Tak co, už máte chřestu dost? Ještě než skončí jeho sezóna, chtěla bych sem přidat recept na polévku z bílého chřestu, která je, stejně jako všechny zeleninové mixované polévky, prostě úžasná.
Suroviny:
- svazek bílého chřestu
- cibule
- brambora
- zeleninový vývar/kuřecí vývar (dle vaší preference)
- čerstvý tymián
- smetana
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- máslo, olivový olej
- pečivo, zelený chřest (s bylinkovým máslem) na ozdobu
Postup:
Protože chřest neměli v chlazené části obchodu, tak jsem ho naložila do studené lázně, aby se osvěžil.
Potom následovalo samozřejmě očištění – u bílého chřestu oloupání s počátkem pod hlavičkou a zaříznutí dřevnatých konců. Zelený chřest byl krásně mladý a tam stačilo ulomit spodní kousky. Z oloupaných slupek chřestu je možné připravit vývar a použít ho do polévky.
Na másle a olivovém oleji jsem osmahnula cibulku a na ní bramboru a kousky chřestu. Vše jsem zalila vývarem, přidala jsem tymián, lehce osolila, opepřila a nechala vařit do změknutí.
Mezitím jsem si připravila zelený chřest – osušila jsem ho a dala upéct/pod gril do trouby rozpálené na 200°C. Takhle mladý chřest se dá vytáhnout už za 10 minut, já ho nechala o něco déle, aby zhnědly hlavičky a byly krásně křupavé.
Rozkrájela jsem ho na kousky, na pánvi rozpustila bylinkové máslo a chřest v něm nechala obalit.
V troubě jsem pak ještě upekla bagety potřené bylinkovým máslem.
Z polévky jsem vyndala stonky tymiánu a rozmixovala ji tyčovým mixérem za přilévání smetany. Následovala samozřejmě ochutnávka, přidání špetky soli, pepře a muškátového oříšku.
A mohlo se podávat :)
Chřestu prostě není nikdy dost!
4 comments
Ach, to jsou tak úžasné fotky! Loni a předloni jsem chřestovala jak o závod (až si doma drahý stěžoval, protože mu chřest nejspíš lezl i ušima…), ale letos nemůžu na pěkný chřest nikde narazit. Holt jak na malém městě není poptávka, není ani nabídka…
Každopdáně, jestli nějaký najdu, bude z něj určitě tahle báječně fotogenická polévka.
Díky :)) No, já při včerejší návštěvě odešla s prázdnou, v Tescu i v Albertu měli jen bílý a velmi tenký, oloupat ho, nic by nezbylo… Snad ještě na nějaký natrefím :)
Jááá mááám hlad:))) Mňam..ta tvoje polévka vypadá božsky
Díky :))