Nedávno jsem byla požádána o upečení bezlepkového dortu pro mladou slečnu. S bezlepkovou dietou jsem se důkladněji seznámila asi před dvěma roky a od té doby něco bez lepku sem tam upeču. Některé recepty jdou upravit snadno, jiné hůř a spousta věcí se mi prostě nepovede. Ale bezlepkový vanilkový piškot mi vyšel snad pokaždé. Recept se navíc od původního nemusel nijak upravovat, stačilo mi jen použít bezlepkovou mouku Jizerku (zlatou, původní recepturu) a dobrý korpus na dort byl na světě.
Zadání dortu znělo jednoduše – měl být bezlepkový, měl být v modré barvě a měly na něm být sovy. Tak jsem se pustila do vanilkového piškotu s borůvkovou pěnou a zavařeninou a zdobeného marcipánem. Vytvořit sovy je celkem jednoduché, ale i tak mi jen zdobení dortu zabralo minimálně tři hodiny. Dort se líbil a snad i velmi chutnal, tak se musím podělit o tento bezlepkový recept. Pečení je nejlépe naplánovat tak, abychom se dortu mohli věnovat tři dny po sobě, aby měl čas na vychlazení a zatuhnutí.
Suroviny:
na korpus (průměr 26 cm):
- 8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 240 g krupicového cukru
- 266 g Jizerky (zlaté, původní receptura)
- 66 g rozpuštěného másla
- lžička vanilkového extraktu
na pěnu:
- 300 g borůvek
- 150 g vody
- 80-100 g cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce mleté želatiny (k použití za horka!)
- 4 lžíce vody
nepovinně:
- borůvková marmeláda
na krém:
- 250 g změklého másla
- 300 g bílé čokolády
na ozdobu:
- cca 1000 g marcipánu
- gelové potravinářské barvy
Postup:
Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich na 3x postupně přidáme cukr.
Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.
K vejcím prosijeme Jizerku a opatrně, ale důkladně ji zamícháme.
Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.
Troubu předehřejeme na 160°-170°C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut.
Korpus upečeme dozlatova, nakonec pro jistotu zkontrolujeme upečení pomocí špejle. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho zabalíme do potravinové fólie a necháme vychladit v lednici do druhého dne, aby se při rozkrajování méně drobil.
Druhý den nachystáme náplň. Borůvky (ať už čerstvé nebo mražené) dáme s vodou a cukrem do kastrůlku, svaříme.
Želatinu dáme do misky a zalijeme ji vodou.
Svařené borůvky rozmixujeme ponorným mixérem, želatinu zahřejeme, aby se rozpustila – nejlépe to jde po pár vteřinách v mikrovlnce. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme ji do borůvkového pyré.
Necháme borůvkovou směs vychladnout.
Mezitím můžeme korpus rozkrojit na tři díly. Ten nejvíc hrbolatý, vrchní, dávám doprostřed, aby byl dort zvrchu rovný.
Jakmile borůvky vystydnou, ušleháme šlehačku a pyré do ní zamícháme.
První část korpusu potřeme borůvkovou zavařeninou a uzavřeme ji do dortové formy, která těsně přiléhá. Nalijeme na ni polovinu borůvkové pěny. Přiklopíme dalším korpusem potřeným borůvkami a nalijeme na něj zbývající pěnu.
Přiklopíme poslední částí korpusu a dort necháme v lednici zatuhnout do druhého dne.
Dort vyndáme z formy a pěnu případně trochu uhladíme. Změklé máslo vyšleháme se zchladlou rozpuštěnou bílou čokoládou.
Dort tímto krémem nadvakrát potřeme a necháme vychladit.
Marcipán obarvíme na všechny barvy, které budeme potřebovat. Myslím, že na potáhnutí dortu – jedna tenčí vrstva marcipánu – bylo potřeba asi 600-650 g marcipánu. Zbytek jsme obarvili na různé barvy dle potřeby.
Obarvený marcipán rozválíme dle potřeby (dort si změříme) a potáhneme jím dort, dáme ho do lednice.
Na vykrajování soviček si připravíme vykrajovátka ve tvaru vajíček a kruhů. Hlavní tvar sovy tvoří právě vejce, které nahoře vykrojíme kulatým vykrajovátkem, aby vznikly uši.
Dolní část sovy také “uštípneme”, vznikne pak prostor pro pařáty.
Ze stejného tvaru vykrojíme břicho sovy v odlišné barvě.
Díky kulatému vykrajovátku připravíme i křídla.
Malým bílým vykrajovátkem (případně brčkem) připravíme oči.
Pro větší sovy můžeme udělat oči i s modrou barvou, detailnější. Těm menším bude stačit doprostřed trocha černého marcipánu.
Bříška a křídla sov můžeme ozdobit – já jsem do nich obtiskla malé vykrájovátko kytiček a zdobící špičku.
Z oranžového marcipánu vykrojíme trojúhelníčky jako zobáčky.
A pak už můžeme aranžovat sovy na dort. Já jsem je posadila na jednoduchý strom z hnědého marcipánu, na který jsem sem tam dala lístky. Visel na něm také provaz s vlaječkami, které tvořily jméno oslavenkyně.
Každé sově sedící na stromě jsem přidala pařáty (rozříznuté malé kytičky).
A protože bylo oslavenkyni sedm, na stromě sedělo sedm sov. A protože jsem měla sov víc, zbytek seděl okolo dortu.
Děti z něj byly nadšené a ještě dřív, než se stačil nakrojit, z něj skoro všechny sovy obraly :) Takže to hodnotím jako veliký úspěch!
12 comments
Tak tenhle dort je fakt úžasný!!! A děkuju za detailní popis výroby soviček, myslím, že se do nich budu muset oc nevidět vrhnout, vypadají úžasně! A ta borůvková pěna… hmm, hned bych si takový dortík dala§
Jéé, díky moc, Madli :)
Dobrý den paní Meg, já žasnu jaké krásné a výborné dorty pečete, kubánský dort peču už po třetí, zrovna pro spolužáky na 50 výročí po maturitě a na podzim se chystám na ten bezlepkový s borůvkami, pečte dál, jste skvělá
Dobrý den, paní Drahomíro, mockrát vám děkuji! Ať vám to peče :)
Ahoj, prosím tě, kde jsi koupila tu mouku Jizerku? Já ji sháněla po Chrudimi, ale nesehnala :( Moc děkuju :)
Ahoj, neměli ji v žádné chrudimské zdravé výživě? Nebo ani Tesco? Tam myslím tedy měli i jiné druhy bezlepkových muk, jen je nemám ozkoušené. Jizerku většinou kupuji v Globusu :-)
Ahoj, dort vypadá nádherně. Chtěla bych se do něj pustit, akorát nevím co s marcipánem….Vyrábíš si ho sama nebo někde kupuješ? Mohla bys mi kdyžtak doporučit nějakou značku? :)
Moooc dobrý zdravý dort mňam mňam. ..děkuji Jitka :-) ♡
Já díky :)
Chtěla bych moc poděkovat za tento recept! Moje děti milují, když jim k narozeninám vytvořím dort s obrázky jejich oblíbených kreslených postaviček. Když před časem dcerka musela začít s bezlepkovou dietou, byla jsem nešťastná. Většinou totiž bezlepkové pečivo nemá potřebné mechanické vlastnosti (drolí se, je suché atd). Z tohoto korpusu jsem byla naprosto nadšená! Nejlepší, co jsem kdy upekla. A to včetně těch “lepkových”. Taky krém je fantastický, už jiný ani dělat nebudu. Použila jsem maliny, aby byl červený, protože téma bylo “Blesk McQueen” :-D. Ještě jednou moc díky za tento recept a za váš blog!
Já vám mockrát děkuji! Jsem ráda, že vám vyhovuje, jak korpus, tak krém, taky je mám moc ráda :)
Právě jsem vyzkoušela korpus, a je to bájo! Neměla jsem Jizerku, a pouzila Schar B, a vysledek i tak fantastický!