The Daring Cooks’ September 2013 Challenge: Potato Gnocchi

by Meg

Zářijová výzva Odvážných kuchařů mě konečně donutila splnit další položku na mém pomyslném TODO listu – gnocchi. Jejich variant je mnoho a tou dnešní jsou bramborové.

Todd, who is The Daring Kitchen’s AWESOME webmaster and an amazing cook, is our September Daring Cooks’ host! Todd challenged us to make light and fluffy potato Gnocchi and encouraged us to flavor the lil pillows of goodness and go wild with a sauce to top them with!

Rozhodla jsem se na to jít zlehka a vyzkoušet si hlavně tyto bramborové “noky”. Takže jsem k nim počítala jen s lehkou omáčkou či spíš dochucením, které bylo na výběr – máslem, šalvějí a parmazánem. Ten tedy v mé variantě nahradil sýr Gran Moravia.

Bramborové gnocchi

Protože nás bylo na večeři málo, pustila jsem se do poloviční dávky ze 350 g brambor. Přepisuji ale původní recept na jídlo pro čtyři osoby.

Suroviny:

  • 700 g škrobovitých brambor
  • sůl a pepř
  • 70-100 g hladké mouky, plus dle potřeby
  • 1 vejce (dle libosti)

Postup:

Troubu rozehřejeme na 200°C a upečeme brambory doměkka, (trvá to asi hodinu), nebo je uvaříme ve slupce. Jakmile jsou uvařené, rozkrojíme je, aby mohla unikat pára. Jakmile jsou dostatečně zchladlé, aby s nimi šlo manipulovat, oloupeme je.

Uvařené brambory

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.

Brambory nastrouháme najemno. Na dobře pomoučněném vále uděláme do brambor důlek a přidáme 35 g mouky a případně i vejce. Osolíme a opepříme. Lehce začneme zpracovávat a pokud je potřeba, přidáme další mouku.

Příprava bramborového těsta

Odkrojíme kousek těsta a dáme do vařící se vody, abychom zjistili, jestli už drží pohromadě. Ochutnáním taky zjistíme potřebu přidání další soli. Pokud se nok rozváří, zapracujeme ještě trochu mouky a opakujeme.

Těsto poté rozválíme do tenkého válečku a odkrojujeme kousky. Do každého z nich vryjeme vidličku, nebo je trochu promáčkneme prstem. Díky těmto prohlubním na nich bude lépe držet omáčka.

Tvarování

Gnocchi házíme do vody po malých dávkách. Poté, co vyplavou na povrch vody, je vaříme ještě 1 minutu (pokud těsto hodně řídne, tak je můžeme vyndávat skoro hned po vyplavání) a pak děrovanou naběračkou vybereme z hrnce.

Vaření gnocchi

Máslová omáčka se šalvějí a parmazánem

  • 1 dávka bramborových gnocchi
  • 4 lžíce (55 g) másla
  • hrst čerstvých šalvějových lístků
  • strouhaný Parmazán (nebo Gran Moravia)

Na středním plameni zahříváme máslo se šalvějí.

Máslo se šalvějí

Jakmile začne máslo lehce hnědnout a šalvěj syčet, přidáme gnocchi.

Gnocchi opečeme s máslem a šalvějí

Prohodíme a lehce opečeme noky, na talíři přidáme strouhaný sýr.

Bramborové gnocchi na másle se šalvějíA  užijeme si voňavou a hřejivou večeři v zamračený den.

Bramborové gnocchi na másle se šalvějí

Pokud máte více času, doporučuji důrazně počkat na vychladnutí brambor (nebo si je připravit den předem), protože pokud budete používat brambory ještě vlažné, těsto bude hodně řídnout a nutit k přidávání více mouky. Pak stačí gnocchi vařit kratší dobu. Je to stejné jako u našich bramborových knedlíků. Teda vlastně noků. Nebo jak tomu chcete říkat ;)

You may also like

10 comments

Jana 15. 09. 2013 - 20.17

Mňam, hned bych si dala, moc se ti povedly :)

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.05

Díky, byly mooooc fajn :)

Reply
Terezka 16. 09. 2013 - 10.55

Markét, bylo to moje první kuchařská výzva z Daring Kitchen, kterou jsem chtěla udělat. Jsem členem teprve 3 měsíce a nějak to nevychází plnit :) Gnocchi jsem dělala dýňové a ehm…foťák se uprostřed focení rozbil, takže výsledek nikde vidět nebude. T.

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.07

Jéééje, to je škoda! Dýně na zahrádce taky čeká na svou příležitost :)

Reply
Madla 16. 09. 2013 - 18.35

Hmm, gnocchovala jsem celý minulý týden, začátek byl s ricottovými gnocchi s parmezánem a omáčkou z pečených rajčat, pak jsem gnocchi (tentokrát tvarohovo-bramborové) podávala s cizrnou na paprice. A teď na ně mám zase chuť, sakra!
Ale co, asi je brzy udělám, i s tou báječně jednoduchou omáčkou (než mi chcípne šalvěj :-)).
Ty tvoje fotky, to je prostě úžas!

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.26

Ty jo, tvoje variace znějí naprosto skvěle! Kam se na to hrabu s jednoduchostí… Díky!

Reply
Kaya 16. 09. 2013 - 19.06

Noky jsou super! Pořád chodím okolo toho receptu se šalvějí a nevím nevím, jestli by mi chutnal – stojí za to?

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.29

Já mám šalvěj ráda, proto mně chutnaly moc :) Záleží, jak jsi na tom ty s touhle bylinkou :) Pokud nevadí, tak určitě doporučuju :)

Reply
Joanne T Ferguson 17. 09. 2013 - 6.14

G’day! Congrats on completing the challenge, true!
Love your photos and wish I could try some of your gnocchi now too!
Cheers! Joanne
Viewed as Part of The Daring Kitchen Cooks Challenge Sept 2013

Reply
Meg 17. 09. 2013 - 12.46

Thank you very much! :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc