Deset deka pochoutkového a dva rohlíky k tomu.
Ať už jste zažili kelímky papírové nebo plastové, nebo třeba tácky, určitě jste si někdy podobně pochoutkový salát kupovali. Jeden z nejoblíbenějších salátů, který jsme kupovali v mlíčňáku nebo lahůdkách…
Dlouho jsem ho neměla, a když jsem pak přišla do jednoho obchodu a viděla tam ten částečně oschlý a částečně slizký salát, ani se mi ho nechtělo zkoušet. A tak jsem zapátrala. V knize Receptury studených pokrmů je uvedený klasický recept na 10 kg pochoutkového salátu, tak, jak jsme ho znali. Uvádím pro jistotu množství na cca 1 kg salátu :)
Pokud se vám nechce dělat s domácí majonézou ze syrových žloutků, použijte nějakou dobrou kupovanou (ne moc ochucenou), ale já na tu domácí rozhodně nenechám dopustit. Díky použití tyčového mixéru je její příprava velmi snadná.
Suroviny:
majonéza:
- 3 žloutky
- 300 – (váha těch tří žloutků) g oleje (kolem 250g)
- lžička bílého vinného octa
- půl lžičky hořčice
- špetka soli
- špetka cukru
salát:
- 400 g dobrého šunkového salámu
- 180 g nakládaných okurek
- 60 g konzervovaného hrášku
- 30 g cibule
- 300 g majonézy (viz výše)
- 6 g octa
- 10 g cukru
- 8 g worcesteru
- 5 g soli
- 20 g hořčice
- mletý černý pepř
Postup:
Žloutky dáme do vysoké, úzké nádoby (od ponorného mixéru) a zvážíme je. Rozdíl mezi nimi a 300 bude váha oleje, který budeme do majonézy přidávat.
Ke žloutkům přidáme lžičku octa, půl lžičky hořčice, špetku soli a špetku cukru.
Na tyto suroviny nalijeme olej, takže výsledné majonézy bude 300 g. Do nádoby vložíme ponorný mixér, zapneme ho na maximum a necháme tak dvě vteřiny běžet, poté ho pomaličku táhneme nádobou nahoru.
Vznikne nám takováto krásná, hustá majonéza.
Šunkový salám nakrájíme na nudličky, stejně jako okurku. Přidáme hrášek a nakrájenou cibulku. Tu nakrájíme velmi na jemno a nejlépe ještě vložíme na sítko a přelijeme vroucí vodou. Tak se zbaví té největší palčivosti.
Do majonézy odvážíme všechno koření (černý pepř dáme buď na špičku nože a nebo ještě lépe otočíme několikrát mlýnkem) a promícháme.
Majonézu přidáme k ostatním surovinám a dobře promícháme.
Salát necháme odležet v lednici a můžeme podávat.
Jak jinak, než s rohlíkem a petrželkou ;)
9 comments
Souhlas, skvělý salát. Receptury mám také doma a ujíždíme na klasickém socialistickém vlašáku! Jako nejvhodnější šunkový salám doporučuji z Makra – prodávají šunkáč vyrobený podle receptury z roku 1977 a obsah vepřového masa je 82%, hovězího 7% – celkem 89% masa!
Vlašák mám taky na seznamu k večeři! Tak jestli se dostanu do Makra, tak se po něm podívám :)
Díky za super recept, opět moc ráda vyzkouším, saláty dělávám, hodně mě zaujal recept na majonézu, tento neznám, dělám z celého vajíčka a oleje + pepře a sůl. Díky za další skvělou inspiraci. Krásný den. Bohunka
My doma občas taky děláváme z celého vajíčka (dělává ji tak můj děda), tak nějak to střídám :)
Tak jsem udělala, drahá polovička byla nadšená. Jen tu majonézu ne a ne udělat, po dvou zmařených pokusech jsem holt vytáhla tu tescovou z lednice :-( ale i tak to bylo výborné…
Jé tak to mě mrzí! Mně se tato majonéza povede snad vždycky, jediné, co mě napadá, jestli nebyla vajíčka příliš vychlazená a jestli neměla s olejem příliš rozdílnou teplotu, jestli by to nemohlo udělat problém… Já je popravdě většinou používám hned z lednice, ale možná by stálo za to zkusit je nechat chvíli v pokojové teplotě…
[…] salát (recept zde, do této formy jsem použila cca menší polovinu […]
Nevím, jak vy, ale zaručeně do toho nepatří hrášek, nechápu proč do všeho češi se… hrášek… ani v kelímku za starých dob nikdy nebyl hrášek … proberte se
Dobrý den, děkuji vám za názor. Jak jsem v receptu uvedla, pochoutkový salát je dělaný podle receptu z knihy Receptury studených pokrmů (rok vydání 1976) a ten hrášek je v něm uvedený.