A konečně je to tu – housky bychom měli nachystané, slaninu dovnitř hamburgerů taky, zbývá už jen to nejpodstatnější. Koupit maso, zeleninu, nachystat omáčky a můžeme brzy skládat hamburger podle naší chuti.
V hamburgeru je samozřejmě to nejdůležitější maso. Dbala jsem doporučení, která jsem dostala z několika stran. Namlela jsem ho doma, abych měla jistotu, že do hamburgerů přijde to nejlepší a přidala jsem i bůček, aby bylo správně šťavnaté. Pak už jsme jen přidali vše, o čem jsme si mysleli, že by mohlo být v hamburgeru skvělé…
Suroviny na sestavení hamburgeru:
- maso (libové hovězí a vepřový bůček v poměru cca 3:1)
- hamburgerové housky
- sýr (ideálně cheddar, popř. dle vlastní chuti – u nás ementál)
- omáčky (u nás BBQ a ze zakysané smetany)
- salát
- rajčata
- červená cibule
- kyselá okurka
- slanina
- cibulová marmeláda
- hranolky
Postup:
V poměru 3:1 jsem koupila libové hovězí maso (přední) a vepřový bůček, který zaručil šťavnatost.
Bůček jsem zbavila kůže.
A oboje maso jsem pomlela (bůček nadvakrát).
Ochutila jsem ho solí, pepřem, worcesterovou omáčkou a trochou chilli omáčky.
Všechno maso jsem pořádně prohnětla a ochutnala. Pokud se bojíte syrového masa, tak si udělejte kuličku a dejte ji do mikrovlnky. Maso se uvaří za chviličku a stav dochucení tak můžete rychle zkontrolovat. Ochucené mleté maso jsem pak dala do druhého dne odležet do lednice.
V den konání akce jsme všechny přísady rozložili na stůl. Co se týče omáček, pro případné zvědavce napíšu recept na obě. Barbecue omáčka je z kuchařky Maso (edice Apetit) a tu ze zakysané smetany dělám už několik roků podle sebe.
Barbecue omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- drcené chilli
- 400g krájených rajčat v plechovce
- 85 g tmavého třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného nebo sladového octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek pokrájený na plátky a trochu chilli. Po chvilce přidáme rajčata, cukr, ocet a worcesterovou omáčku. Necháme bublat asi 30 minut a potom ji rozmixujeme ponorným mixérem, dosolíme podle chuti a necháme vychladnout.
Omáčka ze zakysané smetany
- kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 2-4 lžíce sladké chilli omáčky
- sůl, pepř, worcester, jarní cibulka
Zakysanou smetanu smícháme s majonézou, chilli omáčkou a dochutíme solí, pepřem a worcesterem. Přidáme na tenké plátky nasekanou jarní cibulku a necháme vychladit.
Maso jsem vyndala z lednice a rychle jsme z něj na začátku akce vytvarovali placky, aby mělo možnost se trochu adaptovat na pokojovou teplotu a neudrželo na pánvi moc velký šok. Odpočinulo si asi hodinku a potom už zamířilo na pánev.
Přemýšlím, jak dlouho jsme je smažili – asi 4-5 minut z každé strany, ale přiznám se, že jsem je dělala od pohledu (podle stavu na téhle fotce soudím, že tak za dvě minuty jsem je otáčela na druhou stranu). Ke konci jsem na ně položila plátek sýra. Přesunula jsem je na talíř a nechala odležet asi 5 minut.
Mezitím, co se dělalo maso, se opekly i housky, a potom už je každý dostal na talíř, aby si mohl stvořit vlastní nejlepší hamburger/cheeseburger.
Tak na ten můj třeba putovala barbecue omáčka, i ta ze zakysané smetany.
Salát, rajče, červená cibule.
Případně doplněno hranolkami pečenými v troubě pro autentičtější zážitek. Bohužel nebyl čas připravovat domácí, ale pevně věřím, že příště už budeme vědět co a jak a podaří se nám harmonogram rozvrhnout lépe :)
Každý si mohl k masu přidat co chtěl, a stvořit právě tak svůj dokonalý hamburger. Housky neměly chybu, maso bylo šťavnaté a chutě oblohy se s ním krásně doplňovaly. Myslím, že jsme takovou párty nepořádali naposledy.
Co byste do svého vysněného hamburgeru dali vy?
29 comments
Když jsem tenhle skvostný report ukázala kolegům, tak nejen že mi všichni naslintali do klávesnice, ale pak padla směrem k autorce i nějaká nabídka k sňatku… To je myslím, vševypovídající :)
Páni, jsem poctěna! :D
Milá Meg,
Hamburgery se nesmaží. Smažení je úprava, kdy se celá surovina ponoří do rozpáleného oleje. Na pánvi se restuje, či opéká…
Zkuste si projít třeba toto: https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CDkQFjAD&url=http%3A%2F%2Ffiles.libechov.webnode.cz%2F200000037-2495425979%2FZ%25C3%25A1kladn%25C3%25AD%2520technologick%25C3%25A9%2520%25C3%25BApravy.ppt&ei=szZkVZfFIeX7ywOc9IPYAw&usg=AFQjCNF3Hc3FGmzJnBY485z_Z9V_QRrLxg&sig2=kSjauAlcMV-7QwVL1HEMMQ&bvm=bv.93990622,d.bGQ
Zdravím,
M.
Díky za komentář, ale dovolím si nesouhlasit :) Smažení se u nás vždycky říkalo jakékoliv úpravě na pánvi s tukem a pro smažení ve vysoké vrstvě oleje už používáme spíš slovo fritování. Mimochodem, uváděný soubor jsem si prošla, a vámi zmíněné názvosloví v něm není. Z části o smažení (nadpisy stránek):
Smažení ve velkém množství tuku (Fritéza)
Smažení v menším množství tuku.
Nemáte pravdu a ani uváděný soubor vás nepodpořil.
Přeji krásný den,
Meg
To jste si spletl s fritovánim… restování je v podstatě prudké a rychlé smažení
Z
Jéj to si zas někdo hraje na chytrého a prd ví. Jste snědl Šalamouna i s hounem co. :-D
Uff Meg, taketo chute navecer!!! Perfektne! :)
Tak rovnou zadělat na housky… ;)
Po dnešní večeři, špagety s kečupem, bych si to opravdu nechala líbit. =)
Tak ty taky nejsou špatný… ;) :D
Ačkoli jsem právě dovečeřela svkělá pečená žebra a pastiňákovo-bramborové pyré, ty tvé hamburgery oproti mé večeři vypadají jako mana nebeská. Není víc dokonalejší hambáč. asi se mi o nich bude zdát … a budou to sny nemravné a uslintané :-)
Páni :D Byly to takové sny? :D Já bych si dala ta žebra!
Tak tomuhle říkám luxusní stránky,radost pohledět…..
Děkuji moc :)
Takový to žeraso to je teda básen ,miluji hamburgery, ale můj ty bože už jen ty fotky
:))
Lepší recept sem neviděl, asi to dělají hodně i ty fotky:D Ale je to přehledný super.
Jé, díky :)
dnes jsem objevil tyto stránky a jen při jejich pročítání jsem přibral 3 kila . . . . čím jen začít :D
Jééé :) Tak pohybem v kuchyni se ty kila určitě ztratí ;) :D
Vypadá to úžasné :3 už vím co budu dělat na večeře :33 jsem moc ráda že jsem našla tvůj blog :))
Taky jsem ráda za milý komentář, díky :)
[…] na hamburgery jsme připravili stejně jako na jejich velkou variantu. Jen jsme ho nesmažili, ale upekli […]
Dobrý den, tak zítra se pustim do vašich hamburgru. Jen se zeptám do ty barbecue omáčky, dáváte ty rajčata samotný nebo i z tou šťávou? Jinak super blog
Omlouvám se, že odpovídám až teď, dávám je i se šťávou. Doufám, že se povedly :-)
Hezky den, mlada pani :-)
za prve moc gratuluji ke svatbe…
a za druhe – nejak nemuzu najit recept na tu cibulovou marmeladu, poradite mi, prosim? dekuji
Hezký den, díky za gratulaci :) Recept na cibulovou marmeládu je zde: https://megvkuchyni.cz/speciality/cibulova-marmelada/ .
Dobrý den,
chtěl bych se jen zeptat, na kolik burgerů jsou tyto omáčky a slanina z části 1 napočítané. Na kolik porcí si s tím vystačím?
Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, toto bohužel nemám napočítané, omáček by mělo bohatě stačit na počet housek, které jsou v části 2. Co se týče slaniny, té bych možná udělala více, každému chutná a všichni ji nebezpečně užírají :))