Nevím jak je to u vás, ale pro mě s Vánoci přichází většinou také čas uzeného lososa. Koupím si (větší) balíček, a pak si ho dávám na všechny možné způsoby. Letos jsem se vydala trošku jinou cestou. Lososa jsem si sice z obchodu přinesla, ale syrového. A začala jsem hledat recepty na to, jak si ho naložit.
Přesně tak, na řadu přišel Gravad Lax, nebo gravlax. Prostě losos marinovaný v soli, cukru a kopru, případně dalších ingrediencích. Ve středověku si ho prý připravovali rybáři, kteří ho nasolili a zakopali do písku nad úroveň přílivu. Odtud slova gravlax (hrob-losos), pohřbený losos. (wikipedia)
Koupila jsem si menší kousek, protože u nás syrové rybě fandím tak akorát já a děda. Recept je takový menší mix z internetu, ale je velmi jednoduchý a účinný.
Suroviny:
gravlax:
- 1 kg filetu z lososa, i s kůží
- 300 g soli (nejlépe hrubé mořské)
- 100 g cukru
- nasekaný kopr (cca hrst)
- trocha kůry z citronu
omáčka:
- 2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce nasekaného kopru
- sůl, pepř
Postup:
Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme.
V misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Někdo přidává i alkohol, například vodku, ale není zapotřebí. Neradím použití citronové šťávy, losos by mohl zbělat.
Do sáčku dáme polovinu marinády.
Na ni položíme lososa a zasypeme zbylou marinádou.
Sáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme (na cca 300 gramový kousek stačila krabice mléka, jinak bych radila použití většího prkénka a naskládání např. sklenic s okurkami apod). Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho přijdeme do lednice otočit.
Před podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak si prostě pořádně zašejkrujeme – vše se krásně spojí a vznikne hustší, hladká omáčka.
Balíček s lososem vyndáme z ledničky. Většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso – filet více zčervenal a ztvrdnul.
Rybu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme.
Pokud jsme dali první den málo kopru a chceme, aby ještě nějaký na lososu byl, tak ho můžeme posypat.
A zešikma krájíme tenké plátky, které prostě skrojíme z kůže, takže si s ní nemusíme dělat starosti.
Nakrájené kousky masa můžeme servírovat samostatně, přelité omáčkou.
Anebo si připravíme kousek oblíbeného pečiva.
A lehce osolená míchaná vajíčka.
A skvělý chlebíček je na světě… Teď už jde jen o to, jestli zůstane jen u jednoho – a jestli se vůbec budete chtít dělit. Ale pokud se chcete blýsknout například na silvestrovské párty, tohle je ideální řešení. Lososa můžete rozložit na větší talíř, pokapat omáčkou a nechat hosty, aby si nabírali dle chuti. Anebo ho přidat na malé jednohubky… Která varianta je podle vás lepší? :)
Doufám, že jste si užili klidné a pohodové vánoční svátky a přeji vám vše nejlepší do roku 2014! Ať se daří v kuchyni i v celém životě a plní se vám přání :)
18 comments
wau, na gravlax se chystám snad od dob, kdy jsem se začala zajímat o vaření, až se do něj konečně pustím, určitě mrknu k tobě, bezva podrobný návod :-)
Budu ráda, když se povede :)
To vypadá parádně:)
A i chutnalo! :)
Paráda, jen u nás by neprošel ten kopr! Manžel byl onehdy služebně ve Švédsku, byl nadšen množstvím ryb kdekoli se stravoval, ale jen do okamžiku, než zjistil, že skoro všude je kopr – ten totiž nesnáší! Ale asi ho zkusím vynechat!
Přeji veselého Silvestra a vše nej do novéo roku 2014!
Já ho dřív taky vůbec nejedla, kopračka bylo něco nemyslitelného… až losos mě nějak přesvědčil :)) I tobě vše nej do nového roku!
Marinovaného lososa jsem měla naposledy ve Švédsku…tady na něj nějak nemám odvahu…Perfektní návod, aspoň budu mít zábavu na dlouhé zimní večery :D
Zase tolik času to nezabere :D
Super návod, který vypadá velice jednoduše a přitom výsledek je úplně úžasný. Jen si říkám, kde já seženu čerstvého lososa. To se dělá, takhle člověka navnadit? Asi bych ho i mírně zaudila v hrnci, uzeného lososa totiž fakt zbožňuju.
No jo, to uzení, to je fakt… :) Taky ho miluju :)
Moc diky za super jednoduchy a vynikajici recept:). Jinak vzkaz pro Madlu: lososa cerstveho objednavam od http://www.pratelelososa.cz. Je vzdy vynikajici, zavazeji mesta po republice jednou mesicne.
Já díky za ozkoušení :)
Dobrý večer, mohu doporučit?!? Vynikající !!!
Super :)
Dobrý den, pravděpodobně takhle připraveného lososa jsem měl nyní na firemním večírku a byl naprosto fantastický. Hledal jsem recept a asi jsem ho našel zde :). Nebo se dá připravit ještě nějakým podobným způsobem. Med, kopr, hořčice v tý omáčce byly, co si pamatuju od kuchaře :).
Tento recept se dá trochu obměňovat, ale základ bude asi vždy podobný :-)
Recept je výborný, právě vyzkoušeno, tak uvidíme co řeknou odpoledne hosté. Díky! ;)
Jak to dopadlo u hostů? :)) Já si ho brzy budu muset zopakovat :)