme naše cukroví, ozve se alespoň jeden člověk s dotazem, jak to, že mám ty pusinky tak ostře řezané. Že se mi nerozpíjí, že nejsou placaté a podobně. Já zase odpovídám, že je dělám hrozně jednoduše.

Nemám žádný extra super trik, nevařím sníh nad parou a kolikrát ani nepeču cukr, aby se nahřál (jako v tomhle případě pusinek na dort). Prostě je jen dlouho šlehám, aby se rozpustil cukr a sníh byl krásně pevný.

Hodně mi v tom samozřejmě pomáhá kuchyňský stolní robot, protože jsem schopná nechat ten sníh šlehat klidně i dvacet minut a kdybych u toho měla stát s ručním šlehačem, tak bych se unudila anebo by mi Alex začal dost demolovat byt :D Ale pokud jinou možnost nemáte, tak to samozřejmě takhle ušleháte i s tím ručním :)

Ostře řezané pusinky

Course: Cukroví
Příprava

30

minutes
Pečení

100

minut
Celkový čas

2

hours 

10

minutes

Velmi jednoduchý recept na pusinky, které se nerozpíjí a mají krásně řezané hrany.

Suroviny

  • 4 bílky

  • 250 g krupicového cukru

  • volitelně barvivo dle potřeby

  • volitelně cukrový posyp dle chuti

Postup

  • Bílky dejte do mísy a začněte je šlehat na pomalý až střední stupeň, až začnou tvořit pěnu.Bílky v míse
  • Mezitím si nachystejte cukr, barvivo, špičky a cukrářské sáčky.Nachystané barvy a špičky
  • Jakmile jdou bílky do pěny, začněte k nim přisypávat cukr. Já ho přidávám většinou na 3x až 4x a postupně u toho zvyšuji rychlost.
    Pak je nechte šlehat na střední až vyšší rychlost 10-20 minut, dokud nebude sníh pevný a naprostá většina cukru nebude rozpuštěná. Rozhodně by to nemělo být celou dobu na ten nejvyšší stupeň, pak by se sníh mohl přešlehat dřív, než je cukr rozpuštěný a pak by mohly pusinky praskat.Přisypání cukru
  • Mezitím si nachystejte špičky do cukrářských sáčků a dva plechy s pečícím papírem nebo podložkami.Nachystané sáčky se špičkami
  • Dobře ušlehaný sníh na špičky pevně drží a když ho promnete mezi prsty, necítíte žádné krystalky cukru, nebo jen velmi malé množství.Ušlehaný sníh
  • Troubu si rozehřejte, ideálně na 90°C na horkovzduch. Pokud chcete sníh barvit, tak si třeba část odeberte stranou a obarvěte potravinářským barvivem.Obarvení sněhu
  • Odstín dolaďte podle potřeby.Dobarvení sněhu
  • Připravený sníh přendejte do cukrářského sáčku (když si ho dáte s ohrnutým krajem do velkého hrnku nebo sklenice, bude se vám lépe plnit).Sníh do sáčku
  • Na plech s pečícím papírem nebo podložkou nastříkejte tvary dle libosti. Tyhle růže dělám pomocí špičky Wilton 2D, začínám uprostřed a stříkám dokolečka směrem ven.
    Nastříkané růže
  • Pokud chcete, na pusinky teď můžete nasypat i cukrové zdobení.Růže s posypem
  • K růžím se dají přidat i lístečky, tyhle jsem stříkala pomocí špičky č. 70, taky od Wiltonu.Sněhové lístky
  • A další pusinky, tentokrát stříkané tzv. francouzskými špičkami (french tips), 6B a 4B taky od Wiltonu. Ano, mám špičky od Wiltonu nejradši :D
    Sněhové pusinky
  • Plechy s pusinkami dejte do trouby vyhřáté na 90°C na horkovzduch. Já je takto peču oba naráz, nejlépe na horkovzduch na 90-100°C. To ale musíte vyzkoušet podle vaší trouby, aby se pusinky sušily, ale nezlátly.
    Pusinky v troubě
  • Podle velikosti pusinek je sušte hodinu až dvě, pozice plechů můžete během pečení opatrně obrátit, pokud máte pocit, že trouba peče každý plech jinak.
    Upečené pusinky
  • Takhle vypadají už upečené pusinkové růže.Upečené sněhové růže
  • Po upečení nechte pusinky řádně vychladnout a pokud je chcete delší dobu skladovat, využijte ideálně papírovou krabici v pokojové teplotě.

Poznámky

  • Pusinky mohou při pečení praskat a to může být způsobeno několika věcmi.

    Hmota může být přešlehaná – neměly by se extra dlouho šlehat na úplně nejvyšší výkon, aby se tam nenahnaly tak velké vzduchové bubliny, které by v troubě praskaly.

    Barvivo – některé barvy jsou schopné narušit konzistenci sněhu tak, že způsobí praskání. Je potřeba si vše pořádně vyzkoušet.

    Velké změny teploty – podle ušlehání sněhu se někdy může stát, že pusinky popraskají po vyndání z trouby, je pak lepší je nechat doschnout v troubě s pootevřenými dvířky.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc