The Daring Cooks’ March 2014 Challenge: Dress it up!

by Meg

Březnová výzva Odvážných pekařů se málem nekonala. Naštěstí byla ale celkem jednoduchá a jedna ze surovin se mi dosti náhodně připletla do cesty. Na výzvu jsem si hned vzpomněla a měla jsem jasno.

Tento měsíc bylo naším úkolem stvořit zálivku na salát a pak ji něčím vhodným doprovodit. A protože jsem se zúčastnila setkání foodbloggerů (report snad už brzy), na kterém jsme obdrželi ančovičky, Caesar salát na sebe nenechal dlouho čekat.

For March’s Daring Cooks’ Challenge, Ruth, Shelley and Sawsan asked us to totally veg out! We made salads and dressings, letting the sky be the limit as we created new flavors and combinations that reflect our own unique tastes.

Mnou uváděný recept berte jako přibližný návod. Poměr surovin na zálivku mám “slepený” z několika receptů všude možně na internetu a hlavně podle vlastních chutí. Zálivka z tohoto množství vystačí na 2-5 použití, závisí na velikosti porcí a také na štědrosti v jejím používání. Z jednoho kuřecího prsa máme většinu dvě porce.

Salát jsem doplnila česnekovými máslovými krutony a kuřecím masem.

Suroviny:

  • římský salát
  • parmazán

krutony:

  • plátky světlého pečiva (toastový chléb, ciabatta, veka, francouzská bageta…)
  • máslo
  • stroužek česneku

kuřecí maso:

  • kuřecí prso
  • olivový olej
  • sůl, pepř

zálivka:

  • 2 žloutky
  • 2-4 ančovičky (silně dle vaší chuti)
  • lžička hořčice (dijonská)
  • lžička Worcesteru
  • lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4-6 lžic slunečnicového oleje
  • kousek parmazánu

Postup:

Kousek másla rozehřejeme v rendlíku na mírném plameni a přidáme do něj prolisovaný stroužek česneku.

Rozpouštění máslaPromícháme a odstavíme z ohně.

Rozpuštěné máslo s česnekemPlátky pečiva roztrháme rukou na malé kousky a vsypeme je do másla. Důkladně promícháme a potom dáme na plech.

Příprava česnekových krutonů

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C dozlatova.

Zlatavé česnekové krutony

Kuřecí prso omyjeme a rozkrojíme na dva tenčí plátky. Osolíme je a opepříme.

Smažení kuřecích prsouNa olivovém oleji je pomalu opečeme dozlatova.

Dozlatova smažená kuřecí prsa

Mezitím můžeme připravit zálivku. Stejně jako majonézu ji připravuji ve vysoké nádobě a tyčovým mixérem.

Žloutky s ančovičkamiPřipravíme všechny suroviny: žloutky, ančovičky, hořčici, citronovou šťávu i oba druhy olejů.

Základ zálivkyA promícháme ponorným mixérem. Krémová zálivka je na světě.

Umixovaná zálivkaPokud nám přijde moc hutná, můžeme ji lehce zředit lžící nebo dvěma vody. Podle potřeby přidat špetku pepře a také strouhaný parmazán. A na závěr ještě jednou promixovat.

Dochucení zálivkyPak už je čas omýt a natrhat římský salát.

Natrhaný římský salátV míse ho většinou promíchám s necelou lžící zálivky, aby se lehce obalily všechny listy a měly tak chuť.

Římský salát se zálivkouPřendáme ho do talíře, posypeme krutonky a ještě lehce pokapeme zálivkou.

Příprava salátu CaesarPřidáme nakrájené kuřecí maso.

Příprava salátu CaesarA pár plátků parmazánu.

Salát CaesarA jeden z nejdokonalejších salátů je na světě.

Základní verze Caesaru je samozřejmě bez kuřecího masa. Však jeho stvořitel, Caesar Cardini, také přišel na tento salát ve chvíli, kdy měl k dispozici minimum ingrediencí. A přesto dokázal něco neuvěřitelného.

Většina odpůrců ryb si na tomto salátu smlsne jedna báseň. Jen se jim pak maličko zkřiví úsměv, když jim prozradíte, že v tom byla ančovička. Pokud ryby nejíte, nebojte se a dejte Caesaru šanci. Rybí chuť neucítíte, ančovičky v tomhle jídle poskytují tzv. umami chuť, díky které vám to prostě bude chutnat o třídu víc.

Caesar salát

Jsem ráda, že jsem si díky výzvě znovu udělala můj oblíbený salát. A co vy, jaké jsou vaše nejlepší salátové zálivky?

You may also like

10 comments

Markéta 14. 03. 2014 - 22.08

Salát vypadá výtečně, věřím, že ančovičky tam dodají navíc parádní chuť, mě spíš odrazují ty syrové žloutky. To je důvod, proč jsem si Ceasar zatím doma nikdy nedělala, protože při receptu na zálivku vždycky na syrových žloutcích ztroskotám… :-o

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.25

Popravdě mě nedělá problém používat syrová vejce. Chovy bývají kontrolované, ale my ještě většinou používáme domácí vajíčka od šťastných slepiček… Nerisknu si je v případě přípravy pokrmů pro těhotné, kojící a malé děti, ale jinak jsem z vajec problémy nikdy nezažila. Pokud se opravdu bojíte těch žloutků, tak použijte už kupovanou majonézu, dochuťte ančovičkami, případně ostatními dle receptu (záleží na konkrétním druhu majonézy) a myslím, že si taky pochutnáte :)

Reply
Jana 15. 03. 2014 - 10.14

Tak tohle je přesně tend ruh salátu,který je oblíbený i u mé drahé polovičky :) A máš ho nádherně naservírovaný :)

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.25

Díky :) U nás nakonec taky zabodoval :)

Reply
Hanka 15. 03. 2014 - 19.30

Ceasar salát zbožňuju a už dlouho jsem si ho chtěla zkusit doma. Odhodlala jsem se teprve až díky Vám. Nedala jsem maso, ale i tak byl naprosto dokonalý :).

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.25

Jéé, díky, to mě moc těší :)

Reply
Terezka 15. 03. 2014 - 20.10

Meg, Caesar je můj nejoblíbenější, majonézu ale dávám kupovanou, chutná mi zálivka víc. A můžeš hádat 3x, na co jsem část ančoviček z Chefaparade použila já. Ostudně jsem dnes teprve sepsala report, tak se budu těšit i na ten tvůj. http://tege.blog.cz/1403/ii-setkani-foodblogeru-v-chefparade-sous-vide

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.26

Jéé :) Super, konečně ho mám taky skoro sepsaný :)

Reply
Madla 17. 03. 2014 - 12.33

Och, tak ten bych si dala s chutí! Já ančovičky zbožňuju, a v Caesaru navíc ani nejsou téměř cítit. Jen je škoda, že ho v restauracích spíš neumí, tvá verze by klidně mohla být vzorová :-)

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.27

Díky díky :) Máš pravdu, že ho moc neumí, akorát se vždycky rozčiluju…

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc