Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

by Meg
19 komentářů

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom ho samozřejmě upíjím při jídle). Volba z došlého balíčku pak padla na Bordeaux, protože mě do očí uhodilo, že se hodí ke kachně – a na kachní prsa já měla chuť už hodně dlouho.

Domů přišel úhledně zabalený balíček, vystlaný slámou a bublikatou fólií, s doprovodnými materiály. Na jednom listu byl z každé strany popis vína, aby ho lidé mohli degustovat a správně rozpoznávat. Ke každému vínu je navíc video degustace, takže si můžete víno ochutnat virtuálně spolu s Jean Michel Delucem.

Dvě deci v krabiciV krabici byl také velmi příjemný vzkaz – držela jsem se ho :)

Vzkaz od Dvě DeciA tohle jsem objevila po rozbalení papíru.

Výběr vín od Dvě DeciNa řadu tedy přišlo Bordeaux…

La Roche Beaucourt 2010 - Château Pierrail

Korek do sbírky ;)

La Roche Beaucourt 2010 - Château Pierrail

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem se smetanovými bramborami

K tomuto receptu jsem dospěla postupnými nákupy – kachní prsa byla jasná, jen jsem ještě přesně nevěděla, co je bude doprovázet. Pak jsem ale prošla kolem regálu s ovocem a všimla si granátových jablíček za 13 korun… Bylo jasno :) Neuvádím množství u surovin, protože jsem vařila tak trochu od oka – no uvidíte sami.

Suroviny:

smetanové brambory:

  • brambory
  • Hermelín, Camembert nebo Brie – dle vaší chuti
  • smetana
  • sůl

kachní prsa:

salát:

  • směs listových salátů
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 – 1 lžíce sirupu z agáve/medu
  • limetková šťáva
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na tenké plátky a dáme vařit do osolené vody.

Brambory před vařenímNecháme je vařit asi pět minut, až změknou. Vodu slijeme a necháme je mírně zchladnout.

Uvařené brambory

Pokud je potřeba, kachní prso zbavíme kosti a očistíme, osušíme. Osolíme a opepříme.

Kachní prso

Připravíme si zapékací misky na brambory nebo jednu větší. Na dno dávám pečící papír, aby šly lépe z formy. Vše pak vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 200°C.

Vymazaná miska na bramboryNa dno dáme vrstvu brambor, na ni pak sýr. Zopakujeme.

Brambory se sýrem

Závěrečnou vrstvu brambor polijeme smetanou – já na tyhle zapékací formičky dala tři lžíce. A dáme péct do trouby.

Brambory se smetanouPřipravíme si granátové jablko – vyloupeme ho.

Granátové jablkoPánev rozpálíme na mírnějším plameni a kachní prso do ní vložíme kůží dolů. Jak pustí tuk, přidáme i větvičku rozmarýnu.

Kachní prsa s rozmarýnemOpékáme, dokud nebude kůže vypečená a zlatá (5-8 minut), pak obrátíme. Smažíme další 3-5 minut, případně ho můžeme na chvíli dopéct v troubě –  záleží, jak moc máte rádi kachnu propečenou.

Smažení prsouMezitím, co se připravuje kachna na pánvi a brambory v troubě, můžeme připravit zálivku na salát – smícháme lžíci olivového oleje, lžíci (podle chuti) sirupu z agáve/medu, trochu vody, soli a limetkové šťávy. Touto směsí pak přelijeme salát, dobře promícháme a přihodíme pár granátových semínek.

Zálivka na salátBrambory se mezitím upečou dozlata.

Zapečené smetanové bramboryUpečená kachní prsa přendáme na talíř a z pánve slijeme většinu tuku. Přilijeme víno a necháme odvařit přípečky. Vyndáme rozmarýn.

Základ omáčkyJakmile je alkohol z vína odpařený, přidáme semínka z granátového jablka, trošku třtinového cukru a pokud máme, tak trochu vývaru (já přidala zamražený kousek). Ochutnáme a případně dosolíme dle potřeby.

Přidání granátových semínek a vývaruKachní prsa po odpočinutí rozkrájíme na tenké plátky a přidáme na talíř k bramborám a salátu.

Průběh servírování kachny

Přelijeme silnou šťávou z pánve.

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem a smetanovými bramboramiA můžeme si vychutnat se sklenkou výborného vína.

Sklenka Bordeaux

Jemné kachní maso, smetanové brambory a nasládlá omáčka s vinným podtónem a chutí granátového jablíčka.

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem a smetanovými bramboramiDvě Deci je podle mě velmi zajímavý způsob, jak ochutnávat nová vína a případně skvělá možnost, jak udělat někomu radost k Vánocům. Už se těším, jak bude chutnat druhá láhev. Nějaké tipy, jak využít dobrý Merlot? :)

19 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

19 komentářů

Michaela 22. 11. 2013 - 10.47

Wow to vyzera krasne.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.31

Díky, i chutilo! :)

Reply
Madla 22. 11. 2013 - 13.06

To je fakt nádhera! za takové jídlo by se nemusela stydět nejluxusnější restaurace. Báječné jídlo, elegantně naservírované, luxusní obrazová dokumentace. Já se můžu jít zahrabat…

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.32

Děkuju… :) Ale nené, nikam se nehrab! :D

Reply
westruše 22. 11. 2013 - 13.08

nááádherné, sliny mě tečou na klávesnici.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.32

Tak šup do kuchyně! :D

Reply
Veronika (Z ghetta blog) 23. 11. 2013 - 12.01

Meg, ty fotky!! Parada! Me jeste ceka vypit druhou flasku a taky napisu :) Dostala jsem je totiz v dobe kdy sem mela na tri tydny antibiotika, tak jem musela vyckavat :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.33

Juj, tak to nezávidím :) Tu druhou si zatím ještě schovávám :)

Reply
Anna 23. 11. 2013 - 12.58

Perfektní! Tu omáčku musím zkusit…sice chvíli po obědě, ale díky těm fotkám mám zase chutě :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.33

:D Tak snad bude chutnat :)

Reply
Kaya 23. 11. 2013 - 15.41

Kachní prsa bych si nechala líbit, už je to zas nějaká doba, co jsem je měla… :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.34

Ale měla jsem celkem problém je sehnat :)

Reply
Adriana 24. 11. 2013 - 0.39

Meg slinky mi tecu dolu bradou….toto absolutne dokonale…..aj recept aj fotky…..dufam, ze coskoro vyskusam

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.50

Díky, doufám, že bude chutnat :)

Reply
toffo 24. 11. 2013 - 0.40

Není nic dokonalejšího, než doplnit skvělé jídlo skvělým vínem. Miluju těžší červená vína. Místo sbírky tématických korků mám ty vyhlášené francouzské apelace položené v šesti dlaždicích na podlaze v kuchyni ;-).

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.52

Nemáš foto? Zajímalo by mě, jak to vypadá :)

Reply
Jana 24. 11. 2013 - 16.45

Dneska jsem vařila na oběd, místo normálního červeného jsem dala trochu portského (bylo zrovna doma po ruce) a moc mi chutnalo!

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.52

Super, jsem ráda, že se zadařilo! :)

Reply
Píše se o nás! Leden 2014 – Dvě Deci 23. 01. 2014 - 18.33

[…] Blog Meg v kuchyni […]

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít