Zářijová výzva Odvážných kuchařů mě konečně donutila splnit další položku na mém pomyslném TODO listu – gnocchi. Jejich variant je mnoho a tou dnešní jsou bramborové.
Todd, who is The Daring Kitchen’s AWESOME webmaster and an amazing cook, is our September Daring Cooks’ host! Todd challenged us to make light and fluffy potato Gnocchi and encouraged us to flavor the lil pillows of goodness and go wild with a sauce to top them with!
Rozhodla jsem se na to jít zlehka a vyzkoušet si hlavně tyto bramborové “noky”. Takže jsem k nim počítala jen s lehkou omáčkou či spíš dochucením, které bylo na výběr – máslem, šalvějí a parmazánem. Ten tedy v mé variantě nahradil sýr Gran Moravia.
Bramborové gnocchi
Protože nás bylo na večeři málo, pustila jsem se do poloviční dávky ze 350 g brambor. Přepisuji ale původní recept na jídlo pro čtyři osoby.
Suroviny:
- 700 g škrobovitých brambor
- sůl a pepř
- 70-100 g hladké mouky, plus dle potřeby
- 1 vejce (dle libosti)
Postup:
Troubu rozehřejeme na 200°C a upečeme brambory doměkka, (trvá to asi hodinu), nebo je uvaříme ve slupce. Jakmile jsou uvařené, rozkrojíme je, aby mohla unikat pára. Jakmile jsou dostatečně zchladlé, aby s nimi šlo manipulovat, oloupeme je.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
Brambory nastrouháme najemno. Na dobře pomoučněném vále uděláme do brambor důlek a přidáme 35 g mouky a případně i vejce. Osolíme a opepříme. Lehce začneme zpracovávat a pokud je potřeba, přidáme další mouku.
Odkrojíme kousek těsta a dáme do vařící se vody, abychom zjistili, jestli už drží pohromadě. Ochutnáním taky zjistíme potřebu přidání další soli. Pokud se nok rozváří, zapracujeme ještě trochu mouky a opakujeme.
Těsto poté rozválíme do tenkého válečku a odkrojujeme kousky. Do každého z nich vryjeme vidličku, nebo je trochu promáčkneme prstem. Díky těmto prohlubním na nich bude lépe držet omáčka.
Gnocchi házíme do vody po malých dávkách. Poté, co vyplavou na povrch vody, je vaříme ještě 1 minutu (pokud těsto hodně řídne, tak je můžeme vyndávat skoro hned po vyplavání) a pak děrovanou naběračkou vybereme z hrnce.
Máslová omáčka se šalvějí a parmazánem
- 1 dávka bramborových gnocchi
- 4 lžíce (55 g) másla
- hrst čerstvých šalvějových lístků
- strouhaný Parmazán (nebo Gran Moravia)
Na středním plameni zahříváme máslo se šalvějí.
Jakmile začne máslo lehce hnědnout a šalvěj syčet, přidáme gnocchi.
Prohodíme a lehce opečeme noky, na talíři přidáme strouhaný sýr.
A užijeme si voňavou a hřejivou večeři v zamračený den.
Pokud máte více času, doporučuji důrazně počkat na vychladnutí brambor (nebo si je připravit den předem), protože pokud budete používat brambory ještě vlažné, těsto bude hodně řídnout a nutit k přidávání více mouky. Pak stačí gnocchi vařit kratší dobu. Je to stejné jako u našich bramborových knedlíků. Teda vlastně noků. Nebo jak tomu chcete říkat ;)
10 comments
Mňam, hned bych si dala, moc se ti povedly :)
Díky, byly mooooc fajn :)
Markét, bylo to moje první kuchařská výzva z Daring Kitchen, kterou jsem chtěla udělat. Jsem členem teprve 3 měsíce a nějak to nevychází plnit :) Gnocchi jsem dělala dýňové a ehm…foťák se uprostřed focení rozbil, takže výsledek nikde vidět nebude. T.
Jéééje, to je škoda! Dýně na zahrádce taky čeká na svou příležitost :)
Hmm, gnocchovala jsem celý minulý týden, začátek byl s ricottovými gnocchi s parmezánem a omáčkou z pečených rajčat, pak jsem gnocchi (tentokrát tvarohovo-bramborové) podávala s cizrnou na paprice. A teď na ně mám zase chuť, sakra!
Ale co, asi je brzy udělám, i s tou báječně jednoduchou omáčkou (než mi chcípne šalvěj :-)).
Ty tvoje fotky, to je prostě úžas!
Ty jo, tvoje variace znějí naprosto skvěle! Kam se na to hrabu s jednoduchostí… Díky!
Noky jsou super! Pořád chodím okolo toho receptu se šalvějí a nevím nevím, jestli by mi chutnal – stojí za to?
Já mám šalvěj ráda, proto mně chutnaly moc :) Záleží, jak jsi na tom ty s touhle bylinkou :) Pokud nevadí, tak určitě doporučuju :)
G’day! Congrats on completing the challenge, true!
Love your photos and wish I could try some of your gnocchi now too!
Cheers! Joanne
Viewed as Part of The Daring Kitchen Cooks Challenge Sept 2013
Thank you very much! :)