Letos jsem dostala šanci vyzkoušet si silvestrovské pohoštění o malou chvíli předem. Naskytla se mi díky Tescu a jejich produktům Tesco Finest – a jsem za tuto šanci opravdu ráda. Hned na Vánoce jsem totiž začala být nemocná a od té doby jsem se doma moc nemohla realizovat. Staral se o mě manžel (a já jsem mu za to neskonale vděčná) a já jsem si toho moc v kuchyni ani nestihla vyzkoušet. Mám ale natrénováno – těsně před Vánoci jsem totiž přichystala celý stůl lahůdek, které si na Silvestra můžete nachystat i vy.
Na tomto stole naleznete lahůdky převážně masové (přeci jen se k těm převážně bujarým oslavám velmi hodí), ale i bezmasé, ba také sladké. Pokud si je nachystáte den dopředu, budete na Silvestra v úplném klidu, můžete si je ale také nachystat i přímo v den oslavy, pokud začnete ráno, stíháte to i s nákupem. Díky řadě Tesco Finest, která obsahuje i skvělé sýry, uzeniny a různé druhy pochutin, například nákladaných oliv nebo různých chutney a omáček, můžete skvělé občerstvení vykouzlit i za malou chvilku – viz níže.
Přípravy předem
Na přípravu roastbeefu potřebujete nejvíce času – ale toho aktivního, staráním se o něj, strávíte jen chvíli. Upéct doma růžovoučký roastbeef není vůbec problém, nejsnadnější je ovšem mít teploměr, který se dá zapíchnout do masa a péct spolu s masem, nebo rovnou trouba s teplotní sondou. Jinak je to vždy o kombinaci kvality a velikosti masa a toho, jak vám peče trouba. Plus vaše zkušenost poznat upečenost masa pohmatem – já rozhodně nedám na změření teploty dopustit :)
Roastbeef s dijonskou hořčicí
- cca 1 – 1,3 kg hovězí roštěné
- řepkový olej
- sůl, pepř
- Tesco Finest Dijonská hořčice s bílým vínem (2 lžíce)
- 1 lžíce Worcesterové omáčky
- čerstvě mletý pepř
k podávání:
- Tesco Finest Dijonská hořčice s bílým vínem
- nakládáná zelenina, olivy apod.
- čerstvé pečivo
Maso dobře očistíme – odstraníme z něj veškeré blány a přebytečné kousky tuku.
Potřeme ho ze všech stran olejem a ze všech stran také velmi dobře osolíme.
Takto připravené maso zabalíme do sáčku a dáme ho do lednice alespoň na dvě hodiny, nebo přes noc.
Silnostěnnou pánev si rozpálíme a maso po obvodu dobře opečeme (max minuta až dvě na jedné straně).
Opečené maso vyndáme z pánve na talíř a připravíme si hořčici.
Dvě lžíce hořčice smícháme v misce se lžící Worcesterové omáčky, přidáme čerstvě mletý pepř a dobře rozmícháme.
Maso po obvodu ze všech stran dobře touto směsí potřeme. Dáme ho do zapékací mísy, lehce vytřené olejem. Troubu předehřejeme cca na 100°C a pečeme, dokud vnitřní teplota masa neukáže 60 – 65°C . Teplota 60°C vyústí ve velmi růžové, šťavnaté maso, teplota blížící se 65°C znamená maso stále ještě růžové ale už více upečené.
Maso po vyndání z trouby necháme odpočinout (nebo úplně vychladnout) a poté krájíme na tenké plátky, které podáváme s kyselou zeleninou a hořčicí.
Pikantní vepřové kuličky
- 500 g vepřového mletého masa z plece (Tesco)
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 – 3 lžíce sladké sojové omáčky
- chilli dle chuti
- sůl a pepř
k podávání:
- Tesco Černé olivy bez pecky
- Tesco Finest Cibulky v octovém nálevu
- drobné pikantní okurky (např. Corničonky s chilli)
- Tesco Finest Chilli omáčka
- HP Omáčka
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, strouhanku, sladkou sojovou omáčku a sůl, pepř a chilli dle chuti. Hmotu dobře propracujeme a můžeme utvořit zkušební kuličku, kterou “uvaříme” v mikrovlnce pro zjištění chuti. Dochutíme dle potřeby.
Z masa vytvoříme kuličky.
Ty osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji…
… a dáme je na plech s pečicím papírem. Při 150°C dopečeme dle potřeby. Necháme zchladnout.
Připravíme k nim nakládanou zeleninu dle chuti – já vybrala drobné zelené pálivé okurky, maličkaté cibulky nakládané ve vinném octu (Tesco Finest, a že ty se jim opravdu povedly) a černé olivy.
Masové kuličky napícháme na párátka nebo ozdobné špejle s oblohou dle chuti.
K podávání jsem vybrala Chilli a HP omáčku.
Obě byly ke kuličkám naprosto fantastické. Ta chilli je dost sladká, hodí se skvěle i k výrazným sýrům. A HP omáčka je zase perfektní k jakémukoliv masu.
Domácí cizrnový hummus se zeleninou
- 1 plechovka cizrny
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- římský kmín dle chuti
- chilli dle chuti
- sůl, pepř
k podávání:
- mletá paprika
- Tesco kukuřičné tortillové lupínky
- čerstvá zelenina – okurka, mrkev, paprika
Cizrnu i s většinou vody z konzervy dáme do mixéru, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a trochu římského kmínu, soli, pepře a chilli. Rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu vody nebo oleje a hlavně dochutíme dle potřeby.
Hummus dáme do misky a posypeme mletou paprikou. Podáváme ho s proužky čerstvé zeleniny a nebo také s tortillami a pečivem.
Co vše se dá nachystat během okamžiku
Jedním z nejsnadnějších druhů pohoštění je sýrové a uzeninové prkénko. S řadou Tesco Finest jsme rozhodně nešlápli vedle. Vše jen vyndáte z lednice, naaranžujete (pokud máte, tak třeba na nějaké hezké prkénko) a doplníte čerstvým ovocem nebo chutney dle chuti.
Sýrové prkénko
- Tesco Finest Camembert
- Tesco Finest Cheddar
- Tesco Finest Morbier
k podávání:
- Tesco Finest Chutney s karamelizovanou červenou cibulí
- hroznové víno
- sladké hrušky
- vlašské ořechy
Sýry jen nakrájíte na kousky a rozmístíte na prkénko. Nejlepší je rozkrájet jen část z nich a u prkénka nechat nůž, se kterým si případně budou hosté dále sami pomáhat.
Uzeninové prkénko
- Tesco Finest Chorizo
- Tesco Finest Královský salám
- Tesco Finest Parmská šunka
- Tesco Finest Šunka od kosti
k podávání:
- Tesco Finest Mangové chutney
Postupujeme stejně jako u sýrů :) Uzeninu jen rozložíme na prkénko, dle potřeby rozkrájíme (např. chorizo).
K sýrům i uzeninám přidáme chutney a dáme vše na stůl.
Chuťovky k doplnění
Ke všemu, co jsem na stůl na chystala, se báječně hodila čerstvá i nakládaná zelenina. Využila jsem papriky, okurku a mrkve, které se podávaly k hummusu, stejně jako olivy, cibulky a okurky, které se napichovaly na špízky s masovými kuličkami. Ale ty nejlepší z věcí Tesco Finest, které jsem ochutnala, měly teprve přijít.
- Tesco Finest Halkidiki & kalamata vypeckované olivy
- Tesco Finest Olivy plněné chilli papričkami
- Tesco Finest Mix grilovaných paprik se sušenými rajčaty a olivami
Musím tedy říct, že zejména druhý a třetí bod z předchozího seznamu mě prostě dostaly na kolena. Snad odjakživa miluju olivy plněné papričkami, a to i ty úplně obyčejné, z nejlevnějších balení. Ale když jsem ochutnala tyhle… no prostě ten rozdíl je tak neskutečně znát, že pro tyhle olivy si do Tesca dojdu znova. A nebudu při tom váhat. No a ten mix paprik a rajčat a oliv?! Papriky i rajčata dodaly směsi báječnou sladkost a olivy tak ztratí takovou tu hořkost, která některým lidem může vadit. Tenhle mix doporučuju všema dvaceti!
Něco sladkého na závěr
O Silvestru se toho většinou moc sladkého nesní – doma má každý ještě zbytky vánočního cukroví, případně je právě z jeho jezení přes svátky přeslazený. A k tomu silvestrovskému pití se přeci jen hodí masový nebo sýrový základ do žaludku :) Proto jsem vyzkoušela jen dva drobné sladké kousky.
- Tesco Finest máslové sušenky
- Tesco Finest Karamelový popcorn s kokosem a mangovou příchutí
A musím tedy říct, že zejména ten popcorn, ten mě uchvátil :) Miluju totiž kokos a spolu s mangem to bylo skvělé kombo – navíc jen tak lehounce pálilo po chilli… Pecka!
A jak to vše zkombinovat dohromady?
Musím se přiznat, že mám nejradši stoly, na kterých je různé občerstvení a člověk si prostě vybere, na co má zrovna chuť.
Postupně vše nanosíme na stůl a ideálně blízko sebe dáme věci, které k sobě patří. Jako například pikantní vepřové kuličky, i s omáčkami, do kterých se dají namáčet.
Nebo pečený roastbeef s dijonskou hořčicí a kyselou zeleninou.
Nebo cizrnový hummus s čerstvou zeleninou a tortillovými lupínky.
A k tomu všemu sýrovo – uzeninové prkénko.
Různé druhy oliv.
A také sladkého.
Všechno to dohromady tvoří jeden velký, úžasný, rautový stůl. Musím říct, že jsem některé produkty Tesco Finest už znala i kupovala, ale některé jsem ochutnala poprvé. A rozhodně ne naposledy. Ty olivy zůstanou v mé hlavě asi ještě dost dlouho (teda minimálně do příští návštěvy Tesca :D ) a popcorn jakbysmet. Jo a taky i ty cibulky… A jemňoučká parmská šunka… a pikantní chorizo… a ty sýry… chápete mě, že jo?