Brokolice vařená v páře s maltézskou omáčkou a pomerančovým bulgurem

by Meg

Pokud vás nebaví pořád dokola zpracovávat brokolici do polévky nebo zapékanou se sýrem, vyzkoušejte tuto variantu s maltézskou omáčkou. Maltézská omáčka je v podstatě ochucená holandská omáčka, do níž patří krvavé pomeranče. Ty mají zrovna teď sezónu, ale pokud je neseženete, klidně použijte i ty normální. Čím sladší, tím více vám bude omáčka chutnat.

Jako přílohu můžete zvolit bulgur (= předvařená, nalámaná pšenice), kuskus, nebo třeba i vařené brambory. Já do bulguru zamíchala kousky pomerančů a do omáčky přidala jen šťávu z nich. Pokud byste například chtěli tuto omáčku uvařit k rybě, doporučila bych uvařit filet z nějaké jemné ryby na páře nebo ho upéct a omáčku k němu podávat. V tomto případě bych pak kousky pomerančů přidala do omáčky a k rybě podávala třeba vařené brambory.

Suroviny:

Uvedené množství postačí na 4-6 porcí, podle toho, jak velké porce jste zvyklí večeřet / obědvat. Pokud máte hodně kyselé pomeranče, do omáčky nemusíte dávat všechnu šťávu, aby sama omáčka nebyla ve výsledku moc kyselá.

bulgur:

  • 250 g bulguru
  • cca 600 ml vody
  • kousek másla
  • snítka tymiánu
  • sůl, pepř
  • filety ze třech krvavých pomerančů
  • mletá sladká paprika

brokolice s omáčkou:

  • šťáva ze třech filetovaných pomerančů
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř
  • cca 1 kg brokolice

Postup:

Bulgur připravíme podle návodu – já ho většinou na začátek dobře propláchnu.

Bulgur k propláchnutí

Zalijeme ho vodou v určeném poměru (pro mě cca 600 ml vody na 250 g bulguru), přidáme trochu soli, kousek másla a větvičku tymiánu. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut, poté z něj vytáhneme větvičku tymiánu a necháme přiklopený dojít. Dá se takto uvařit i v rýžovaru nebo multifunkčních hrncích, které mají funkci na vaření rýže, pokud máte rádi bulgur měkčí.

Vaření bulguru

Mezitím, co se vaří bulgur, vyfiletujeme pomeranč. Na prkénku z něj okrájíme slupku, nevadí, že na ní zůstanou kousky dužiny, později z nich vymačkáme šťávu.

Filetování pomerančůPomeranč vezmeme do jedné ruky a do druhé menší ostrý nůž, kterým vedeme řezy podle slupek jednotlivých dílků, abychom z nich vykrojili čisté dílky. Vše děláme nad miskou, která zachytí šťávu.

Filetování pomerančů

Takto vypadají dílky pomeranče. Z okrájených slupek také vymačkáme šťávu do misky.

Filetování pomerančů

Brokolici omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky, které dáme vařit na páru. Mělo by jim stačit cca 20 minut, pro jistotu ji radši po této době ochutnejte.

Brokolice připravená k vaření

Uvařený bulgur dochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Vmícháme do něj vyfiletované kousky pomeranče, nakrájené na půlky. Mísu překryjeme alobalem, aby bulgur ještě chvíli vydržel teplý.

Ochucení bulguru

Připravíme si suroviny na omáčku – žloutky, pomerančovou šťávu, kterou přecedíme, a máslo. To rozehřejeme, abychom ho mohli do omáčky pomalu nalévat.

Suroviny na omáčkuŽloutky s pomerančovou šťávou dáme do ohnivzdorné misky nad vodní lázeň. Začneme je spolu šlehat.

Žloutky s pomerančovou šťávou

Směs začne pěnit a poté i houstnout, ochutíme ji solí a pepřem.

Našlehané žloutky

Do houstnoucí směsi po troškách přiléváme rozpuštěné máslo.

Pomalé přilévání másla do omáčky

Výsledná omáčka je hladká a hustá a je vidět, že hezky kryje rubovou stranu lžíce. Ještě ji ochutnáme a případně doladíme solí a pepřem.

Hotová maltézská omáčka

Brokolici rozdělíme na talíře a přelijeme ji omáčkou.

Brokolice s maltézskou omáčkou

Podáváme k ní ochucený bulgur.

Brokolice vařená v páře s maltézskou omáčkou a pomerančovým bulgurem

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc