Taky máte tak rádi pusinky? Já se přiznám, že mnohem radši je peču, než jím… Ale vůbec to nevadí, protože ochotných strávníků většinou najdu víc než dost :)
Kdysi jsem takovéhle duhové pusinky viděla někde na Pinterestu a od té doby mě strašily v hlavě. To bych přece taky zvládla, že jo? Vypadají skvěle, duhové pastelové barvy se mi vždycky hodně líbily a já tak měla nový cíl. Aby vypadaly tak hezky řezaně a leskle (na fotce to moc nevyzní), tak jsem sníh připravila švýcarskou metodou – nejdříve jsem nad parou rozpustila cukr v bílkách a pak teprve šlehala. A musím říct, že se to fakt povedlo.
Použila jsem gelové barvy Fractal, které jsem měla ve všech pěti odstínech zrovna doma, ale určitě velmi dobře zafungují i jiné značky jako Wilton, ProGel a spol. Jestli se chcete taky inspirovat a podívat se, jak na ně, tak tady je recept:
Duhové pusinky
Course: Cukroví1
plech45
minutes1
hour20
minutes2
hours5
minutesSuroviny
4 bílky (zvážit, např. 150g)
2x tolik krupicového cukru (tedy k příkladu 300g)
žlutá, zelená, modrá, fialová a růžová potravinová gelová barva
Postup
- Bílky zvažte a přidejte k nim dvojnásobek jejich váhy v krupicovém cukru. Dejte vše do mísy, ideálně od robota, která může být nad parou.
- Připravte si kastrůlek s trochou vody, mísu s bílky a cukrem dejte na ni a zapněte pod nimi sporák na střední plamen. Bílky zahřívejte, přitom občas promíchávejte, aby se cukr rozpustil a bílky se nesrazily. Jakmile je směs zahřátá a bez krystalků cukru (otestujte rukou), mísu sundejte z páry a začněte šlehat sníh. Nejprve na nižší otáčky, pak postupně na vyšší.
- Mezitím si nachystejte misky, potravinové barvy a cukrářský sáček se špičkou. Já jsem použila špičku Wilton 6B.
- Správně ušlehaný sníh je hotový cca po 8-15 minutách (podle toho čím a jak šleháte), je lesklý a drží špičky.
- Rozdělte ho do pěti misek a každou část obarvěte.
- Podle potřeby dolaďte intenzitu barev, aby k sobě ladily.
- Na linku si roztáhněte potravinovou fólii a obarvený sníh na ni v pruzích naneste.
- Fólii se sněhem pak zarolujte do válečku a ten vložte do cukrářského sáčku.
- Na plech s pečícím papírem nebo podložkou nastříkejte tvary dle libosti. Dejte do trouby vyhřáté na 90-100°C (já peču většinou na horkovzduch) a pečte hodinu až dvě, podle velikosti pusinek, aby byly upečené/usušené a šly bez problémů odlepit z plechu. Skladujte je nejlépe při pokojové teplotě v papírové krabici.
2 comments
Je to úžasný
skoro neuvěřitelný že nejste cukrářka
určitě je udělám dceři k 4. narozkám!
Díky
Díky mockrát, držím palce!