Kachní stehýnka s červeným zelím

by Meg

Dnes přidávám recept na trochu svátečnější oběd v menší úpravě – pečená kachní stehýnka s červeným zelím. Původně jsem vařila podle receptu Michala Nikodema z Chef Gurmána, je trochu upravený podle momentální situace.

Budeme potřebovat:

Kachní stehýnka:

  • kachní stehýnka
  • tymián ( nejlépe čerstvý, poslouží ale i sušený)
  • česnek (stroužky vcelku i se slupkou)
  • kmín
  • med
  • sůl

Červené zelí:

  • červené zelí
  • 1-2 cibule
  • 2 jablka
  • krupicový nebo třtinový cukr
  • 100-200 ml červeného vína
  • kmín
  • červený vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • knedlíky dle chuti

nebo

  • brambory
  • kachní sádlo (nejlépe vypečené od stehýnek)
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup:

Den předem:
Kachní stehna (nebo čtvrtky) očistíme, opláchneme a osušíme. Dáme do pekáčku, posypeme solí (třeba hrubozrnou), kmínem (skoro nedávám, nějak mi nepřirostl k srdci :) ) a tymiánem. Přidáme česnek ve slupce a necháme odležet.

V den oběda:
Stehýnka očistíme od přebytečného koření (zejména soli), pokud chceme, odstřihneme konec stehýnek. Pekáček zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 160°C. Pečeme doměkka, 2-3 hodiny dle velikosti. Podle tučnosti můžeme přilít trochu vody.

Těsně před dopečením potřeme stehýnka medem a bez pokličky či alobalu jim doděláme křupavou kůrku.
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a jablka nastrouháme nahrubo. Na pánvi s trochou másla necháme zkaramelizovat cukr, přidáme cibuli a trochu másla, oleje, či sádla. Necháme cibulku změknout, přidáme zelí, promícháme  a přilejeme víno. Necháme podusit, po vyvaření přidáme jablka, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme kmín. Přikryjeme poklicí a necháme podusit, dle potřeby přidáme víno či trochu vody. Hotové zelí dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.
Brambory se dle původního recepty nakrájely na kostky a smažily se tak, v množství pro celou rodinu jsem část upekla v troubě na pečícím papíře (a místo kachny kuřecí stehýnka ) – vhodné pro nucenou dietu bez tuku. Zbytek brambor jsem povařila doměkka, slila vodu, rozmačkala, přidala trochu výpeku od masa a pečený česnek, dochutila a trochu provařila/smažila na pánvi, až vzniklo takové pyré, ze kterého se daly udělat nočky.

Snad jsem postup napsala srozumitelně, i přes trochu větší složitost se námaha určitě vyplatí, výsledek je báječný :)

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc