Mezi novými těstovinami Adriana, které jsem doma zkoušela, byly i bezlepkové těstoviny. Občas bezlepkově vařím, když zkouším, jestli se mi třeba nezlepší problémy s kůží (i když oficiálně podle testů by mi lepek vadit neměl). Musím uznat, že mi je občas bez něj líp, ale po nějaké době mi stejně zase začne enormně chybět klasické bílé pečivo :)) Když jsem ale jednou bezlepkové období dodržovala, začaly mi hodně chybět těstoviny. V obchodech jsem narazila na nějaké kukuřičné, které nebyly špatné, ale chuťově to nebylo úplně ono.
Teď jsem měla možnost vyzkoušet těstoviny Adriana. Jsou vyrobené z přirozeně bezlepkových potravin – z kukuřice, rýže a quinoy (merlíku čilského).
Pracuje se s nimi úplně stejně dobře jako s běžnými těstovinami a hlavně jsou vynikající i na chuť – pokud je někomu předložíte a neřeknete mu, že se jedná o bezlepkové těstoviny, pravděpodobně vůbec nezaznamená rozdíl. Pro bezlepkáře jsou tyto těstoviny skvělou volbou, protože se vyrábí v čistě bezlepkovém závodě.
Bezlepkové těstoviny Adriana se zeleninovou topinkovou směsí
Penne jsem připravila se zeleninovou topinkovou směsí, kterou jsem doma nedávno zavařovala. Trocha námahy při přípravě se rychle zúročí ve chvílích, kdy si člověk potřebuje nachystat jídlo co nejrychleji. Pokud máte nějakou podobnou směs doma zavařenou, určitě vám vykoná minimálně stejně dobrou službu. Pokud se chcete inspirovat, recept najdete níže v článku.
Suroviny:
- bezlepkové těstoviny Adriana (penne)
- zeleninová topinková směs s grilovanou cuketou a lilkem (recept viz níže)
- černé olivy
- čerstvý nebo i jiný sýr dle chuti
Postup:
Odvážíme si těstoviny – na jednu porci (podle velikosti) můžeme počítat 60 – 80 gramů.
Vodu v hrnci přivedeme k varu a osolíme ji. Těstoviny vaříme podle návodu na obalu, 8 – 9 minut.
Před koncem vaření si odebereme naběračku vody z těstovin.
Rozehřejeme si pánev a dáme na ni zeleninovou směs.
Do sklenice od zeleninové směsi nalijeme vodu z těstovin, sklenici uzavřeme a trochu s ní zatřepeme, abychom využili veškerý obsah. Vodu vlijeme do pánve k zelenině.
Uvařené těstoviny slijeme.
Přidáme je k zeleninové směsi do pánve a dobře spolu prohřejeme a promícháme.
Můžeme podávat i takto samostatně.
Ale já jsem měla doma nachystaný čerstvý sýr, tak jsem ho k těstovinám přidala.
Spolu s nakrájenými olivami.
Díky tomu, že jsem měla doma připravenou zavařenou zeleninovou směs, byla příprava večeře otázkou 15-20 minut.
Rychlá letní večeře, která je naprosto skvělá, vhodná pro vegetariány a ještě k tomu i bez lepku.
Zeleninová topinková směs s grilovanou cuketou a lilkem
Kouzlo této směsi tkví v tom, že nemusíte vůbec řešit přesné poměry a množství zeleniny si můžete přizpůsobit dle vlastních možností a chutí. Do závorky uvádím, kolik jsem čeho při výrobě této směsi použila já.
Suroviny:
- rajčata (cca 10 středních až větších)
- různobarevné silnostěnné papriky (5 ks)
- cibule (3 velké)
- lilky (2 střední)
- cukety (3 menší)
- olivový olej
- červený balzamikový ocet (cca 50 ml)
- hnědý cukr (cca 2 lžíce)
- sůl, pepř, chilli, bylinky (tymián, bazalka, oregano… dle chuti)
Postup:
Rajčata nakrojíme do kříže a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli snáze oloupat.
Cibuli nakrájíme na nudličky a dáme ji opéct na olivový olej do většího hrnce.
Lilek nakrájíme na kolečka, pokapeme ho olivovým olejem a lehce osolíme. Poklademe ho na plech vyložený pečícím papírem a v troubě ugrilujeme dozlatova (podle potřeby v průběhu obrátíme).
K opečené cibuli přidáme do hrnce proužky paprik.
Ugrilovaný lilek vyndáme z trouby a stejným způsobem nachystáme cuketu.
Rajčata zbavíme slupek a semínek, necháme jen pevnou dužinu.
Nakrájíme je na proužky a přidáme k paprikám a cibuli.
Ke směsi přidáme ocet a cukr, lehce osolíme, opepříme a podle chuti přidáme bylinky a chilli.
Ugrilovanou cuketu vyndáme z trouby a spolu s lilkem ji nakrájíme na proužky.
Zeleninovou směs v hrnci necháme svařit tak, aby cibule i papriky byly měkké a směs nebyla zbytečně vodnatá. Pak do ní přidáme grilovanou zeleninu. Dobře promícháme a ochutnáme, podle chuti přidáme sůl, pepř, bylinky nebo chilli.
Zeleninovou směs dáme do sklenic, dobře upěchujeme, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek, a vrch zalijeme olejem. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut.
Tuto směs jsem zavařila kvůli topinkám, které pak představují jednu z nejjednodušších večeří vůbec, ale k těstovinám byla naprosto fantastická. Dala by se použít i jako příloha k masu, takže je název vlastně možná zavádějící :)
2 comments
Recept vypadá úžasně. Kde prosím koupím červený balzamikový ocet.
Máš i jiné recepty na zavařování zeleniny? Děkuji. Tento blog je super.
E
Díky, červený balzamikový ocet jde koupit ve většině supermarketů. Jinak další recepty jsou např. tady: https://megvkuchyni.cz/tag/zavarovani/