Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

by Meg
19 komentářů

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom ho samozřejmě upíjím při jídle). Volba z došlého balíčku pak padla na Bordeaux, protože mě do očí uhodilo, že se hodí ke kachně – a na kachní prsa já měla chuť už hodně dlouho.

Domů přišel úhledně zabalený balíček, vystlaný slámou a bublikatou fólií, s doprovodnými materiály. Na jednom listu byl z každé strany popis vína, aby ho lidé mohli degustovat a správně rozpoznávat. Ke každému vínu je navíc video degustace, takže si můžete víno ochutnat virtuálně spolu s Jean Michel Delucem.

Dvě deci v krabiciV krabici byl také velmi příjemný vzkaz – držela jsem se ho :)

Vzkaz od Dvě DeciA tohle jsem objevila po rozbalení papíru.

Výběr vín od Dvě DeciNa řadu tedy přišlo Bordeaux…

La Roche Beaucourt 2010 - Château Pierrail

Korek do sbírky ;)

La Roche Beaucourt 2010 - Château Pierrail

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem se smetanovými bramborami

K tomuto receptu jsem dospěla postupnými nákupy – kachní prsa byla jasná, jen jsem ještě přesně nevěděla, co je bude doprovázet. Pak jsem ale prošla kolem regálu s ovocem a všimla si granátových jablíček za 13 korun… Bylo jasno :) Neuvádím množství u surovin, protože jsem vařila tak trochu od oka – no uvidíte sami.

Suroviny:

smetanové brambory:

  • brambory
  • Hermelín, Camembert nebo Brie – dle vaší chuti
  • smetana
  • sůl

kachní prsa:

salát:

  • směs listových salátů
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 – 1 lžíce sirupu z agáve/medu
  • limetková šťáva
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na tenké plátky a dáme vařit do osolené vody.

Brambory před vařenímNecháme je vařit asi pět minut, až změknou. Vodu slijeme a necháme je mírně zchladnout.

Uvařené brambory

Pokud je potřeba, kachní prso zbavíme kosti a očistíme, osušíme. Osolíme a opepříme.

Kachní prso

Připravíme si zapékací misky na brambory nebo jednu větší. Na dno dávám pečící papír, aby šly lépe z formy. Vše pak vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 200°C.

Vymazaná miska na bramboryNa dno dáme vrstvu brambor, na ni pak sýr. Zopakujeme.

Brambory se sýrem

Závěrečnou vrstvu brambor polijeme smetanou – já na tyhle zapékací formičky dala tři lžíce. A dáme péct do trouby.

Brambory se smetanouPřipravíme si granátové jablko – vyloupeme ho.

Granátové jablkoPánev rozpálíme na mírnějším plameni a kachní prso do ní vložíme kůží dolů. Jak pustí tuk, přidáme i větvičku rozmarýnu.

Kachní prsa s rozmarýnemOpékáme, dokud nebude kůže vypečená a zlatá (5-8 minut), pak obrátíme. Smažíme další 3-5 minut, případně ho můžeme na chvíli dopéct v troubě –  záleží, jak moc máte rádi kachnu propečenou.

Smažení prsouMezitím, co se připravuje kachna na pánvi a brambory v troubě, můžeme připravit zálivku na salát – smícháme lžíci olivového oleje, lžíci (podle chuti) sirupu z agáve/medu, trochu vody, soli a limetkové šťávy. Touto směsí pak přelijeme salát, dobře promícháme a přihodíme pár granátových semínek.

Zálivka na salátBrambory se mezitím upečou dozlata.

Zapečené smetanové bramboryUpečená kachní prsa přendáme na talíř a z pánve slijeme většinu tuku. Přilijeme víno a necháme odvařit přípečky. Vyndáme rozmarýn.

Základ omáčkyJakmile je alkohol z vína odpařený, přidáme semínka z granátového jablka, trošku třtinového cukru a pokud máme, tak trochu vývaru (já přidala zamražený kousek). Ochutnáme a případně dosolíme dle potřeby.

Přidání granátových semínek a vývaruKachní prsa po odpočinutí rozkrájíme na tenké plátky a přidáme na talíř k bramborám a salátu.

Průběh servírování kachny

Přelijeme silnou šťávou z pánve.

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem a smetanovými bramboramiA můžeme si vychutnat se sklenkou výborného vína.

Sklenka Bordeaux

Jemné kachní maso, smetanové brambory a nasládlá omáčka s vinným podtónem a chutí granátového jablíčka.

Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem a smetanovými bramboramiDvě Deci je podle mě velmi zajímavý způsob, jak ochutnávat nová vína a případně skvělá možnost, jak udělat někomu radost k Vánocům. Už se těším, jak bude chutnat druhá láhev. Nějaké tipy, jak využít dobrý Merlot? :)

19 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

19 komentářů

Michaela 22. 11. 2013 - 10.47

Wow to vyzera krasne.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.31

Díky, i chutilo! :)

Reply
Madla 22. 11. 2013 - 13.06

To je fakt nádhera! za takové jídlo by se nemusela stydět nejluxusnější restaurace. Báječné jídlo, elegantně naservírované, luxusní obrazová dokumentace. Já se můžu jít zahrabat…

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.32

Děkuju… :) Ale nené, nikam se nehrab! :D

Reply
westruše 22. 11. 2013 - 13.08

nááádherné, sliny mě tečou na klávesnici.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.32

Tak šup do kuchyně! :D

Reply
Veronika (Z ghetta blog) 23. 11. 2013 - 12.01

Meg, ty fotky!! Parada! Me jeste ceka vypit druhou flasku a taky napisu :) Dostala jsem je totiz v dobe kdy sem mela na tri tydny antibiotika, tak jem musela vyckavat :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.33

Juj, tak to nezávidím :) Tu druhou si zatím ještě schovávám :)

Reply
Anna 23. 11. 2013 - 12.58

Perfektní! Tu omáčku musím zkusit…sice chvíli po obědě, ale díky těm fotkám mám zase chutě :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.33

:D Tak snad bude chutnat :)

Reply
Kaya 23. 11. 2013 - 15.41

Kachní prsa bych si nechala líbit, už je to zas nějaká doba, co jsem je měla… :D

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.34

Ale měla jsem celkem problém je sehnat :)

Reply
Adriana 24. 11. 2013 - 0.39

Meg slinky mi tecu dolu bradou….toto absolutne dokonale…..aj recept aj fotky…..dufam, ze coskoro vyskusam

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.50

Díky, doufám, že bude chutnat :)

Reply
toffo 24. 11. 2013 - 0.40

Není nic dokonalejšího, než doplnit skvělé jídlo skvělým vínem. Miluju těžší červená vína. Místo sbírky tématických korků mám ty vyhlášené francouzské apelace položené v šesti dlaždicích na podlaze v kuchyni ;-).

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.52

Nemáš foto? Zajímalo by mě, jak to vypadá :)

Reply
Jana 24. 11. 2013 - 16.45

Dneska jsem vařila na oběd, místo normálního červeného jsem dala trochu portského (bylo zrovna doma po ruce) a moc mi chutnalo!

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.52

Super, jsem ráda, že se zadařilo! :)

Reply
Píše se o nás! Leden 2014 – Dvě Deci 23. 01. 2014 - 18.33

[…] Blog Meg v kuchyni […]

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc