Jednoduchý recept na vynikající jídlo, které lze ještě snadno vylepšit použitím kachních prsou. Recept považujte za lehkou inspiraci, poměr jablek, cibule a medu si upravte dle vlastní chuti. Nasládlá a lehce skořicová chuť kuřeti i kachně velmi sluší.
Přiznám se, že já sama často přidávám v tomto receptu na jablkách i cibuli, protože mi takto upečené hodně chutnají. Jídlo si samozřejmě můžete dát třeba i s rýží nebo bramborami, náš děda ho ale vždycky dělal s jemným nebo houskovým knedlíkem.
V případě kachny bych se vůbec nebála zvolit jako přílohu nadýchaný bramborový knedlík.
Kuřecí na jablkách s cibulí a medem
Course: Z kuřecího masa4
porce20
minutes50
minutes1
hour10
minutesSuroviny
4 kuřecí kousky – prsa nebo vykostěná stehna, nejlépe s kůží
2 jablka
2 cibule
300 ml vývaru (nejlépe kuřecího)
2 lžíce medu
sůl a pepř
mletá skořice
tymián
máslo
Postup
- Troubu rozpalte na 200°C. Cibuli a jablka očistěte, u jablek můžete a nemusíte nechat slupku, podle toho, jak máte rádi. Nakrájejte je na plátky nebo měsíčky a spolu s tymiánem dejte do pekáčku.
- Kuřecí maso z obou stran osolte a opepřete a dejte ho na jablka s cibulí (kůží dolů).
- Lehce ho posypte mletou skořicí. Ve vývaru rozmíchejte med a maso jím podlijte. (Já jsem použila své vývarové kostky z mrazáku a tak jsem je spolu s medem zalila teplou vodou, aby se rozpustily.)
- Dejte péct do trouby, stáhněte ji na 180°C. Pečte 20-30 minut, až je maso zvrchu zlatavé.
- Pak ho otočte kůží nahoru a pečte dalších cca 20 minut, nebo až je kůže zlatavá. Pokud chcete, můžete dát na každý kousek masa tenký plátek másla.
- Dopečené dozlatova podávejte. Dobrou chuť!