Když jsem byla malá, děda pekl kynuté koláče na plech každou chvíli. Bylo to i tím, že ze zahrádky bylo ovoce každou chvíli dost a museli jsme ho upotřebit. Já sice zahrádku nemám, ale když si přinesu ovoce z trhů, z obchodu nebo od rodiny a známých, zpracovávám ho pak moc ráda.
A tak jsem si zase tímhle koláčem na plech zavzpomínala. Moc ráda přidávám mezi ovoce a těsto tvaroh, a taky nesmí chybět drobenka. Ke švestkám a podzimu samozřejmě ideálně skořicová. Koláč je na celý velký plech do trouby, pokud byste chtěli do menšího pekáčku, bude těsto vyšší, anebo ho udělejte jen z poloviční dávky.
Kynutý švestkový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou
Course: KoláčeCuisine: česká1
velký plech30
minutes1
hour40
minutes2
hours10
minutesSuroviny
- Kynuté těsto
125 g plnotučného mléka
1 lžička krupicového cukru
10-15 g čerstvého droždí
300 – 350 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
60 g másla
1 vejce
větší špetka soli
- Tvarohová náplň
500 g tučného tvarohu z vaničky
3 až 4 lžíce moučkového cukru
mletá vanilka / vanilkový extrakt podle chuti
- Drobenka
120 g změklého másla
180 g moučkového cukru
180 g hrubé mouky
1/2 až 1 lžička mleté skořice (dle chuti)
- Na dokončení koláče
švestky (750 – 1000 g)
vejce na potření těsta
Postup
- Do vlažného mléka přidejte 50 g mouky, lžičku krupicového cukru a rozdrobte droždí.
- Dobře rozmíchejte a nechte 15-20 minut vzejít kvásek.
- Ke kvásku přijdete zbylých 250 g mouky, změklé máslo, vejce, cukr a sůl.
- Vypracujte měkké, hladké těsto, které nechte v teple 45-60 minut nakynout. (Kdyby se vám hodně lepilo, přidejte trochu mouky podle potřeby.)
- Mezitím si připravte drobenku – smíchejte cukr, mouku, máslo a skořici a prsty rozdrobte.
- Tvaroh na náplň smíchejte s cukrem a vanilkou podle chuti.
- Troubu rozehřejte na 170 °C (horkovzduch). Vykynuté těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou. Těsto rozválejte přes celou plochu, jen okraje můžete nechat trošku vyšší. Ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Na těsto natřete tvarohovou náplň a poklaďte ji čtvrtkami vypeckovaných švestek.
- Nakonec celý koláč zasypte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut dozlatova.
- Nechte trochu zchladnout a krájejte, jak srdce ráčí :)